Az USA jelenlegi humanitárius segítségnyújtási törekvései Líbiában

Reuben Brigety (USA Külügyminisztériuma) és Mark Bartolini (USAID) tájékoztatója

MR. Bartolini: Az amerikai kormány továbbra is segítséget nyújt a líbiai népnek. Mostanáig 47 millió dollárt fordítottunk itt humanitárius segítségre. Az utóbbi 2-3 napban mutatkozó csekély javulás ellenére sok területen biztonsági okok miatt nagyon nehéz a körülmények felmérése.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy keleten, a bengázi területen a helyzet stabil. Bár itt nincs szükség jelentős humanitárius segítségre, komoly előkészítő munkát végzünk és körülbelül egy hónapja nemzetközi partnerszervezetekkel és NGO-kkal olyan szervezetek kapacitását próbáljuk növelni, amelyeknek eddig nem volt működési tapasztalatuk Líbiában.

A nyugati helyzet jelentős aggodalomra ad okot és biztonsági okokból néhány területen igyekszünk kevéssé mutatkozni, néhány partnerünk azonban rendszeresen bejár és segítséget visz. Mint azt a riportokból nyilván tudják, ez a helyzet Miszrátában is. A Nemzetközi Vöröskereszt a kikötőből mentette a külföldieket; becsléseink szerint jelenleg még kb. 1500-2000 várakozó van. A Vöröskereszt még egy utat tervez az evakuálásukra.

Tudjuk, hogy Miszrátában speciális orvosi igények vannak. A rendkívüli körülmények között operáló orvosok igen kimerültek, igy néhány partnerünkkel váltakozva cseréljük az ő személyzetüket a miénkkel. A folyamatos orvosi ellátásra igen nagy szükség van, a küldeményeinket továbbra is bejuttatjuk. Az egyik gond az, hogy a kormánypárti erők támadásai miatt a gyógyászati és élelmiszersegélyeket költöztetnünk kellett Miszrátán belül és ebből logisztikai problémák támadtak. Így most, szintén a partnereink útján, logisztikai támogatást nyújtunk a jobb elhelyezéshez.

Mr. Brigety: A konfliktus kitörése óta jelentős, s hogy őszinte legyek, enyhén szokatlan menekült-mozgás mutatkozott Líbia 6 határa mentén. Április 24-ig mintegy 550 000 ember hagyta el az országot, a tipikus humanitárius krízistől eltérően azonban a menekülők zöme nem líbiai állampolgár, azaz valamely harmadik állam polgárai hagyják el az országot s menekülnek olyan országokba, amelynek ugyancsak nem polgárai.

A menekültáradat miatt a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szervezésében az internacionális közösség humanitárius légihidat szervezett, hogy tizezreket juttassanak vissza saját hazájukba. Ez a történelem egyik legnagyobb nemzetközi humanitárius légihídja, jelenleg is működik. Máig mintegy 5000 embert menekítettek ki a 6 határon, zömük Tunéziába és Egyiptomba jött.

Az USA kormánya eddig mintegy 47 millió dollár értékben nyújtott segítséget Líbiának, ebből 13 millió dollárt a Nemzetközi Migrációs Szervezet szervezet kapott a légi-menekítésért, 10 milliót a Világ Élelmiszer Program különféle élelmezési ügyekért, 7 milliót az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága főképpen a menekülttáborok támogatásáért elsősorban Tunéziában és Egyiptomban, 7 milliót a Nemzetközi Vöröskereszt és 10 milliót szükség szerint az NGO-k.

Current U.S. Humanitarian Assistance Efforts in Libya. Special Briefing

Reuben Brigety, Deputy Assistant Secretary, Bureau of Population, Refugees, and Migration; USAID Director of Office of Foreign Disaster Assistance Mark Bartolini. Washington, DC., April 25, 2011 Full text in English→

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.