Liam Fox: “Mi a civil lakosság oldalára álltunk”

Szemelvények Robert Gates amerikai és Liam Fox brit hadügyminiszterek sajtótájékoztatójából (2011. április 26.)

Minél előbb érti meg Kadhafi, hogy vége a játszmának, annál jobb. Terhet jelent hazájának és népének, s minél előbb ér el hozzá az üzenet, annál jobb. Az is visszataszító a számunkra, hogy fiatal zsoldosokat tolnak előre olyan helyeken, mint Miszurata; ennek a taktikának az alkalmazása a rezsim kétségbeesésére utal.

Azt kérdezik, hogy állást foglaltunk-e Líbia ügyében. A válasz az, hogy igen, a polgári lakosság mellé álltunk. Erre kért bennünket az ENSZ határozata is. Mindössze annyit akarunk elérni, hogy a férfiak, nők és gyerekek békésen alhassanak a a saját otthonukban, tudván azt, hogy saját kormányuk nem támadja meg őket. Mindaddig, amíg ez a kormány saját polgáraira támad, jogos célpontnak tekintjük hatalomfenntartási mechanizmusát.

Az internacionális közösségben mi értjük, hogy elkötelezettségünk jegyében mit adhatunk a polgári lakosságnak. Értjük a feladatunkat és elszántságunk mindaddig megingathatatlan, amíg a polgári lakosságot egy olyan agresszív és gonosz rezsim fenyegeti, mely saját népe ellen indított háborút.

Liam Fox: “we’ve taken the side of the civilian population”. Nato source by Jorge Benitez.

Excerpt from press conference by Secretary of Defense Robert M. Gates and Secretary of State for Defence of the United Kingdom Liam Fox

The sooner that Colonel Gadhafi recognizes that the game is up, however, today or shortly, the better. More→ Full transcript→

This entry was posted in Foreign Policy and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.