KÖZEL AZ IRAKI HÁBORÚ VÉGE – MAGAS RANGÚ IRAKI KÜLDÖTTSÉG WASHINGTONBAN

Obama elnök hivatalba lépése óta közel 150.000 amerikai katona hagyta el Irakot és támaszpontok százait zárták be. Az év vége előtt az utolsó katonák is átlépik a határt és hazatérnek. Kilenc év után véget ér a háború.

President Barack Obama and Prime Minister Nouri al-Maliki shake hands during a joint press availability in the Eisenhower Executive Office Building South Court Auditorium, Dec. 12, 2011. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

President Barack Obama and Prime Minister Nouri al-Maliki shake hands during a joint press availability in the Eisenhower Executive Office Building South Court Auditorium, Dec. 12, 2011. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

December 12-én Obama elnök Nouri al-Maliki iraki miniszterelnökkel találkozott, hogy megvitassák az iraki háború befejezését s a két ország közötti kapcsolatok új fejezetének megvalósításához szükséges lépéseket.

Az elnöki találkozót követő sajtótájékoztatón Obama a következőket mondta:

Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt üdvözölhetem Maliki miniszterelnök urat, aki egy önálló, független és demokratikus Irak megválasztott vezetője. Azért vagyunk ma itt, hogy tisztelegjünk mindazok előtt, akik áldozatvállalásukkal mindezt lehetővé tették, s hogy továbblépjünk, országaink történelmében a két szuverén nemzet normális viszonyán, a kölcsönös érdekeken és megbecsülésen alapuló új fejezetet nyissunk.

Irakra még sok nehéz feladat vár, de a mai nap az irakiak eddigi bámulatos fejlődését tükrözi. A szabad választásokon milliók adták le szavazatukat, közöttük olyanok is, akik ezért kockára tették vagy fel is áldozták életüket. A miniszterelnök Irak eddigi legbefogadóbb kormányát vezeti, az irakiak hatékony, független és átlátható intézményrendszert építenek ki. (Forrás: Fehérházi blogbejegyzés)

Secretary Clinton met with Iraq Foreign Minister Hoshyar Zebari at the launch of the Joint Coordination Committee

Secretary Clinton met with Iraq Foreign Minister Hoshyar Zebari at the launch of the Joint Coordination Committee, Washington, DC. (State Dept. photos by Michael Gross)

Clinton külügyminiszter Hoshyar Zebari iraki külügyminiszterrel és kíséretével tárgyalt az USA-Iraki Közös Egyeztető Bizottság ülésén, melyet a két külügyminiszter beszéde nyitott meg. Hillary Clinton a Stratégiai Keretegyezmény szellemében végrehajtandó további lépésekről s az USA töretlen támogatásáról beszélt. Zebari úr válaszában a következőket mondta:

(…) azt gondoljuk, hogy az amerikai csapatkivonás nem jelenti az amerikai jelenlét, barátság és jó hatás végét. Hisszük, hogy ezek továbbra is megmaradnak, csak a formájuk változik: a katonai vagy biztonsági eszközök helyébe civil vagy diplomáciai eszközök lépnek. (…) Értékeljük a segítségüket és közreműködésüket Irak felszabadításában a Biztonsági Tanács számos, a VII. fejezet értelmében hozott tiltó határozata alól, s arra számítunk, hogy az Irak és Kuwait közötti helyzettel kapcsolatosan még fennmaradt szankciók feloldásában is a segítségünkre lesznek. (Forrás: Blogbejegyzés-USA Külügyminisztériuma)

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.