SZILVESZTER AMERIKÁBAN: MI ERESZKEDIK ALÁ?

A Times Square kristálygömbje

A Times Square-en újév éjjelén leereszkedő hatalmas, fénylő kristálygömb

Az új év kezdete az újrakezdés lehetőségét jelenti, s igazán érthető, hogy az amerikaiak millióinak gondolatában az újév éjszakája a New York-i Times Square-hez kötődik. Egy olyan nemzet számára, mely arra épült, hogy az egyén megújíthatja önmagát, energiát, ambíciót és motiváltságot sugárzó legnagyobb városa mindig a változások élén járt. A Broadway, a Hetedik sugárút és a 42. utca találkozásánál lévő tér a múlt század nagy részében folyamatos megújulásban volt, de mindig az a hely maradt, ahova a New York lakói játszani jöttek.

Ha esik, ha fúj, minden szilveszterkor milliós tömeg gyűlik itt össze, hogy megnézzék egy magas tartóoszlopon ülő, LED fényekkel világító hatalmas kristálygömb leszállását. Egy perc leforgása alatt esik az oszlop aljára, miközben a tömeg visszaszámolja a másodperceket, s pontosan éjfélkor fergeteges éljenzésben tör ki. A televíziók világszerte közvetítik az eseményt.

Szilveszter Raleigh-ben: a tömeg egy 563 kg súlyú, 3 méter magas bronz makkot figyel, amint egy daru a City Plázára ereszti

Szilveszter Raleigh-ben: a tömeg egy 563 kg súlyú, 3 méter magas bronz makkot figyel, amint egy daru a City Plázára ereszti

Vannak amerikai városok, ahol másféle tárgy leesését figyelik. Raleigh-ben (North Carolina) például egy sokkal kisebb, de nem kevésbé lelkes tömeg egy 563 kg súlyú, 3 méter magas bronz makkot figyel, amint egy daru a City Plázára ereszti. A makkot a város alapításának 200. évfordulója tiszteletére alkotta David Benson szobrászművész, egyben utalva arra is, hogy Raleigh város beceneve a ‘tölgyek városa’.

Más hasonló érdekes tárgyak, melyek leszállását figyelik ilyenkor: szardínia (Eastport, Maine), pelikán (Pensacola, Florida), olajbogyó (Bartlesville, Oklahoma) és egy nadrág (Lisburn, Pennsylvania).

Források: What Drops on New Year’s Eve; Times Square a Focus of New Year’s Eve Festivities | DOS/IIP Digital

BUÉK BUÉK ● BUÉK ● BUÉK ● BUÉK ● BUÉK ● BUÉK ● BUÉK

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.