KOUNALAKIS NAGYKÖVET INTERJÚJA A KOSSUTH RÁDIÓBAN NÁRAY BALÁZZSAL

2012. január 5.

(…) Kounalakis nagykövet: Biztos vagyok abban, hogy a brüsszeli és a washingtoni aggályok jórészt azonosak. Röviden vázolhatok néhány nagyon specifikus kérdést, amelyekkel kapcsolatban úgy éreztük, hogy a fékek és ellensúlyok nem elégségesek és az intézmények függetlensége nincs kellően alátámasztva. Ezek részben a jegybankra vonatkoznak, amiben osztjuk Brüsszel mostanában jelzett fenntartásait, de az igazságszolgáltatási reformra is, valamint arra, ahogyan a média-törvényt az utóbbi hónapokban alkalmazták. Ugyanígy a vallásszabadság ügyére is, mely nem annyira az intézményi függetlenséggel, mint inkább a demokrácia alapelemeivel kapcsolatos. Az a mód, ahogyan az egyházi törvényt elfogadták, s az a tény, hogy habár biztosítottak arról, hogy a nemzetközi közösség aggályait figyelembe veszik, végül is nem tették, hozzájárul az év végi eseményekkel kapcsolatos csalódásunkhoz.

(…) egy cég akkor van döntési helyzetben, ha tudja, hogy milyen szabályozási és adórendszerre számíthat. Ha ezeket a dolgokat nem látja előre, igen nehéz döntenie. Azt is hozzá kell tennem, hogy két éve vagyok itt, rengeteg lehetőséget látok, és a sok éve itt működő amerikai cégek szeretnek itt lenni és maradni akarnak. Önöknek komoly infrastruktúrájuk van, gyönyörű a fővárosuk és a vidéki városaik, elkötelezett, keményen dolgozó, képzett emberek vannak a munkaerőfronton, s hogy őszinte legyek, ha a működési költségeket összevetjük más európai országokéival, Magyarország még mindig nagyon kedvezőnek számít. Azt gondolom, hogy a kedvező értékek még érvényesek, de kiszámíthatóság nélkül igen nehéz idevonzani az üzletet.

Kérdés: Két éve van itt. Nagyon megváltozott az ország az érkezése óta?

Kounalakis nagykövet: Nem is tudom, hogy válaszoljak ere a kérdésre? Azt elmondhatom, hogy pusztán azáltal, hogy két éve itt élek, másképpen érzékelem a dolgokat. Bonyolult ország ez, és csak ha itt él valaki, az itteni emberekkel beszélget, kezd igazán ráébredni az értékeire. Én nagyon szeretem ezt az országot, hihetetlen élményeket szereztem és néhány komolyan, igazán figyelemre méltó emberrel találkoztam. Szóval, ha valami változott, az az, hogy jobban megértem Magyarországot és a magyarokat.

Az interjú teljes szövege

This entry was posted in Foreign Policy, Követségi Hírek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.