ÚJ EREDMÉNYEK A FIATALOKRA IRÁNYULÓ HIV/AIDS KUTATÁSOKBAN

Indian mother kissing baby's cheek (AP Images)

Ez az indiai anya HIV-pozitív, de gyermekét meg tudta óvni a fertőzéstől. A kutatások értelmében folyamatosan figyelnie kell majd a gyermek beszédkészségének alakulását.

A NIH (Nemzeti Egészségügyi Intézetek) olyan kutatási eredményeket tesz közzé, amelyek közvetlenül érinthetik több millió olyan gyermek, serdülő és fiatal felnőtt jóllétét, akik HIV-fertőzöttek vagy már kifejlődött szervezetükben az AIDS.

A nagy mennyiségben adagolt D-vitamin kedvezően ellensúlyozhatja az egyes betegeknél a HIV fertőzés kezelésére alkalmazott tenofovir csontritkulást okozó mellékhatását. A NIH január 10-én számolt be a D-vitamin potenciális hasznáról e betegek esetében.

Egy másik tanulmány szerint a NIH és partnerei találtak egy újabb tényezőt, mely káros lehet olyan gyerekek számára, akik már anyaméhben HIV fertőzésnek vannak kitéve. Ők beszédkárosodást szenvedhetnek, azaz lassabban tanulnak meg beszélni, nehezebben értik a hallott beszédet és nehezen tudják kifejezni magukat.

E felismerések jelentősége abban áll, hogy világszerte igen nagy számban vannak HIV-fertőzött fiatalok, s a számuk még egyre nőhet. A WHO és a Világbank közös új kiadványában jelzett becslések szerint jelenleg mintegy 5 millió serdülő és fiatal felnőtt él HIV fertőzéssel, s egy részük nem is tud róla. A riport szerint az új fertőzések aránytalanul nagy, 40 százalékot meghaladó része is ebben a korcsoportban jelentkezik.  Egy másik becslés szerint, melyet az UNICEF készített, 2009-ben körülbelül 370 000 HIV-fertőzött gyermek született.

Az új kutatások bizonysága szerint az anyaméhben való fertőződés és a kezelés káros mellékhatásait lehet kezelni és ellensúlyozni.

A munkában részt vevő nyolc NIH intézet közül a gyermekek egészségével és az emberi fejlődéssel foglalkozó intézet kutatócsoportja szerint a születésük előtt HIV fertőzésnek kitett gyermekeknél az átlag népességhez képest kétszeres a beszédkárosodás kialakulásának valószínűsége. A kutatócsoport az javasolja, hogy az ilyen gyermekeken még akkor is végezzenek szűrést és értékeljék a beszédkészségüket, ha ők maguk nem hordozzák a vírust.

A vírushordozók körében hasznosnak bizonyul a kezelés. A kismértékben vagy egyáltalán nem kezelt HIV-fertőzött gyermekek csoportjában háromszoros a beszédkészség károsodásának veszélye a kezelt csoporthoz képest.

Az AIDS gyógyszerezéssel és a csontritkulással kapcsolatban annyit, hogy a NIH híradása szerint a tenofovir használata igen elterjedt a HIV fertőzések kezelésében, de a gyógyszer megemeli a hormonszintet, ami csontritkulást eredményez. Ugyanilyen tüneteket okoz a D-vitamin hiánya is—ez vezette a kutatókat arra, hogy D-vitamin adagolásával ellensúlyozzák a gyógyszer mellékhatását. A tenofovir kezelés mellett alkalmazott havi ötvenezer egység D-vitamin levitte a hormonszintet. Most hosszabb távon fogják tanulmányozni, hogy a folyamatosan adott dózisok kiküszöbölik-e a tenofovir okozta csontritkulást.

’A tízes-húszas éveikben járó fiatalok a további évtizedeikben is HIV-elleni gyógyszert szednek majd, így igen nagy eredmény lenne, ha csontállományuk védelmére biztonságos és nem túl költséges megoldást találnánk’—mondta Dr. Rohan Hazra, a gyermekek egészségével és az emberi fejlődéssel foglalkozó NIH intézet munkatársa.

A 27 intézetből és központból álló NIH a világszerte folyó kutatások legnagyobb támogatója. December 1-jén, az AIDS elleni küzdelem világnapján Obama elnök kinyilvánította, hogy az USA továbbra is vállalja a globális járvány és a betegség okozta szenvedés enyhítésére irányuló kutatások finanszírozását. A 2011-es évben az Egyesült Államok csaknem 4 millió HIV-fertőzött embert juttatott kezeléshez és 13 millió olyan embert, közöttük 4,1 millió árvát és sebezhető gyermeket részesített támogatásban és gondozásban, akiknek az életét befolyásolta a HIV/AIDS.

Forrás: New Research Findings on HIV/AIDS Focus on Youth, Szerző: Charlene Porter, a külügyminisztérium munkatársa, 2012. január 10.

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.