AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÜDVÖZLI AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJABB IRÁN-ELLENES SZANKCIÓIT

2012. január 23.

Hillary Rodham Clinton külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter közös állásfoglalása az iráni szankciók ügyében

Üdvözöljük az Európai Unió mai döntését, melyben megtiltják az iráni nyersolaj és ásványolaj-készítmények importját, befagyasztják az iráni jegybank számláit, s további lépéseket tesznek Irán energia-, pénzügyi és szállítási szektorai ellen.

Az EU Külügyi Tanácsának mai intézkedései újabb fontos lépéssel erősítik az Iránra nehezedő nyomás fokozását célzó nemzetközi szándékot, összhangban vannak az USA korábbi intézkedéseivel és azokkal az új amerikai szankciókkal, amelyeket az Elnök december 31-i aláírása emelt törvényerőre. Ez utóbbiak úgy fokozzák az Iránra folyamatosan nehezedő nyomást s erősítik a korábbi intézkedések hatását, hogy az iráni jegybank tranzakcióit célozzák meg, és komoly ösztönző intézkedésekkel igyekeznek elérni, hogy Iránnak ne lehessen olajexportból származó bevétele. Az USA és a nemzetközi közösség eddigi szankcióihoz társuló új, összehangolt nyomás válaszút elé állítja Irán vezetőit és növeli az alapvető nemzetközi kötelezettségek be nem tartásáért fizetendő árat.

Az Egyesült Államok és partnerei igen fontosnak tartják, hogy Irán ne juthasson atomfegyverekhez. Ennek érdekében kettős politikát folytatunk: nyomást gyakorlunk Iránra, hogy ezzel a tárgyalóasztal mellé kényszerítsük, ahol komolyan megvitathatjuk nukleáris programját. Irán máig sem élt azzal a lehetőséggel, amelyet Ashton EU főképviselő ajánlott 2011 októberében küldött levelében, ehelyett válasz nélkül hagyta a nemzetközi közösségnek a nukleáris programját illető komoly és megalapozott kételyeit.

A kételyeket még jobban elmélyítette, hogy Irán nem tudta megmagyarázni, hogyan lehet e nukleáris program kizárólag békés célú, mint ő állítja, s nem tudott hihető választ adni az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) 2011-es jelentésére, amely részletezte az iráni nukleáris program lehetséges katonai dimenzióit.

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.