EGY CÉG, MELY AZ ELTAKARÍTOTT SZENNYBŐL TERMEL ENERGIÁT

David Auerbach mosolyogva mutatja egy fényes kék WC-fülke belsejét (Nathan Cole/Sanergy)

David Auerbach, akinek Sanergy néven alapított cége higiéniai központokat tart fenn a kenyai Nairobi ellátatlan közösségeiben, tréfásan bemutat egy előre gyártott WC-fülkét.

David Auerbach 2006-ban Kína vidéki részén tanított angolt. Itt döbbentette rá egy ásott latrina látványa arra, hogy a fejlődő országokban milyen égető szükség van higiéniai berendezésekre. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a világon 2,6 milliárd ember nem jut tiszta mellékhelyiséghez, s ez a betegségek terjedésében igen komoly rizikófaktor.

Auerbach, aki a Yale Egyetemen és az MIT-n (Massachusetts Műszaki Intézet) szerezte diplomáit, kidolgozott egy segélytervet. Korábbi MIT-s hallgatótársainak egy csoportjával 2011-ben a kenyai Nairobiba költözött, ahol Sanergy néven céget alapítottak. A franchise-rendszerben működő cég csekély költséggel működő higiéniai központok hálózatát alakítja ki az ellátatlan közösségekben és előre gyártott beton illemhelyeket ad el (darabját 500 dollárért) helyieknek, akik készpénzzel, vagy egy mikro-kölcsönzőtől felvett hitelből fizetnek érte.

Mosolygó fiatal nő egy zárt, fényes, kék WC-fülke előtt (A Sanergy szívességéből)

Egy helyi asszony a Sanergy cégtől vásárolt fülke előtt, melyet ő működtet. Ezek az illemhelyek ezrek életkörülményein javítanak.

A helyi szolgáltatók haszna az illemhely használatáért fizetett 5 centekből tevődik össze, ennek fejében minden fülkében biztosítaniuk kell a WC-papír, szappan- és vízellátást. A Sanergy minden nap begyűjti és elektromos áram fejlesztésére és trágya előállítására használja a keletkezett szennyet. A cég web-oldala szerint „ez a modell minden lépésnél munkahelyeket és lehetőségeket teremt, s ezzel párhuzamosan komoly társadalmi szükségletet elégít ki”.

Auerbach a következő tanáccsal szolgál a leendő üzlettulajdonosoknak: „Hihetetlen izgalmak és óriási csalódások várnak rád, amikor saját céget indítasz. Fel kell készülnöd a visszautasításokra is—fel se vedd, lépj tovább! A vállalkozók értelemszerűen kerülik a kész helyzeteket és átírják a szabályokat, ezért komoly ellenállásokra számíthatsz utad során.”

Apja tanácsát is felidézte: „Apám egyszer azt mondta, hogy mindenki mentor akar lenni. Ne félj beismerni, hogy nem tudod valamire a választ, kérj annyi tanácsot, amennyire csak szükséged van!”

A Sanergy példája azt mutatja, hogy a komoly társadalmi problémák megoldása gyakran innovatív megközelítést igényel. Auerbach cégalapítása előtt senki nem próbált gazdaságos szennyelszállítást finanszírozni úgy, hogy trágyát árul a kenyai virágtermesztőknek vagy biogázból előállított energiát ad el a helyi elektromos hálózatoknak. A cég számos elismerést és pénzadományt kapott, többek között az MIT is százezer dollárral támogatta a működését.

Forrás: Firm Cleans Up by Transforming Waste into Energy. By Lauren Monsen |DOS IIP Digital Staff Writer | 27 January 2012

This entry was posted in Economic Issues and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.