SZÍRIA: ARÁNYTALAN ERŐSZAK A KÉT OLDALON. ROBERT S. FORD, AZ USA SZÍRIAI NAGYKÖVETE

2012. február 11.

Térkép a szír kormány tüzérségi erőiről, 2012. február 8.

A szír kormány biztonsági tevékenységét támogató tüzérségi erők, 2012. február 8.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a blogbejegyzés először a Szíriai Amerikai Nagykövetség Facebook oldalán jelent meg. Itt további műholdtérképeket találhat a szír katonai műveletekről.

Aránytalan az erőszak a két oldalon.

Tegnap feltettem egy bejegyzést a szír helyzetről, ahogy azt megfigyeléseim alapján látom, amióta elhagytam az országot. Szörnyű és tragikus fejlemény az, hogy az Aszad rezsim nehéztüzérséggel támadja a lakónegyedeket. Azoknak, akik nem járatosak a katonai eszközök terén, mondom, hogy ezek a hadviselés teljes skálájára tervezett fegyverek, amelyekkel most civil otthonokra és apartman-házakra zúdítanak tüzet a távolból. Arra nincs bizonyíték, hogy az ellenzéki erők—még olyanok sem, akik átálltak a katonaságtól—hozzáférnének ilyen fegyverekhez, vagy használtak volna ilyeneket. A katonaszökevények szerencsésnek számítanak, ha a puskájukat el tudják hozni, mivel félő, hogy a rezsimhez hű erők vadászni fognak rájuk azért, mert nem hajlandók fegyvertelen civileket gyilkolni. Fontos az is, hogy az ellenzék békés mozgalomként indult, s nagyrészt még most is békésen tiltakozó mozgalom, melyre a rezsim börtönnel, kínzással, gyilkossággal felel.

Azért említem ezt, mert vannak, akik azonosnak tekintik a rezsim és az ellenállók által elkövetett erőszakot. Ez nagyon igazságtalan, amikor az egyik fél ilyen nehézfegyverzetet használ. A műholdfelvételek megörökítették a vérontást és okozóit—világosan látszik, hogy ott van a tüzérség, világosan látszik, hogy teljes lakókörnyékeket bombáznak vele, s ez az Aszad rendszer újabb mélypontját jelzi. Célunk, hogy az egész világ elé tárjuk a rezsim brutális módszereit.

Forrás: Syria: “The Violence Is Not Equal”. Posted by Robert S. Ford, February 11, 2012. DOS DipNote Blog

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.