OBAMA ELNÖK AZ AMERIKAI ÉS IZRAELI KAPCSOLATOKRÓL

Obama elnök március 4-én az Amerikai Izraeli Közügyi Bizottság (American Israel Public Affairs Committee/AIPAC) washingtoni konferenciáján mondott beszédében megerősítette, hogy a két országot speciális, erős kötelék fűzi össze. (…). Az elnök összefoglalta, hogy kormányzata milyen lépéseket tett Izrael támogatásáért:

Ha az elkötelezettségemet vizsgálják, ne csak a szavaimat vegyék figyelembe, hanem a tetteimet is. Az elmúlt három év során, amióta elnök vagyok, mindig tartottam magam az Izrael állam melletti elkötelezettségemhez. Minden kritikus pillanatban, minden válaszútnál Izrael mellett voltunk. Minden egyes alkalommal!

Négy évvel ezelőtt itt álltam Önök előtt és azt mondtam: „Izrael biztonsága szent és sérthetetlen. Ez nem alku tárgya!” Elnökként ez a hit irányította a tetteimet. Tény, hogy kormányom eleddig példátlan lépéseket tesz Izrael biztonságáért. Katonai és hírszerzési együttműködésünk soha nem volt ilyen szoros, közös hadgyakorlataink és tréningjeink sohasem voltak ilyen nagyszabásúak. A szoros pénzügyi helyzet ellenére minden évben nagyobb biztonsági segítséget nyújtottunk. Újabb képességekbe is invesztálunk. Fejlettebb technikával látjuk el Izraelt—olyan eszközöket és rendszereket bocsátunk a rendelkezésére, amilyet csak a legközelebbi barátaink és szövetségeseink kapnak. Félreértés ne essék: azt tesszük, ami Izrael kvalitatív katonai erejének megőrzéséhez szükséges, mivel Izraelnek mindig képesnek kell lennie arra, hogy bármilyen fenyegetés esetén önállóan megvédje magát.

Az elnök szót ejtett az izraeliek és palesztinok közötti béke fontosságáról is—ezt a célkitűzést az izraeli kormány is osztja:

Természetesen vannak olyanok is, akik nem az én diplomáciai és biztonsági elkötelezettségemet kérdőjelezik meg, hanem a kormányomnak az izraeli–palesztin béke ügyében tett törekvéseit. Hadd mondjam ki, hogy nem kérek bocsánatot azért, mert békét akarunk teremteni! Izrael saját vezetői is tudják, hogy szükség van rá. Netanjahu miniszterelnök, Barak védelmi miniszter és Peresz elnök egyaránt kifejezésre juttatták, hogy két államot akarnak: egy biztonságos Izraelt, s mellette egy független palesztin államot.

Hiszem, hogy Izrael alapvető biztonsági érdeke a béke. A realitások, melyekkel az eltolódó demográfiai mutatóktól s a fejlettebb technikák megjelenésétől a hihetetlenül nehéz nemzetközi környezetig Izrael szembesül, e kérdés megoldását követelik. Hiszem azt is, hogy mivel egyaránt hiszünk az önrendelkezés jogában s mivel a demokratikus és zsidó Izrael állam helyét védeni kell, a palesztinokkal kötendő béke Izrael alapvető értékrendjébe illik.

Obama elnök kitért arra is, hogy az Egyesült Államoknak és Izraelnek közös érdeke, hogy Irán ne juthasson atomfegyverhez. Megfogalmazása szerint: “Irán vezetőinek tudniuk kell, hogy az én politikám nem az elszigetelésre irányul, az én politikám célja annak megakadályozása, hogy Irán nukleáris fegyverhez jusson.”

Egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán teljességgel ellentétes Izrael biztonsági érdekeivel, s egyúttal az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeivel is. Valójában az egész világnak érdeke, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez. Egy nukleáris Irán teljességgel aláásná az atomsorompó-egyezményt, amelyért oly sokat tettünk. Fennáll annak a veszélye, hogy az iráni atomfegyver terrorszervezetek kezébe kerülne. Csaknem bizonyos, hogy a régió más országai is szükségét éreznék, hogy saját nukleáris fegyverre tegyenek szert, s így a világ egyik legingatagabb pontján indulna meg a fegyverkezési verseny. Bíztatást adna egy olyan rezsimnek, amelyik saját népével is brutálisan bánik, s felbátorítaná azokat a terroristákat, akik Irán megbízásából már terrortámadásokat hajtottak végre a levantei területektől Délkelet-Ázsiáig.

Simon Peresz izraeli elnök

Simon Peresz izraeli elnök az Amerikai Izraeli Közügyi Bizottság konferenciáján (Fotó: Fehér Ház)

Forrás: President Obama Speaks at the AIPAC Conference. The White House Blog.

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.