AZ USA 12 MILLIÓ DOLLÁRRAL SEGÍTI ASZAD ÁLDOZATAIT

David Cameron és Barack Obama

David Cameron brit miniszterelnök és Obama elnök kijelentették, hogy a két ország a szírekhez eljuttatandó humanitárius segélyre összpontosít.

Az Arab Liga, az USA és a nemzetközi közösség más államai arra próbálják kényszeríteni Bashar al-Aszadot, hogy vessen véget a szíriai erőszakhullámnak és engedjen utat a békés politikai átmenetnek. Az Obama kormány is több mint 12 millió dolláros humanitárius segítséget nyújt a szír népnek.

Egy március 15-én kiadott külügyminisztériumi tájékoztató szerint a segélyt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (United Nations High Commissioner for Refugees/UNHCR), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (International Committee of the Red Cross/ICRC), a Világ Élelmezési Programja (World Food Programme/WFP) és más civil szervezetek útján juttatják el.

A tájékoztató szerint március 14-én a FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) speciális riasztást adott ki a szíriai élelmiszerbiztonsággal kapcsolatosan, különös tekintettel a sebezhető csoportokra. A WFP becslése szerint a folyamatosan fennálló erőszakos cselekmények következtében mintegy 1,4 millió ember táplálékellátása válik bizonytalanná.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, akik 5,5 millió, illetve 3 millió dollárt kapnak az USA-tól, kritikus fontosságú gyógyászati eszközöket és szolgáltatásokat, élelmiszert, vizet, takarókat, higiéniai csomagokat és melegítőeszközöket juttatnak a szír emberekhez. A tájékoztató hozzáteszi, hogy az amerikai pénzből azok a befogadó családok is részesülnek, akik menedéket adnak a folyamatos erőszak miatt otthonukat elhagyni kényszerülő vagy a szomszédos országokba menekülő szíreknek.

A Világ Élelmezési Programja százezer olyan szírnek kíván segélyt juttatni, akiket hátrányos helyzetbe hoz az egy éve tartó civil konfliktus—élelmiszeradagokat juttatnak a lakóhelyüket elhagyó szíreknek és a befogadó családoknak, a kenyérkereső illetve megélhetés nélkül maradt háztartásoknak, illetve azoknak, ahol nő a családfő, valamint a családjuktól elszakadt kiskorúaknak. A mintegy 3 millió dolláros USA segélyből a program 16.850 családi élelmiszeradagot tudott a szír Vörös Félhold raktáraiba szállítani, ami körülbelül nyolcvannégyezer ember egyhavi tápláléka. A Vörös Félhold a múlt hónapban 7415 ilyen élelmiszeradagot juttatott el a rászorulókhoz, de a leginkább érintett területek közül a biztonság hiánya miatt számos helyre továbbra sem tudnak eljutni.

Az Obama kormány a meglévő humanitárius ellátmány- és berendezés-készletek további gyarapítására törekszik, hogy a hozzáférési lehetőségek és a körülmények javulása esetén az ostromlott területeken lévő, veszélyeztetett közösségekhez juttathassák.

EGY ÉVE KEZDŐDTEK A BÉKÉS TILTAKOZÁSOK

Egy éve, március 15-én gyűltek össze először a szírek, hogy tiltakozzanak az Aszadot bíráló falfirkák miatt Deraa városában letartóztatott iskolás gyerekek miatt.

Victoria Nuland külügyi szóvivő azt mondta a riportereknek, hogy a március 15-i évforduló egy „különösen szörnyű, erőszakos” nap emléke, mivel a biztonsági erők brutális erővel válaszoltak a kezdeti tiltakozásokra.

„A békés tiltakozások fokozódásával az Aszad rezsim egyre erőszakosabban és véresebben bánt saját népével, városról városra járva fegyverekkel próbálta elnyomni az erőket, ahelyett, hogy leült volna tárgyalni saját népével.”—mondta Nuland. Az ENSZ becslése szerint mintegy 7500 embert öltek meg az elmúlt évben.

Válaszul az Egyesült Államok és más országok bővítették az Aszad rezsim elleni szankciók körét; „a kereskedés, a normális diplomáciai csatornák, a polgári és a kereskedelmi repülés megtagadásával mind több ország húzta szorosra a hurkot Szíria körül”- mondta Nuland, hozzátéve, hogy az Obama kormány mindaddig nyomást fog gyakorolni, amíg a szír nép el nem éri a célját.   (…)

Forrás: U.S. Giving $12 Million in Aid to Assad’s Victims. By Stephen Kaufman külügyi cikkíró, 2012. március 15.

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.