CLINTON KÜLÜGYMINISZTER BESZÉDE A G8-AK PLENÁRIS ÜLÉSÉN, 2012. április 11.

Clinton külügyminiszter és a Kvartett képviselői

Clinton külügyminiszter és a Kvartett képviselői 2012. április 11-én a washingtoni Blair házban tárgyalnak (USA kormányfotó)

Nos, ismét itt a washingtoni Blair Házban üdvözlöm Önöket. Nagyon örülök, hogy alkalmunk nyílik számos olyan globális kérdés személyes megvitatására, amelyek a G8 országok közös vezetését igénylik. Az elmúlt év, sőt, még az elmúlt hét eseményei is azt igazolják, hogy továbbra is szükség van széles körű nemzetközi együttműködésre, a G8 pedig ennek lényeges fóruma.

Riasztónak találjuk a folyamatos erőszakot Szíriában, s aggasztóak azok a problémák, amelyekkel Kofi Annan különmegbízott szembesül, amikor a tűzszünetet és az erőszak leállítását próbálja elérni. Erre nagyon odafigyelünk. A délutáni ülés napirendjén szerepel majd; megbeszéljük, hogy a szír nép érdekében hogyan próbálhatnánk közösen elérni a békés megegyezést és a politikai átmenetet.

Várakozással tekintünk a P-5+1 megbeszélések következő, törökországi fordulója elé is. Ezeken a megbeszéléseken Iránnak lehetősége nyílik arra, hogy komoly választ adjon a nukleáris programját illető nemzetközi aggodalmakra. Hiszünk abban, hogy a diplomáciának is van még szerepe, de fontos, hogy az irániak sürgősen a tárgyalóasztalhoz üljenek. Ezzel teremthetnénk kedvező körülményeket egy konkrét eredményekkel járó hosszas folyamathoz.

Továbblépve Kelet felé, Észak-Korea épp egy nagy-hatósugarú ballisztikus rakétát készül a Kelet-kínai tenger fölé lőni. Teszi ezt csupán hetekkel az után, hogy beleegyezett a rakétakísérletek szüneteltetésébe—többszörös ENSZ BT határozatokat sért! Azt hiszem, mindnyájunknak komolyan érdeke a Koreai- félsziget biztonsága, s azt is meg fogjuk beszélni, hogy ezt hogyan érhetjük el a legjobban.

A Kvartett kollégák—az ENSZ képviseletében Ban Ki-moon főtitkár, az Európai Unió képviseletében Cathy Ashton főképviselő, az Oroszországi Föderáció képviseletében Szergej Lavrov külügyminiszter, s az Egyesült Államok nevében jómagam és különmegbízottjaink—ma már találkoztak, hogy megvitassák a közel-keleti helyzetet. Nasser Judeh jordán külügyminiszter ismertette az országát érintő vállalások helyzetét. A Kvartett hangsúlyozta, hogy támogatja a pozitív jordán törekvéseket, továbbra is tartjuk magunkat a múlt szeptemberben New-Yorkban kitűzött célokhoz. Egyetértettünk abban, hogy a Palesztin Hatóság anyagi támogatása továbbra is nagyon fontos, beleértve 1,1 milliárd dollár azonnali segély szükségességét is.

Végezetül rátértünk néhány nemzetközi kérdésre—terrorizmus, kalózkodás, élelmiszerbiztonság—amelyek szerte a világon igen sok ember életét befolyásolják. Meg fogjuk tárgyalni azt is, hogy a deauville-i partnerségen keresztül milyen közös keretben támogatjuk majd a demokratikus átmeneteket és segítjük a fenntartható és befoglaló gazdasági fejlődést Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

Tehát sok a megbeszélni valónk, s a vezetők jövő hónapi Camp David-i találkozójára való felkészülés is komoly munkát igényel. Ismételten üdvözlöm a kollégákat és örömmel várom a közös munkát. Köszönöm mindnyájuknak.

Forrás: Remarks at the G8 Plenary Session. Secretary of State Hillary Rodham Clinton, Blair House, Washington, DC. April 11, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.