AZ ÉSZAK-KOREAI RAKÉTAKÍSÉRLETET ELÍTÉLŐ ENSZ BT ELNÖKI NYILATKOZAT

Susan E. Rice nagykövet, az USA állandó képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsában az észak-koreai rakétakísérlet miatt kiadott elnöki nyilatkozatról tartott sajtótájékoztatót április 16-án New Yorkban. Az alábbi a beszéd fordítása az újságírói kérdések és a válaszok nélkül:

Jó napot kívánok mindenkinek! Ma az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadott egy elnöki nyilatkozatot, mely nyomatékosan elítéli Észak-Korea utóbbi kísérletét, melynek során ballisztikus rakétatechnika felhasználásával próbált egy műholdat fellőni. A nyomatékos nyilatkozat gyors és egyhangú elfogadása a nemzetközi közösség egyöntetű szándékát mutatja: világosan Észak-Korea tudtára akarják adni, hogy az ilyen provokációkat komolyan veszik, és teljességgel elfogadhatatlannak tartják.

A Biztonsági Tanács bírálata egyértelművé tette, hogy a jövőben minden észak-koreai fellövés vagy nukleáris teszt következményekkel jár majd.  A Tanács határozott szándéka, hogy ha Észak-Korea ismételten szembefordul a nemzetközi közösséggel, megfelelő válaszlépéseket tesz. Ebben a nyilatkozatban a BT kiemelte, hogy nevezzék akár műholdnak, akár hordozórakétának, minden hasonló fellövés az 1718-as és az 1874-es számú BT határozat súlyos megszegésének számít. A Tanács rosszallását fejezte ki azért is, mert a fellövés komoly biztonsági aggályokat keltett a régióban.

A Biztonsági Tanács követelte, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétatechnika felhasználásával ne végezzen további fellövéseket, és a ballisztikus rakétaprogrammal kapcsolatos összes tevékenységének beszüntetésével és a rakétafellövésekre vonatkozó moratórium helyreállításával tegyen eleget a BT korábbi határozataiban foglalt kötelezettségeinek. A Tanács azt is követelte, hogy Észak-Korea azonnali hatállyal tegyen eleget a BT korábbi határozataiban foglalt kötelezettségeinek és adja fel nukleáris programját, továbbá állítson le minden ehhez kapcsolódó tevékenységet, így a további fellövéseket, a nukleáris kísérleteket, s bármely más provokációt.

Hogy az észak-koreai fellövés ne maradjon következmények nélkül, az elnöki nyilatkozat új szankciókat is tartalmaz. A BT arra utasította az észak-koreai szankciókkal foglalkozó bizottságát, hogy bővítse ki—vállalatokkal is—azok listáját, akiknek befagyasztják a követeléseit, és további fegyverkezési szempontból érzékeny technológiákat is tegyen az észak-koreai tiltólistára. A bizottság számos további lépést is tesz majd a fennálló szankciók érvényesítésére.

Az Egyesült Államok a maga részéről rövidesen egy tekintélyes ajánlás-csomagot nyújt be a bizottságnak, amelyben az Észak-Korea nukleáris és ballisztikus rakéta programjáért felelős újabb vállalatok, valamint Észak-Korea tiltott programjainak folytatásához szükséges további műszaki cikkek szerepelnek.

Ez az elnöki nyilatkozat nyomatékosabb és határozottabb, mint az előző észak-koreai fellövés kapcsán 2009-ben elfogadott BT határozat.

Forrás: Remarks by Ambassador Susan E. Rice, U.S. Permanent Representative to the United Nations, at the Security Council Stakeout. April 16, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.