AMERIKA ÓCEÁNJAI ÉS PARTVIDÉKE A 2012-ES KOREAI VILÁGKIÁLLÍTÁSON

Korallok és trópusi halak vízalatti fotója (AP fotó)

A LED-es mennyezeti kiállítás az óceán lenyűgöző szépségét mutatja be. (AP fotó)

Az Egyesült Államok a változatos óceáni környezetet és a parti településeket mutatja majd be a koreai Yesouban rendezendő 2012-es világkiállításon, s azt, hogy Amerika kultúrája, történelme, biztonsága és gazdasága milyen formában kapcsolódik ehhez a komplex ökoszisztémához.

„A sarkvidéktől a kaliforniai partokig terjedő részeket, a Csendes-óceán távoli vidékeit, a karibi térséget, a Mexikói-öblöt és New Englandet figyelembe véve óceáni és óceánparti ökoszisztémák tekintetében mi vagyunk a világ legváltozatosabb országa”—mondta a 2012-es USA pavilon szóvivője, ifjabb Philippe Cousteau.

Az „élő óceán és óceánpart” témára épített 2012-es Korea Yesou Világkiállítás május 12-én nyílik a koreai Yesou kikötővárosban, s augusztus 12-ig lesz nyitva. Az expo a tengeri ökoszisztémák fontosságára világít rá, bemutatja, hogy milyen károsodásoknak vannak kitéve és nemzetközi összefogással és a technika segítségével hogyan állíthatók helyre.

„A 2012-es USA pavilon nem csak a part menti környezetet és élővilágot mutatja be, hanem azt is, hogy az amerikaiak milyen úton-módon kerülnek kölcsönhatásba az óceánnal és hogyan tekintenek rá, mint a horgászat, a kikapcsolódás, a kultúra és az élelem forrására”—mondta Cousteau a washingtoni Foreign Press Center (Külföldi Újságírók Központja) sajtótájékoztatóján.

Cousteau jól felkészült ebben a témában. Fiatalságát nagyapja, a híres óceán-kutató, ökológus és filmes Jacques-Yves Cousteau irányítása alatt töltötte, aki Calypso nevű laboratórium-hajójáról tanulmányozta az óceánt, és tapasztalatait dokumentumfilmeken és könyvekben örökítette meg.

Az ifjabb Philippe Cousteau szerint a környezetvédelemmel foglalkozó megbeszélések során igen gyakran figyelmen kívül hagyják az óceánt, holott fontos lenne szem előtt tartanunk, hogy az óceán és az óceánpart biztosítja a Föld oxigénjének 60 százalékát, több mint egymilliárd ember számára fehérjeforrást jelent, s szabályozza az éghajlatot. „Ez a Föld életmentő rendszere”– mondta. Az USA pavilon bemutatja majd, hogy a túlhalászás, a tengerszint emelkedése és a savasodás milyen veszélyeknek teszi ki az egészséges óceánt, s hogy a technika eszközeivel, a megújuló energiaforrások használatával és jobb halászati gazdálkodással hogyan védhetjük meg.

Az USA pavilon személyzete koreai nyelven beszélő negyven amerikai fiatal lesz, akiket az USA számos egyeteméről verbuválnak.

„Ők jelentik majd a népek közötti diplomáciánk nyilvános arcát”—mondta Ann Stock, a Külügyminisztérium oktatási és kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkára, aki szintén felszólat a sajtótájékoztatón. „Úgy választottuk ki őket, hogy a pavilonunkban Amerika jövőjét képviseljék. A jövő vezetőit látjuk ebben a negyven fiatalban, különösen az Egyesült Államok és Korea viszonylatában.

Az egyik diák-nagykövet, Brittany Alexander elmondta, hogy számára milyen sokat jelent a lehetőség, hogy a 2012-es USA pavilonban dolgozhat. Szerinte „itt megtanulhatja, hogy a mindennapi emberek szintjén hogyan építheti az amerikai külkapcsolatokat, s egyúttal jobban megértheti azt is, hogy mennyire fontos a világ óceánjainak és partvidékeinek megőrzése”. Brittany tavaly Szöulban, a Yonsei Egyetemen tanult.

„Azt is remélem, hogy egyszer majd az amerikai-koreai kapcsolatok gyarapítására használhatom az itt szerzett tapasztalatokat, politikai, kulturális és környezetvédelmi téren egyaránt”—tette hozzá.

Százkilenc ország és nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt a 2012-es világkiállításon. Arra számítanak, hogy a három hónapig tartó esemény több mint 7 millió látogatót vonz majd a Koreai-félsziget déli csücskén lévő kikötővárosba, s további milliók tekintik meg digitális úton.

Cousteau szerint, ha a világon bárhol IPhone-nal vagy Androiddal akarja valaki megnézni a kiállítást, az ’Amazing Ocean’ alkalmazás életre kelti majd az egészet. Ez „többnyelvű, a koreai nyelvet is beleértve, s valóban segít, hogy egy interaktív, digitális alapú elemmel járulhassunk hozzá az óceán történetének népszerűsítéséhez.”

Cousteau szerint, ha a világon bárhol IPhone-nal vagy Androiddal akarja valaki megnézni a kiállítást, az ’Amazing Ocean’ alkalmazás életre kelti majd az egészet. Ez „többnyelvű, a koreai nyelvet is beleértve, s segítségével egy digitális alapú interaktív elemmel járulhatunk hozzá az óceán történetének népszerűsítéséhez.”

Forrás: U.S. Ties to Ocean, Coast on Display at EXPO 2012 Yeosu Korea |By Phillip Kurata | DOS Staff Writer | 25 April 2012

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.