CLINTON KÜLÜGYMINISZTER KÖSZÖNTI AZ EURÓPA NAPOT

Obama elnök és az Egyesült Államok népe nevében szíves jókívánságainkat  küldöm az Európai Unió népeinek, akik május 9-én ünneplik az Európa Napot. Hatvankét évvel ezelőtt Robert Schuman kijelentette, hogy a világbéke kialakulásához elengedhetetlenül fontos egy egyesült Európa léte. Azóta Európa egy háború és viszályok szaggatta kontinensből országok uniójává vált, amelyet egy biztosabb, demokratikusabb és még virágzóbb világ építésének eszméi működtetnek.

A tavalyi Európa Nap óta felkelések és demokratikus reformfolyamatok indultak Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Régi rendszerek omlottak össze és új demokráciák vannak formálódóban. A szabadság és a demokrácia eszméinek terjesztése közben mindezek még szorosabbra fonták az Európai Uniót és az Egyesült Államokat összefűző szálakat. Transzatlanti partnerségünk gazdag történelmén alapulnak közös értékeink és a békésebb világ megteremtéséhez fűződő közös érdekeink.

Hálás vagyok az EU világszerte vállalt fontos szerepéért. A közel-keleti békefolyamatban játszott vezető szerepétől a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédhez nyújtott segítségéig, az elnyomó rendszerek elszigetelésétől az afganisztáni ISAF feladatok támogatásáig az EU folyamatos segítséget jelent a globális problémák megoldásában. Tudniuk kell, hogy amint egy pillanatra megállnak, hogy az Európa Napot ünnepeljék, az Egyesült Államok, mint az Önök partnere és barátja, ugyanígy tesz. Tovább folytatjuk közös munkánkat, hogy népeinknek szebb és jobb jövőt teremthessünk.

Forrás: Secretary Clinton on Occasion of Europe Day, May 8, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.