SZÍRIAI HUMANITÁRIUS FÓRUM. Kelly Clements helyettes államtitkár beszéde

Kelly Clements helyettes államtitkár

Kelly Clements helyettes államtitkár a Szíriai Humanitárius Fórumon beszél. Fotó: Amerikai Külügyminisztérium

Washington, 2012. június 5.

 

Amint ma összegyűlünk ezen a Humanitárius Fórumon, elismeréssel adózunk a Szíriában és a környező országokban működő humanitárius szervezetek és egyének kivételes munkájának és önfeláldozásának. Ez a Fórum igen fontossá vált, itt ráirányíthatjuk a figyelmet a humanitárius szempontból különlegesen problematikus területekre, a humanitárius szervezetek, az érintett országok és a donorok információt cserélhetnek a teendőkről és a hozzájárulásról, valamint fenntarthatjuk és erősíthetjük a szír kormány támogatását a humanitárius segítségnyújtási műveletekben.

Tudomásunk szerint az intézkedési tervvel kapcsolatosan megállapodás született a szíriai kormány és az OCHA (ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala) között, s mint arról ma reggel értesültünk, számos dologban kötelezettségeket is vállaltak. Ezek azonnali megvalósítására buzdítunk. Továbbra is súlyos aggodalommal tölt el bennünket az országban kialakult humanitárius helyzet, s a további romlás lehetősége.

Az utóbbi hetekben az ENSZ korlátozott mértékben további területekre is ki tudta terjeszteni a segítségnyújtást, de a szír kormánnyal együtt további lépésekkel kell segítenünk az erőfeszítéseiket. A megfelelő forrásokkal rendelkező nemzetközi humanitárius szervezetek, akik segíteni tudnának a konfliktusok által érintett szíreknek, még mindig nem tudnak eljutni a leginkább rászorulókhoz. Minden fél, a szír kormányt is beleértve, felelős azért, hogy érdemi hozzáférést biztosítson. Ezek figyelembe vételével arra szólítjuk fel a szír kormányt, hogy 1.) biztosítson vízumot és más szükséges papírokat a nemzetközi humanitárius szervezetek tagjainak, akikre igen nagy szükség van Szíriában, elsősorban azoknak az ENSZ dolgozóknak, akik Homsz, Idlíb, Deraa és Deir az-Zor városokba települnek; 2.) adja meg az ENSZ-nek a szükséges engedélyeket és könnyítéseket, hogy a lehető leggyorsabban a javasolt négy színhelyre telepíthesse a munkatársait; 3.) azonnali hatállyal biztosítson az OCHA számára mozgásszabadságot és általános engedélyt, hogy ott nyújthassanak segítséget, ahol éppen szükséges, anélkül, hogy minden egyes alkalommal hivatalos engedély kelljen kérniük; 4.) az ENSZ-szel és a Szíriai Arab Vörös Félholddal együttműködve azonnali hatállyal engedélyezzék és könnyítsék meg a Szírián belüli civil szervezetek működését. Szerintünk a humanitárius segítségnyújtás terén még számos helyi és nemzetközi civil szervezetre lenne szükség.

A Fórum további résztvevőitől azt kérjük, hogy mind a szír kormánnyal együtt végzett munkájukkal, mind erőforrások rugalmas biztosításával tegyenek meg minden szükségeset e célok elérése érdekében. A szír kormány elfogadta a szíriai humanitárius segítségnyújtási tervet, ami egy lépés jelent előre. Alapvetően fontos, hogy a donorok mindent megtegyenek, hogy segítségnyújtásunk ne torpanjon meg a fedezet hiánya miatt. A donoroknak most kell előállniuk és a forrásokat biztosítaniuk; az ENSZ segélytervezetének jelenlegi 20%-os fedezeti szintje, amit az OCHA idéz, elfogadhatatlan! Különösen azokhoz az országokhoz fordulunk most, akik általában nem adakoznak; kérjük, hogy csatlakozzanak hozzánk és támogassák a tervet, hogy a komoly bajban segíthessünk. A lakóhelyüket elhagyó családoknak élelemre, tisztálkodó szerekre és más fontos dolgokra van szüksége, az iskolákat helyre kell állítani, gyermekbarát tereket kell létesíteni, hiány van pszicho-szociális tanácsadásban. Az egészségügyi intézmények romlanak. Felhívunk minden e szobában képviselt országot, hogy gyorsan találjanak forrásokat és járuljanak hozzá a szíriai humanitárius segítségnyújtási tervhez!

Örömmel jelentem be, hogy az Egyesült Államok további 12,8 millió dollárral támogatja a segítségnyújtást; az összeget a nemzetközi Vörös Félholdhoz és más civil szervezetekhez juttatja el. Ezzel a 2012. évben nyújtott amerikai segítség immár túllépi az 52 millió dollárt. Ezek a pénzalapok a Szírián belüli lakosság javát szolgálják majd, az égetően szükséges sürgősségi betegellátásra s olyan más szolgáltatásokra fordítják, amelyekkel az állandó erőszak közepette élő ártatlan férfiakat, nőket és gyermekeket segítik a körülmények okozta traumák kezelésében. Ezen túlmenően libanoni és jordániai civil szervezetek többek között egészségügyi és pszicho-szociális szolgáltatásokkal és menhelyek kialakításával segítenek majd a lakóhelyük elhagyására kényszerült szíreknek.

Elismeréssel adózunk Libanon, Jordánia, Törökország és Irak nagylelkűségének, akik befogadják és segítik az erőszak elől menekülőket. Ezek az országok jelentős anyagi terhet vállaltak magukra azzal, hogy a már évek óta a területükön élő menekültek mellé befogadják a szír erőszak elől menekülőket is. Mi továbbra is támogatni fogjuk nemzetközi és civil partnerszervezeteink fontos munkáját, amellyel az érintettek szenvedéseit igyekeznek enyhíteni a régióban.

Őszintén reméljük, hogy a humanitárius krízist kiváltó erőszak véget ér, s vele együtt a szírek szenvedése is. Ennek bekövetkeztéig a nemzetközi közösségnek támogatnia kell azokat a humanitárius szervezeteket, amelyek Szírián belül és kívül ott nyújtanak segítséget, ahol arra a legnagyobb szükség van, s követelnie kell, hogy a szír kormány részt vállaljon minden humanitárius segítségnyújtási törekvésben.

Forrás: Syria Humanitarian Forum. Remarks. Kelly Clements, Deputy Assistant Secretary, Bureau of Population, Refugees, and Migration. Washington, DC, June 5, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.