AZ ELSŐ GLOBÁLIS ’NŐK A KÖZSZOLGÁLATBAN INTÉZET’ MEGNYITÓJA

Hillary Rodham Clinton a Nők a Közszolgálatban Intézet megnyitóján

Hillary Rodham Clinton külügyminiszter és a résztvevő küldöttségek tagjai a Nők a Közszolgálatban Intézet megnyitóján Clinton alma materében, a Wellesley College-ban (AP fotó)

Hillary Rodham Clinton külügyminiszter a Nők a Közszolgálatban Intézet avatásának nyitónapján a massachusettsi Wellesley Főiskolán azt hangsúlyozta, hogy a női vezetők következő generációjának támogatása kritikusan fontos.

„A sikeres demokráciák és virágzó társadalmak felépítéséhez elengedhetetlen a nők hozzájárulása”—mondta Clinton a küldötteknek június 11-én. A nők, akiket a kéthetes képzésre és kapcsolatépítésre kiválasztottak, 21 olyan országból—közöttük számos közel-keleti és észak-afrikai országból—érkeztek, ahol politikai és társadalmi átalakulás zajlik.

„Örömmel várom, hogy halljam a mondanivalójukat, lássam, amit elvégeznek és csodálhassam a fejlődést, amit elérnek”—mondta Clinton. „Az Egyesült Államok az Önök partnere és támogatója lesz, amikor a demokrácia és a minden embernek kijáró egyetemes emberi jogok biztosításán munkálkodnak majd.”

Clinton, aki a Wellesley Főiskolán végzett, elismerését fejezte ki azoknak a küldötteknek, akik saját országukban már tettek valamit a politikai forradalom és a demokrácia érdekében. Elmondta, hogy az Intézet abban hivatott segíteni nekik, hogy a tiltakozástól mozduljanak el a politizálás irányába, tanulják meg, hogyan kell szervezni, hivatalért indulni és fenntartani az új kormányok elszámoltathatóságát.

„A következő napokban vezető szakértőkkel és tudósokkal fognak dolgozni, s kapcsolatokat építhetnek, melyek révén újabb szemszögből más problémákat ismerhetnek meg” —mondta Clinton. „Részben a kormányban, részben azon kívül vezető állásban lévő nők széles skálájáról hallanak majd, asszonyokról, akik társadalmi mozgalmakat és civil szervezeteket hoztak létre, akik üzleti vállalkozásokat indítottak, hivatali helyekért indultak, s egész életükben az egyenlőtlenségek ellen küzdöttek.”

A külügyminiszter elmondta, hogy minden egyes küldöttnek egy mentor lesz a párja, aki irányítja és segíti itt az Intézetben és hazatérése után is.

Arról is beszélt, hogy a küldöttek rész vesznek majd olyan gyakorlati kérdésekkel foglalkozó szemináriumokon is, mint pl. a törvényjavaslatok útja a parlamentben, sajtótájékoztatók tartása, helyi hálózatok szervezése és lobbizás a köztisztviselőknél. A megbeszélések foglalkoznak majd olyan jelentős kihívásokkal is, mint a fokozottabb női részvétel a béketárgyalásokon, valamint a konfliktusok utáni döntéshozatal.

„Remélem, hogy amikor elhagyják a Wellesleyt, nem csak új eszközökkel és új kapcsolatokkal, hanem—ami még fontosabb—újkeletű önbizalommal és határozottsággal is rendelkeznek majd”—mondta Clinton.

„Ez, mint Önök is jól tudják, csak a kezdet”—tette hozzá. „Az igazi munka otthon vár mindnyájukra.”

Az előadók listáján szerepel Madeleine Albright korábbi amerikai külügyminiszter; Jane Harman, aki kongresszusi képviselő volt s jelenleg a Woodrow Wilson Center elnöke; Mu Sochua kambodzsai ellenzéki vezető, aki korábban a nők ügyeivel foglalkozó minisztérium élén állt; Nancy Gertner bíró; valamint Melanne Verveer globális nőkérdésekkel foglalkozó nagykövet.

A kezdeményezést, mely egy női vezetőknek szánt szemináriumsorozat első része, s melyet részben a Külügyminisztérium szponzorált, továbbiak követik majd az Egyesült Államok női főiskoláin.

Clinton külügyminiszter beszéde itt olvasható (angolul)

Forrás: Clinton Opens First Global Women in Public Service Institute, By MacKenzie C. Babb | Staff Writer | 11 June 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.