MINDEN CSEPPEL NŐ A TERMÉS: A MIKROÖNTÖZÉS ÚTTÖRŐJE NYERTE A 2012. ÉVI VILÁGÉLELMEZÉSI DÍJAT

Daniel Hillel Japánban (Fotó: World Food Foundation)

Daniel Hillel 1971-ben vezette be Japánban a csepegtető öntözést (Fotó: World Food Foundation)

A cikk szerzője Jonathan Shrier, a Globális Élelmiszerbiztonság Különleges Képviselője (megbízott)

Ma reggel (2012. június 12.) Clinton külügyminiszter kihirdette, hogy a mikroöntözés és a fenntartható mezőgazdasági fejlődés érdekében végzett úttörő munkájáért Dr. Daniel Hillel amerikai és izraeli állampolgár nyerte a 2012. évi Világélelmezési Díjat. Több mint ötven éven át végzett munkájának köszönhetően harmincnál több ország számtalan farmere fokozhatta a mezőgazdasági öntözés hatékonyságát, fejleszthette a növénytermesztést és minimalizálhatta a környezeti hatásokat. Gratulálunk Dr. Hillelnek, a talaj- és vízkezelés nemzetközi szakértőjének a jól megérdemelt kitüntetéshez.

A mikroöntözési technológiák, mint például a csepegtető öntözés, egyszerű és mégis nagyon hatékony eljárások, melyekkel kis mennyiségű vizet juttatnak folyamatosan a növények gyökereihez. Ez költségkímélő megoldás a huszadik század első felében használt árasztásos öntözéshez képest, amellyel átitatják a talajt, majd hagyják kiszáradni.

Hillel Jordániában (Fotó: World Food Foundation)

Hillel csepegtető öntözéssel kezelt citrusfák gyümölcsét szemléli Jordániában (Fotó: World Food Foundation)

Dr. Hillel a ’zöld forradalom’ atyjának, Dr. Norman Bourlagnak a nyomdokain halad, aki a fenntartható fejlődés és táplálék-előállítás érdekében megalapította a Világélelmezési Díjat. Dr. Bourlag hibrid vetőmagokkal folytatott kutatásai világszerte növelték a mezőgazdasági termelést és fejlesztési beruházásokra ösztönöztek; az amerikai kormány Feed the Future (Tápláld a jövőt) elnevezésű globális élelmezési és élelmiszerbiztonsági kezdeményezése máig is erre utal.

Obama elnök a G8-ak 2009. évi értekezletén L’Aquilában kifejezésre juttatta az Egyesült Államok elkötelezettségét az éhség és szegénység elleni küzdelemben, s a globális vezetőket arra szólította fel, hogy sürgősen cselekedjenek és egyesítsék erőiket a globális élelmiszerbiztonság megteremtése érdekében. Azóta mi 19 országban 3,5 milliárd dollárt fektettünk olyan, az adott ország által javasolt beruházási tervekbe, amelyek révén az emberek elegendő táplálékhoz juthatnak maguk és gyermekeik számára, nagyobb jövedelemre tesznek szert, fejlesztik a vállalkozásaikat, gazdagítják a közösségeiket és fellendítik a kereskedelmet.  A mi ígéretünk több mint 18,5 milliárd dollárnyi felajánlást vonzott további adakozóktól.

A Feed the Future beruházások integrált vízgyűjtő-gazdálkodást és olyan gyakorlati eljárásokat tartalmaznak, amelyek a klímaváltozáshoz alkalmazkodva és az élelmiszerbiztonsági stratégiák figyelembevételével használják fel a vizet és egyéb forrásokat. A Feed the Future kutatási stratégiája a ’fenntartható fokozódás’ elnevezésű modellt támogatja, ami az agrárium vezetésével létrejövő gazdasági növekedést idéz elő; a mezőgazdasági termelőképesség maximalizálása érdekében integrálja a környezeti tényezőket, a globális kutatási áttöréseket, valamint az innovatív módszereket, rendszereket, technológiákat és szakpolitikákat, s egyúttal minimálisra csökkenti az élelmiszertermelés környezetkárosító hatását. Mint Clinton külügyminiszter mondta ma reggel, a Feed the Future tavaly óta több mint 100 millió dollárt fordított arra, hogy a mezőgazdaság fejlesztése érdekében támogassa a hatékony vízgazdálkodást.

A vízgazdálkodás nem csak a mezőgazdaság, hanem a nemzeti és nemzetközi biztonság szempontjából is kritikus tényező. Márciusban a hírszerző szervek közreadtak egy becslést a vízzel kapcsolatos globális veszélyekről és problémákról, s ezeknek az USA biztonsági érdekeire gyakorolt várható hatásáról. A becslés elsődleges megállapítás az, hogy az elkövetkezendő tíz évben nem valószínű, hogy víz miatt háború törjön ki, de vízhiány, rossz minőségű ivóvíz, árvizek s más vízügyi problémák várhatóan növelik majd az instabilitás és egyes államok kudarcának veszélyét, s fokozzák a térségi feszültségeket.

Dr. Hillel kitüntetése a fenntartható fejlődés és az újító szellem iránti elkötelezettsége előtti főhajtás. A Benjamin Franklin teremben tett mai bejelentés arra figyelmeztet bennünket, hogy a helyes vízgazdálkodás fontosabb, mint valaha, hogy világunk ne csak egészséges, gazdag és bölcs legyen, de biztonságos is.

Forrás: More Crop Per Drop: Micro-Irrigation Pioneer Wins 2012 World Food Prize. Posted By Jonathan Shrier / June 12, 2012

 

This entry was posted in Economic Issues and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.