GAZDASÁGÉLÉNKÍTŐ KORMÁNYZÁS A NEMZETKÖZI TURIZMUS FELLENDÍTÉSÉÉRT

Clinton külügyminiszter videóüzenete

A nemzetközi kereskedelem és turizmus fellendítése érdekében Clinton külügyminiszter a Globális Gazdaságélénkítő Kormányzás Napjává nyilvánította június 14-ét (AP fotó)

Clinton külügyminiszter azzal a céllal nyilvánította a Globális Gazdaságélénkítő Kormányzás Napjává június 14-ét, hogy amikor az Egyesült Államok külföldi partnereivel dolgozik, a gazdaság kerüljön az amerikai külpolitika előterébe, s segítsék az utazás és a turizmus ügyét.

„Azt üzenjük világszerte mindenkinek, hogy az Egyesült Államok nyitott az üzletre és a turizmusra”—mondta üzenetében Clinton. „Olyan világban kell az élre állnunk, ahol a biztonság és a gazdasági virágzás a csatamezők és diplomáciai tárgyalások mellett a tanácstermekben és kereskedőcsarnokokban történtektől is függ.”

„Célunk új munkahelyek teremtése és a kereskedelem növelése az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt”—mondta Thomas Nides külügyminiszter-helyettes június 13-án a washingtoni Külföldi Újságírók Központjában (Foreign Press Center).

Clinton szerint a globális vezető szerep alapja a gazdasági virágzás és az együttműködés, s a nemzetközi utazás és turizmus előmozdítása a gazdaságélénkítő kormányzás egyik alappillére.

Nides elmondta az újságíróknak, hogy a Külügyminisztérium, s világszerte minden követsége és képviselete a gazdasági virágzás érdekében fog dolgozni. Ez a törekvés részben Obama elnök 2009. évi nemzeti export-kezdeményezéséhez kötődik, mely öt év alatt a duplájára kívánja növelni az amerikai exportot, s új külföldi beruházásokat akar vonzani az Egyesült Államokba. A Kereskedelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium, melyeknek szintén vannak kereskedelemmel és turizmussal kapcsolatos kezdeményezéseik, osztoznak a Külügyminisztériummal a munkában.

Rhea Suh belügyi államtitkár elmondta, hogy a Belügyminisztérium 397 nemzeti parkot, 556 vadrezervátumot, valamint 886 tájvédelmi körzetet kezel, amelyek egész éven át nyitva állnak a pihenésre és felüdülésre vágyók előtt.

„Szövetségi intézményeink keményen dolgoznak, hogy a látogatók zökkenőmentesen szerezhessenek jó tapasztalatokat. Elsősorban a Belügyminisztérium igyekszik új, a már bejáratott útvonalaktól eltérő terveket készíteni az Amerikába látogatni szándékozók számára”—mondta Suh.

Nides szerint a kormány több országot szeretne bevonni a vízummentességi programba, hogy több külföldi turista utazzon be, akik számára könnyebb legyen a belépés az Egyesült Államokba.

Kenneth Hyatt, a Kereskedelmi Minisztérium államtitkár-helyettese elmondta az újságíróknak, hogy az amerikai nemzeti terv szerint 2021 végéig évente százmillió látogatót szeretnének az Egyesült Államokba vonzani, akik évente valószínűleg kb. 250 milliárd dollárt költenének.  Az összehasonlítás kedvéért megemlítette, hogy 2011-ben 62 millió látogató 153 milliárd dollárt költött.

Hyatt szerint az amerikai stratégiának 5 összetevője van. Az első az Egyesült Államok „reklámozása”, míg a második az utazási módok és lehetőségek fejlesztése. Ez utóbbi a vízummal kapcsolatos eljárások fejlesztését és az Egyesült Államokba érkezők általános belépési tapasztalatának javítását is jelenti.

A harmadik pillér az, hogy a nemzetközi utazókkal való bánásmód ügyfélszolgálati jellegűvé váljon. „A magánszektorhoz hasonlóan igen fontosnak kell tartanunk, hogy az ügyfél milyen tapasztalatot szerez.”

A negyedik szempont az amerikai kormányhivatalok jobb összehangolása, s az utazás és a turizmus terén egységes, kormányszintű hozzáállás kialakítása.

A kibővített stratégia utolsó elemeként jobb kutatási és mérési módszereket kell kifejleszteni, hogy a fenti törekvések eredményességét meghatározhassuk.

„Jelenleg tehát ott tartunk, hogy van stratégiánk, s mostantól az a fontos, hogy meg is valósítsuk!”—mondta Hyatt.

Forrás: Economic Statecraft Seeks to Enhance International Travel, Tourism. By Merle David Kellerhals Jr. | Staff Writer | 14 June 2012

Videó: President Obama on Economic Statecraft (angolul)

Tájékoztató: Global Economic Statecraft Day (angolul)

 

This entry was posted in Economic Issues, Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.