OBAMA BIZTOS AZ EURÓPAI GAZDASÁG HELYREÁLLÁSÁBAN

Obama elnök Los Cabosban beszél

Obama elnök azt mondja, hogy Európa az USA legnagyobb kereskedelmi partnere és „számunkra igen fontos, hogy boldogulni lássuk”. (AP fotó)

Obama elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy az euro-övezet országai, amelyek jelenleg a világ piacait megrengető valuta- és hitelválsággal küszködnek, merész és határozott lépéseket tesznek majd a pénzügyi konszolidáció felé. Hozzátette azt is, hogy „a kontinens változatlanul a világ egyik leggazdagabb és legproduktívabb része”.

A mexikói Los Cabosban rendezett G20-as csúcsértekezleten Obama elmondta, hogy az európai vezetőkkel az értekezleten folytatott beszélgetések és az elmúlt néhány hónap alapján biztos abban, hogy mindnyájan elkötelezték magukat az európai gazdasági és monetáris unió mellett.

„Ezek fejlett gazdaságok rendkívül produktív emberekkel. Most az egységes fiskális és monetáris politikai hátteret nélkülöző közös valuta jelent számukra különleges problémát, de dolgoznak ezek megoldásán. Csupán helyre és időre van szükségük hozzá”—mondta.

Szerinte a jelenlegi válságnak több összetevője van, így például néhány tagország rossz pénzügyi fegyelme és túlzott államadóssága, vagy Spanyolország, s más hasonló országok problémái, amelyek „valójában a lakásspekuláció következményei, a magánszférából erednek és nincs közük az államadóssághoz”.

Az elnök szerint minden európai ország kétségkívül felismerte, hogy Európán belül szükség van pénzügyi konszolidációs tervekkel összehangolt növekedési stratégiákra, s az európai vezetők „tisztában vannak azzal, hogy mi forog kockán”, s hogy „miért olyan fontos, hogy merész és határozott lépéseket tegyenek”.

„Biztos vagyok abban, hogy képesek erre”—mondta Obama, és arra buzdította őket, hogy „minden lehetséges politikai eszközt használjanak fel” a „türelmetlen” és „kockázatkerülő” piacok megnyugtatása érdekében.

Szerinte Európa rendelkezik a válság megoldásához szükséges forrásokkal, csupán a megoldás útjára-módjára kell ráéreznie, aminek fejében visszatér majd a globális befektetők kedve és bizalma is.

„Egy tervezet felállítására biztattam őket, amiben lefektetik, hogy az európai integráció növelése terén mit akarnak elérni és a szuverén országokra nehezedő pénzügyi nyomást hogyan akarják megoldani. Ha nem is tudnak mindent egy csapásra megoldani, úgy hiszem, már az is bizalmat ébreszt és csillapítólag hat, ha az emberek érzékelik, hogy milyen irányba tartanak”—mondta.

Sem az Egyesült Államok, sem a G20-ak nem tudják megoldani Európa jelenlegi problémáit, de mivel Európa az USA legnagyobb kereskedelmi partnere, „számunkra igen fontos, hogy boldogulni lássuk”.

Forrás: Obama Confident in Europe’s Economic Recovery. By Stephen Kaufman | DOS Staff Writer | 20 June 2012

 

This entry was posted in Economic Issues, Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.