CLINTON KÜLÜGYMINISZTER A SZÍREK ÁLTAL LELŐTT TÖRÖK REPÜLŐGÉPRŐL

Tegnap beszéltem Davutoglu török külügyminiszterrel, hogy kifejezzem mélységes aggodalmunkat a török F-4-es vadászgéppel kapcsolatban, amelyet a szír erők június 22-én lelőttek. Elmondtam azt is, hogy gondolatainkban és imáinkban az eltűnt pilótákkal és szeretteikkel vagyunk. A külügyminiszter tájékoztatott az incidens sajátosságairól, többek között arról, hogy a szír katonaság figyelmeztetés nélkül lőtte le a gépet. Az Egyesült Államok a leghatározottabban elítéli ezt az arcátlan és elfogadhatatlan tettet! Ezzel a szír hatóságok újabb tanújelét adták annak, hogy durván figyelmen kívül hagyják a nemzetközi normákat, az emberi életet, a békét és a biztonságot.

Az incidens nyomán az Egyesült Államok ismételten támogatásáról biztosítja a török kormányt és szolidaritását fejezi ki a török nép iránt. Szoros kapcsolatban maradunk a török tisztségviselőkkel, amint az incidens kivizsgálását végzik és a Biztonsági Tanácsban is, amint Törökország válaszlépéseiről döntenek. Törökországgal és más partnerekkel együtt arra fogunk törekedni, hogy az Asszad rezsim ne kerülhesse el a felelősségre vonást.

Törökország vezető szerepet játszott a nemzetközi közösségben, amikor az a szír rezsim saját népe elleni erőszakos cselekedeteivel foglalkozott. A szír demokratikus átalakulás érdekében tett törekvéseink keretében továbbra is szorosan együtt fogunk működni Törökországgal. A feladat igen sürgős, így New Yorkban a Biztonsági Tanáccsal, Brüsszelben a NATO-val és az EU-val, Genfben Kofi Annan különmegbízottal fogunk konzultálni a további lépésekről.

Forrás: Syrian Shoot-Down of Turkish Aircraft. Remarks Hillary Rodham Clinton, Secretary of State. Washington, DC, June 24, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.