FORDÍTSUK EL EGYÜTT A SORS KEREKÉT—AIDS 2012 KONFERENCIA

Red AIDS ribbons in handsTöbb mint 20 év óta első ízben fordul elő, hogy a kétévente rendezett nemzetközi AIDS konferenciára Amerikában kerül sor. Július 22-27 között Washingtonban tudósok, egészségügyi szakemberek, politikacsinálók és AIDS ügyben érintettek találkoznak az AIDS 2O12-n, hogy értékeljék az eddigi eredményeket és meghatározzák a globális védekezés következő lépéseit.

A konferencia témája, a ’fordítsuk el együtt a sors kerekét’ arra utal, hogy az AIDS 2012 konferenciára döntő fontosságú pillanatban kerül sor. Új tudományos eredmények születtek a HIV kezelésében és biomedikai megelőzésében, ugyanakkor a fejlődő országokban egyre fokozódó mértékben alkalmazzák a kulcsfontosságú beavatkozásokat. Ez így, együtt újult reményt és optimizmust keltett világszerte. Hillary Rodham Clinton külügyminiszter 2O11 novemberében tett bejelentése értelmében az Egyesült Államok célul tűzte ki egy AIDS-mentes generáció létrejöttét. Az ígéret jegyében született terv szerint az USA globálisan hatmillió ember kezelésére terjeszti ki a támogatást–ezt Obama elnök az AIDS Világnapján jelentette be.

Harminc évvel ezelőtt azonosították először az AIDS betegséget, s azóta Amerika mindig élen járt a tudományos haladásban és az eredmények programokba építésében. A PEPFAR, azaz az amerikai elnök AIDS elleni programja (President’s Emergency Plan for AIDS Relief), amit a Kongresszus mindkét pártja támogat, s amely mellett Obama elnök is elkötelezte magát, a fejlődő országokban élő milliók megmentése érdekében mozgósította a tudományt. Igazi megtiszteltetés számunkra, hogy vezethetjük a PEPFAR-t és szorosan együttműködhetünk a programot implementáló szervezetekkel, mint az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (U.S. Agency for International Development), a betegségekkel és megelőzésükkel foglalkozó központok (Centers for Disease Control and Prevention), a Védelmi Minisztérium és a Békehadtest, hogy milliókhoz juthassunk el világszerte.

Erőfeszítéseinket a bizonyított tényeken alapuló tudomány vezérli. Az Egyesült Államok azt támogatja, hogy a magukban is hatásos stratégiákat, amelyek hatással lehetnek a járvány lefolyására, kombinálják egymással. Ilyen például az újszülöttek elkülönítése a HIV-fertőzöttektől, a férfiak önkéntes alapon történő körülmetélése, az antiretrovirális kezelések fokozottabb mértékű hozzáférhetősége a gyógyítás és az új fertőzések megakadályozása érdekében.

Ha ezeket a stratégiákat egymással kombinálják, s kiegészítik még óvszer alkalmazásával, a viselkedéskultúra befolyásolásával és a megelőzés egyéb eszközeivel is, történelmi jelentőségű beavatkozási lehetőségek nyílnak az új fertőzések világméretű visszaszorítására. Legújabb eredményeink azt mutatják, hogy ez továbbra is működni fog.

2011-ben a PEPFAR több mint 3,9 millió embernek biztosított retrovírus ellenes kezelést, programjai 40 millió embernek segítettek HIV tanácsadással és 13 millió emberről– közöttük 4,1 millió árva és sérülékeny gyermekről–gondoskodtak. Csupán az elmúlt évben 9 millió terhes asszony HIV szűrését végezték el a PEPFAR keretében, életben tartottak több mint 660.000 ezer HIV-pozitív anyát, s megakadályozták, hogy a fertőzést átadják gyermekeiknek. Ennek eredményeképpen 200.000 HIV-mentes csecsemő jött a világra.

Az AIDS 2012 alkalmat ad majd arra, hogy számot vessünk az eddigi eredményekkel s a tudomány ajánlotta további lehetőségekkel. Igen fontos, hogy a konferencián azt is elhatározzuk, hogy még többet teszünk az ügyben, mely mindnyájunk felelőssége; ez vonatkozik a globális pénzalap igénybevételére is. Obama elnök világosan elmondta, hogy az Egyesült Államok erőteljes vezetése mellett a többi partner még fokozottabb támogatása is kell ahhoz, hogy élhessünk az alkalommal és komoly lépéseket tegyünk az AIDS-mentes generáció felé.

Közzétette: Eric Goosby nagykövet, az Egyesült Államok globális AIDS-elleni koordinátora

Forrás: Looking to AIDS 2012: Turning the Tide Together. Posted by the U.S. Global AIDS Coordinator Eric Goosby / June 21, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.