CLINTON KÜLÜGYMINISZTER VIDEÓÜZENETE A MELEG BÜSZKESÉG HÓNAPJA ALKALMÁBÓL

Regionális LMBT konferencia Tiranában

A videóüzenet közzététele óta már lezajlott tiranai regionális konferencia megnyitója (követségi fotó)

Megtiszteltetés számomra, hogy Önökkel ünnepelhetem az alapvető szabadságjogokat, amelyek mindenkit megilletnek, függetlenül attól, hogy ki kicsoda és kit szeret. Minden emberi lény szabadnak születik, és azonos méltósággal és egyenlő jogokkal rendelkezik, s mi ebben a hónapban—és minden más hónapban is—büszkén valljuk, hogy továbbra is tenni akarunk azért, hogy ez így legyen.

Az Egyesült Államokban és világszerte fejlődés mutatkozik e téren. Generációk fáradhatatlan igyekezete tereli új irányba a történelmet, korlátok dőlnek le, megkülönböztető törvények kerülnek hatályon kívül, s milliók élnek szabadabban s gyakorolnak hatást közösségük és országuk jövőjére.

De még igen sok tennivaló van! Meleg, leszbikus, biszexuális és transzszexuális férfiakat és nőket üldöznek és támadnak meg; letartóztatás, verés, megfélemlítés, sőt még kivégzés is várhat rájuk.

Az Egyesült Államok követségei és képviseletei világszerte dolgoznak a mindenféle fajú, vallású és nemzetiségű LMBT személyek jogainak védelmén, mivel ez az amerikai emberi jogi politika szerves része és külpolitikai prioritásunk. Rigában két amerikai nagykövet és egy helyettes államtitkár nyilvánította szolidaritását azzal, hogy részt vettek a Balti Pride felvonuláson; Nassauban a Követség civil szervezetekkel közösen filmvetítést szervezett a Karib-térség LMBT problémáiról; Albániában a Követségünk most szervezi a legelső regionális konferenciát, amelyen diplomaták és aktivisták beszélik meg az emberi jogi kérdéseket és osztják meg tapasztalataikat; a Globális Egyenlőségi Alapból (Global Equality Fund) pedig, melyet tavaly decemberben hívtam életre, fokoztuk az emberi jogok segítését és védelmét célzó civil szervezetek és programok támogatását.

Addig nem állunk meg, amíg a teljes és egyenlő jogok nem válnak mindenit érintő realitássá. A történelem azt bizonyítja, hogy az igazság és egyenlőség felé haladó menet legyőzi az intolerancia és a diszkrimináció akadályait. Ehhez azonban mindannyiunk közös erőfeszítésére van szükség. Mindegy, hogy milyen hosszú út vár még ránk, biztos vagyok benne, hogy együtt sikeresen tesszük majd meg.

Bárhol is ünnepli Ön ezt a hónapot, boldog Pride-ot kívánok!

Forrás: Video Remarks for “Pride Month”. Secretary of State Hillary Rodham Clinton, June 8, 2012

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.