TÁMOGATJUK A HATÉKONY ÉS FENNTARTHATÓ CSALÁDTERVEZÉSI PROGRAMOKAT

Hatékony és fenntartható családtervezési programok

Hatékony és fenntartható családtervezési programok (AP fotó)

Anne C. Richard népességgel, menekültekkel és migrációval foglalkozó külügyi államtitkár | 2012. július 11.

Ma vezetők érkeznek a világ minden részéről a londoni családtervezési csúcstalálkozóra, jelezvén, hogy támogatják a reproduktív jogok egyik alapvető elemét: minden nő jogát ahhoz, hogy szabadon és felelősségteljesen döntsön arról, hogy akar-e gyermeket, s ha igen, mikor és hányat. Az Egyesült Államokban a mostani generációk csaknem minden tagja adottnak veszi ezt a jogot, nem úgy, mint az anyai halálozások 99%-áért felelős fejlődő országok asszonyai. A statisztikák megrázóak: minden második percben belehal egy asszony valamilyen terhességgel kapcsolatos komplikációba. Sokuk számára élet-halál kérdésévé válik, hogy nem jutnak önkéntes, biztos, hatékony modern fogamzásgátlókhoz, információkhoz és ellátáshoz.

A fejlődő országokban több mint 200 millió asszony és lány, aki szeretne családtervezést igénybe venni a terhesség késleltetéséhez vagy elkerüléséhez, nem jut modern fogamzásgátlókhoz. Az Obama kormány prioritásának tekinti, hogy foglalkozzon ezzel az emberi jogi kérdéssel és egészségügyi méltánytalansággal, mivel mi átlátjuk a családtervezés és a nők egészsége, továbbá a fejlesztéssel kapcsolatos kérdések, így a szegénység csökkentése, a leányok oktatása, az anyai és gyermeki egészség, a nemek közötti egyenlőség és a környezeti fenntarthatóság közötti összefüggéseket. Az amerikai kormány az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (U.S. Agency for International Development/ USAID) útján több mint negyven éve elkötelezetten támogatja a hatékony és fenntartható családtervezési programokat. Ebben a pénzügyi évben több mint 640 millió dollárt juttatott az USAID-n keresztül kétoldalú családtervezési és reproduktív egészséggel kapcsolatos programokra, valamint 35 millió dollárt adományozott az ENSZ Népesedési Programjának (UNFPA), amely világelső az életmentő családtervezési és reproduktív egészséggel kapcsolatos információk és szolgáltatások terén.

A családtervezési csúcs, melyet az UNFPA támogatásával az Egyesült Királyság kormánya és a Bill és Melinda Gates Alapítvány lát vendégül, erre a szilárd alapra épít majd. Anyagi és politikai támogatást keresnek ahhoz, hogy a legszegényebb országokban újabb 120 millió nőnek biztosítsanak hozzáférést fogamzásgátlókhoz, információkhoz és ellátáshoz. A cél az, hogy 2020-ig a fejlődő országokban összesen 380 millió lány és asszony tudja megtervezni, hogy hány gyermeket, mikor és milyen időközökkel kíván a világra hozni. A fogamzásgátlók biztosítása egyharmadával fogja csökkenteni az anyai halálozást, s egynegyedével az öt év alatti gyermekek elhalálozását. A nem kívánt terhességek csökkentése következtében kevesebb leány fog kimaradni az iskolából, s minél tovább jár egy gyermek iskolába, annál nagyobb esélye lesz az életben arra, hogy kiemelkedjen a nyomorból. Mivel azok az anyák, akik megfelelő iskoláztatásban részesültek, több mint kétszeres valószínűséggel küldik saját gyerekeiket iskolába, mint azok, akik nem részesültek oktatásban, a következő generációk családjaira örökítik ezeket az előnyöket, s azok egészségesebbek, gazdagabbak és műveltebbek lesznek.

Minden leány és asszony érdemes arra, hogy dönthessen a saját jövőjéről—mindnyájan ezt akarjuk, s keményen dolgozunk annak érdekében, hogy saját gyermekeink számára megteremtsük. Számunkra régóta természetes, hogy az Egyesült Államokban csaknem minden nő túléli a szülést, szereti és táplálja a gyermekeit, hozzájárul családja egészségéhez és jóllétéhez, s jelentős szerepet játszik a közösségében s az országunk jólétében. Ugyanezt, s nem kevesebbet kell elvárnunk minden asszony és lány számára, függetlenül attól, hogy mennyi a jövedelme, milyen az iskolázottsága és hol él. Mindnyájan megérdemeljük, hogy egészséges, boldog és hasznos életet élhessünk!

Forrás: Supporting Effective and Sustainable Family Planning Programs

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.