AZ USA SZERINT CSEKÉLY KISEBBSÉG ÁLL A KÖZEL-KELETI TILTAKOZÁSOK MÖGÖTT

 

Obama elnök és Clinton külügyminiszter

Obama elnök és Clinton külügyminiszter tisztelettel áll a bengázi támadás során életét vesztett négy diplomata hazaszállított koporsói előtt

Bár a vizsgálatok még nem zárultak le, az Obama kormány véleménye szerint a négy amerikai diplomata életébe kerülő szeptember 11-i líbiai támadás úgy alakult ki, hogy jól felfegyverzett szélsőségesek maroknyi csoportja kihasznált és felgerjesztett egy spontán tiltakozó akciót.

Susan Rice, az USA állandó ENSZ képviselője szeptember 16-án számos amerikai TV–csatornán elítélendőnek és visszataszítónak nevezte a tiltakozásokat kiváltó muzulmán-ellenes videót, de teljességgel elfogadhatatlannak ítélte a film elleni tiltakozásokkal párosuló erőszakot is.

A CNN-en azt mondta Rice, hogy ezekben a muzulmán-többségű országokban az amerikai és más nyugati intézmények körül csoportosuló csőcselék csak töredéke a lakosságnak, s az Obama kormányzat továbbra is a mellett a hatalmas többség mellett áll, akik szabadságot és jobb jövőt akarnak, s akik megértik, hogy az Egyesült Államok támogatja hosszú távú törekvéseiket.

“Amiképpen ezen országok népei nem engedik, hogy egy diktátor tönkretegye az életüket, azt sem fogják megengedni, hogy egy szélsőséges csőcselék tönkretegye a jövőjüket és a szabadságukat”—mondta Rice.

„Az a helyzet, hogy nagyon viharos időket élünk. Drámai változás van folyamatban. Olyan változás, amelyet támogatott az Egyesült Államok, mert mi tudjuk, hogy amikor gyökeredzik a demokrácia, érvényre juthatnak az emberi jogok és megnyilvánulhat a szólásszabadság, rövid távon lehetnek zavarok, de hosszú távon ez az Egyesült Államok érdeke”—mondta.

Rice azt is hozzátette, hogy a Chris Stevens amerikai nagykövet és három amerikai diplomata életébe kerülő bengázi támadás ellenére az Egyesült Államok rendkívül népszerű Líbiában. „Ezt tanúsítja a kormány és az emberek részéről az elvesztésük miatt felénk áramló együttérzés és támogatás”—mondta.

Az ABC csatornán Rice elmondta, hogy a részvét és szolidaritás „sokkal hívebben tükrözi az Egyesült Államok iránti érzéseket, mint egy maroknyi állig felfegyverzett banda [tettei]”.

Elmondta azt is, hogy a líbiai kormány minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy fokozza az amerikai diplomaták biztonságát, továbbá Líbia, Egyiptom, Jemen, Tunézia, Törökország, Szaúd-Arábia, s a világ sok más országa egyértelműen kinyilvánította, hogy erre az erőszakra nincs mentség. Az Egyesült Államok és a líbiai hatóságok azon dolgoznak, hogy az amerikai kiküldöttek haláláért felelős személyeket az igazságszolgáltatás kezére juttassák.

A CBS televízióban elmondta azt is, hogy az FBI vezetésével már úton van Líbiába egy nyomozócsoport. „Még nem értek földet, de már elkezdték a rendelkezésükre és rendelkezésünkre álló sokféle tény és bizonyíték vizsgálatát. Leszállnak és folytatják a nyomozást”—mondta.

Forrás: U.S. Says “Small Minority” Behind Mideast Protests. By Stephen Kaufman | DOS Staff Writer | 17 September 2012

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.