A NŐK ELLENI ERŐSZAKKAL KAPCSOLATOS TÖRVÉNY 18. ÉVFORDULÓJA

VAWA poster

1994. szeptember 13-án írta alá Bill Clinton elnök a nők elleni erőszakról szóló törvényt (Violence Against Women Act/VAWA). Az áttörést jelentő törvény a nők ügyéért kiállók sokévi munkájának és az abban az időben szenátori rangban lévő Biden hihetetlen vezetői fellépésének köszönhető.

Abban az időben én is az ügy szószólója voltam Floridában, s most is jól emlékszem rá. Számunkra, akik az élvonalban küzdöttünk, ez a nap mindent megváltoztatott. Többé nem voltunk egyedül a nemi erőszak és a bántalmazások elleni harcban. Végre a legmagasabb kormányszintről erősítették meg, hogy a nők elleni erőszak elsődleges figyelmet igénylő nemzeti probléma. Ettől a naptól kezdve a helyi forródrót-szolgálatokat elárasztották az áldozatok hívásai, akik úgy érezték, hogy végre előléphetnek és segítséget kérhetnek.

A rákövetkező évtizedben az ügy szószólói és a politikusok hatékony szövetségeket alakítottak az új törvény érvényesítésére. Floridában a VAWA támogató pénzalapja segítségével a családon belüli erőszakkal foglalkozó munkacsoportok létesültek a vidéki közösségekben, ahol addig ilyesmi nem létezett. Tennessee elszigetelt hegyi közösségeibe orvosi és válságkezelési szolgáltatásokat vitt a VAWA. Michiganben az ügyet támogató jogászok segítették az áldozatokat, hogy jogi védelmet kapjanak. West-Virginiában hoztak először ítéletet a VAWA új, szövetségi törvénye alapján: több állam területén elkövetett családon belüli erőszak és emberrablás miatt ítéltek el egy férfit, aki eszméletlenre verte a feleségét, majd a kritikus sérüléseket szenvedett asszonyt hat napon át hurcolta az autója csomagtartójába zárva.

Ma az ország minden táján érzékelhető a VAWA hatása a helyi közösségekben.  Támogatott programjai segítségével a rendőröket és az ügyészeket kiképzik arra, hogy megértsék, mire van szüksége az áldozatoknak, az ügyeket speciális bűnüldöző egységek vizsgálják, s átmeneti elhelyezést biztosító programok segítenek az áldozatoknak új életük kialakításában. Mindezek eredményeképpen a törvény jogerőre emelkedése óta több mint 60 százalékkal csökkent a családon belüli erőszakos cselekmények száma.

A VAWA alapján elért eddigi sikerek rendkívül fontosak, ugyanakkor nem elegendőek. Jelenleg is három nő hal meg naponta családon belüli erőszak következtében. Az országban járványszinten áll a szexuális bántalmazás: ötből egy nőt, hetvenegyből egy férfit megerőszakoltak élete során, s a túlnyomó többség már 25 éves kora előtt válik áldozattá. A tizenéveseket és a fiatal felnőtteket éri a legtöbb randevú-erőszak, szexuális bántalmazás és zaklatás. Még mérsékelt becslések alapján is évente több mint 8 milliárd dollárba kerül gazdaságunknak a családon belüli erőszak miatt kiesett munkaképesség és a járulékos egészségügyi költségek.

Mindezen okokból lekiismeretlenség, hogy a VAWA-t hatásosabbá tevő törvényjavaslat még mindig a Kongresszus jóváhagyására vár! Szükségünk van egy frissen felerősített törvényre, melynek segítségével csökkenthető lesz a családon belüli erőszakból eredő gyilkosságok száma, eredményesebb lesz a szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos büntető igazságszolgáltatás, s az egyetemi kampuszokon hatékonyabb új intézkedéseket vezethetünk be a randevú-erőszak és a szexuális bántalmazások megelőzésére. S olyan törvényre van szükségünk, ami minden áldozatnak védelmet biztosít.

Azon a 18 évvel ezelőtti izgalmas napon mi, a küzdelem élharcosai úgy képzeltük, hogy folyamatosan haladunk tovább előre. Obama elnök és Biden alelnök a Fehér Házból segítettek bennünket ebben. Most a Kongresszuson van a sor.  Az amerikai nők megérdemelnek ennyit!

Forrás: 18th Anniversary of the Violence Against Women Act. Posted by the White House Advisor on Violence Against Women Lynn Rosenthal on September 17, 2012 at 02:18 PM EDT

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.