A MÁSODIK OBAMA-ROMNEY VITA AZ AMERIKAIAK GAZDASÁGI AGGODALMAIT TÜKRÖZI

Obama-Romney második elnöki vitája

A New York környéki közönség kérdései a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos általános amerikai aggodalmakat tükrözték

Mitt Romney korábbi massachusettsi kormányzó és Obama elnök második elnökjelölti vitája egyedüli lehetőséget kínált arra, hogy ne csak egy moderátor, hanem az amerikai szavazók is feltehessék kérdéseiket mindkét jelöltnek.

A témák, amelyeket választottak, az amerikai választók problémái: amint az ország kifelé lábal a nagy gazdasági világválság óta beállt legsúlyosabb pénzügyi krízisből, az amerikai gazdaság helyzete és a munkahelyteremtési kilátások foglalkoztatják őket.

A CNN-es Candy Crowley moderálta fórum jellegű vitára a New York-i Hofstra Egyetemen került sor. A közönség 82 bizonytalan választóból állt, akik az elővárosi intézmény környezetében, Long Islanden élnek.

A résztvevők, akiket véletlenszerűen választott ki a Gallup intézet, kártyákon nyújtották be kérdéseiket, s Crowley döntötte el, hogy nyilvánosan kik tegyék fel a saját kérdésüket.

Amikor Crowley az először szavazó Jeremy Epsteint szólította, a fiatalember sok hasonló problémával küzdő amerikai fiatal nevében arról érdeklődött, hogy milyen eséllyel talál majd munkát, amikor befejezi a tanulmányait és a diákhitelét is vissza kell fizetnie.

„Elnök úr, Romney kormányzó úr, 20 éves főiskolai hallgató vagyok, s tanáraimtól, szomszédaimtól s másoktól sorra azt hallom, hogy a tanulmányaim befejezése után igen csekély esélyem lesz az elhelyezkedésre. Mivel tudnának biztosítani arról engem, de még inkább a szüleimet, hogy a diploma megszerzése után megfelelően gondoskodni tudok majd magamról?”—kérdezte Epstein.

„Olyat kérdezett, amit országszerte kérdeznek a diákok”—mondta Romney. A republikánus jelölt szerint az a megoldás, ha a fiatalok számára finanszírozhatóbbá teszik a felsőfokú oktatást, s biztosítják, hogy lesz állásuk, ha végeznek.

Romney azt mondta, hogy tudja, miként lehet ismét jó munkahelyeket teremteni. Arról az ötpontos tervről beszélt a szavazóknak, amely szerinte az következő négy évben 12 millió új munkahelyet teremt majd az Egyesült Államokban, s megnöveli a dolgozók nettó keresetét.

„Ez segít Jeremynek, hogy az iskola befejezése után állást kapjon. Segíteni fog országszerte mindazoknak, akiknek jelenleg nincs munkájuk”—mondta.

Obama elnök azt mondta, hogy a munkanélküliség ellen ő az amerikai gyártóiparban kíván több munkahelyet teremteni olyan intézkedésekkel, mint például „az adózás kedvezőbbé tétele olyan cégek számára, akik beruházásokat indítanak itt, az Egyesült Államokban és itt teremtenek új munkahelyeket”, s „segítjük őket és a kisvállalkozásokat abban, hogy világszerte új piacokra exportálhassák termékeiket”.

Az elnök arról is beszélt, hogy szándéka szerint a felsőfokú szakiskolák átképzéssel segítik a dolgozókat, hogy a jelenlegi és a jövőbeni gazdasági helyzetben állást találjanak. Az alternatív energiaforrások, így a nap- és szélenergia, a bio-üzemanyagok és az energiatakarékos autók használatát is fokozni akarja. „Ez fog segíteni Jeremynek abban, hogy állást találjon!”—mondta.

Más választók a növekvő üzemanyagárakról, az adóterhek esetleges növekedéséről és az adókedvezmények elvesztéséről, a kihelyezett munka miatt elvesző amerikai munkahelyekről, a bevándorlási reformról, s a férfiak és nők munkabére közötti eltérésekről tettek fel kérdéseket.

A nemek közötti fizetésbeli egyenlőséggel kapcsolatban Obama arra a kormányzása elején tett törvényjavaslatra hivatkozott, amely ennek szerez érvényt. Romney arról beszélt, hogy massachusettsi kormányzósága idején lépéseket tett annak érdekében, hogy kormányában megfelelő képesítéssel rendelkező nők is szolgáljanak.

A bevándorlással kapcsolatosan Obama ismételten elmondta, hogy átfogó reformot tart szükségesnek, ami hagy arra is lehetőséget, hogy az illegális bevándorlók állampolgársághoz jussanak, s kiállt azon döntése mellett, hogy az illegális bevándorlók gyerekei vízumért folyamodhatnak. Romney bírálta az elnököt, amiért nem tudta a bevándorlási reformot elfogadtatni a törvényhozókkal, s elmondta, hogy ő azt támogatja, hogy az illegálisan az USA-ban tartózkodó gyerekek az amerikai hadseregben folytatott szolgálat vagy más programok útján állandó tartózkodási engedélyhez jussanak.

AZ ELŐVÁROSOK LAKOSAI A TÖBBSÉG VÉLEMÉNYÉT REPREZENTÁLJÁK

Lawrence Levy azt írta a Long Island-i Newsday október 17-i számában, hogy a vita résztvevői és a hozzájuk hasonló elővárosi szavazók véleménye rendkívül fontos bármely jelölt számára, mert ők azok a középosztálybeli amerikaiak, akiknek véleménye és aggályai az amerikai lakosság egészére jellemzőek.

„E 90 feszült és izgalmas perc során a Long Island-iek személyesen, közvetlenül megnyilatkozhattak olyan ügyekben, amelyek a 2012. évi kampány sarkalatos kérdései lehetnek.

Az elöregedő elővárosokban lakó milliókat képviselték, akiknek szavazata sokat számít majd, s akiknek az oktatással, infrastruktúrával és egyebekkel kapcsolatosan éppolyan komoly igényei vannak”—írta Levy.

Az üzemanyagköltségekre vonatkozó kérdések azt tükrözik, hogy az elővárosiaknak „több autójuk van, több mérföldet vezetnek, s több forgalmi dugóba kerülnek, mint más amerikaiak”-írta.

A munkahelyekkel és adózással kapcsolatos aggodalmak kapcsán Levy rámutatott, hogy a többi amerikaihoz képest az elővárosiak sokkal nagyobb arányban küldik gyerekeiket felsőoktatási intézményekbe és sokkal többet költenek oktatásra.  Közülük kerül ki a legtöbb ház- vagy lakástulajdonos, s valószínűleg ők élveznék legjobban a jelzálogok kamataira és az ingatlanadóra vonatkozó csökkentéseket.

Az amerikai fiatalokkal kapcsolatosan—különös tekintettel azokra, akik nehezen találnak állást, s tanulmányaik befejeztével önálló életforma kialakítása helyett a szülői házba kénytelenek visszatérni—Levy azt mondta, hogy ezek „az elővárosi lakosok különösen együtt éreznek Jeremy Epsteinnel—s nagyon odafigyelnek” mindkét elnökjelölt válaszára.

A november 6-i választás előtt október 22-én kerül sor a harmadik és egyben utolsó elnökjelölti vitára. A floridai Boca Ratonban, a Lynn Egyetemen rendezendő esemény főként külpolitikai kérdésekre irányul majd.

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.