SUSAN E. RICE NAGYKÖVET AZ IZRAEL ELLENI TÁMADÁSOKRÓL

Susan E. Rice nagykövet (hivatalos fotó)

Susan E. Rice nagykövet, az Egyesült Államok állandó ENSZ képviselője (hivatalos fotó)

Susan E. Rice nagykövet, az Egyesült Államok állandó ENSZ képviselője november 14-én a Biztonsági Tanács zárt ülésén a következőket mondta a gázai események kapcsán:

Köszönöm, Elnök úr! Ma az Egyesült Államok nyomatékosan elítélte a Gázából Izrael déli részére zúduló rakétatüzet, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a támadások következtében ártatlan izraeli és palesztin civilek haltak vagy sebesültek meg. Ma este Obama elnök úr Netanjahu miniszterelnökkel és Murszi egyiptomi elnökkel beszélt a gázai helyzet alakulásáról.

Obama elnök elmondta Netanjahu miniszterelnöknek, hogy a Gázából az izraeli civilekre irányuló számtalan rakétatámadás láttán megérti és támogatja Izrael önvédelmi jogát. Az elnök arra sürgette Netanjahu miniszterelnököt, hogy kövessen el mindent a civil áldozatok elkerülése érdekében, s egyetértett vele abban, hogy a Hamasznak be kell szüntetnie az Izrael elleni támadásokat, s engednie kell, hogy a kialakult feszültség fokozatosan csökkenjen. A két vezető megegyezett abban, hogy az elkövetkező napokban állandó kapcsolatban maradnak.

Obama elnök Murszi egyiptomi elnökkel is beszélt, mivel Egyiptom a régió biztonsága szempontjából döntően fontos ország. Egyetértettek abban, hogy az szolgálja legjobban mindenki érdekét, ha nem hagyják a helyzetet eszkalálódni. Ők ketten is megegyeztek abban, hogy az elkövetkező napokban állandó kapcsolatban maradnak.

Az izraeli kormány közlése szerint 2012 eleje óta több mint 768 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, az elmúlt 12 évben pedig 12 ezernél is többet. Izraelnek, mint bármely más országnak joga van ahhoz, hogy megvédje magát az ilyen elvetemült támadások ellen.

Semmivel sem igazolható az erőszak, amit a Hamasz és más szervezetek Izrael népe ellen alkalmaznak. Felszólítjuk azokat, akik felelősek érte, hogy azonnali hatállyal vessenek véget e gyáva tetteknek!

A Hamasz azt állítja, hogy szívén viseli a palesztinok érdekeit, mégis olyan erőszakos cselekedeteket folytat, amelyek csak arra jók, hogy a palesztinok ügyét visszavessék.

Az Izrael ellen csaknem naponta indított támadások semmivel sem segítik a gázai palesztinokat, s a palesztin népet sem hozzák közelebb az áhított önrendelkezéshez és függetlenséghez.

Köszönöm, Elnök úr!

Forrás: Remarks by Ambassador Susan E. Rice, U.S. Permanent Representative to the United Nations, At a Security Council Private Meeting on Gaza | Susan E. Rice, U.S. Permanent Representative to the United Nations | U.S. Mission to the United Nations | New York, NY | November 14, 2012

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.