CLINTON KÜLÜGYMINISZTER A GÁZAI HELYZETRŐL

Clinton  és Netanjahu

Clinton külügyminiszter és Netanjahu miniszterelnök a megbeszélésre tartanak (AP fotó)

Clinton külügyminiszter és Netanjahu miniszterelnök november 20-án Jeruzsálemben tárgyaltak. A megbeszélés előtt röviden beszéltek a gázai helyzet alakulásáról. E beszélgetés fordítása következik:

Netanjahu miniszterelnök: Üdvözlöm az ismét Jeruzsálembe látogató Clinton külügyminisztert. Szeretném megköszönni Obama elnöknek, Önnek, az amerikai kormánynak és népnek, hogy a szükség órájában ilyen erőteljes támogatást nyújtanak Izraelnek. Külön köszönetet szeretnék mondani a Vaskupola támogatásáért, ami életeket ment, s mi az életek megmentéséért küzdünk.

Próbálunk védekezni a közvetlenül a polgári lakosságra irányuló terrorista tűzzápor ellen s megpróbálunk szembeszállni vele, miközben arra törekszünk, hogy minimálisra csökkentsük a civil áldozatok számát. Ugyanakkor Izrael terrorista ellenségei mindent elkövetnek, hogy minél több legyen a polgári áldozat. Nyilvánvalóan egy ország sem tűrheti, hogy polgárait ilyen kegyetlen támadások érjék!

Nos, ha diplomáciai úton lehetőség nyílik a helyzet hosszú távú rendezésére, azt preferáljuk. Bizonyára megérti azonban, hogy amennyiben erre nincsen mód, Izrael minden szükséges lépést meg fog tenni polgárai védelmére. Az amerikaiaknak nem szükséges ezt megmagyaráznom—tudom, hogy Obama elnök, Ön, és az amerikai emberek tökéletesen értik.

Ismételten szeretném megköszönni a támogatást. Isten hozta Jeruzsálemben!

Clinton külügyminiszter: Nagyon köszönöm, Miniszterelnök Úr! Izrael és a térség ilyen kritikus pillanatában remélem, hogy eredményes lesz a ma esti megbeszélésünk. Obama elnök kérésére a következő egyértelmű üzenettel érkeztem Izraelbe: Amerika Izrael biztonsága iránti elkötelezettsége sziklaszilárd és töretlen. Ezért gondoljuk, hogy igen fontos a gázai helyzet deeszkalációja.

Meg kell szűnnie az izraeli városok elleni rakétatámadásoknak, melyeket a gázai övezet terrorista szervezetei indítanak, s helyre kell állnia az általános nyugalomnak. Tartós megoldásra van szükség, amely az egész régió stabilitását szolgálja, s egyaránt segíti mind az izraeliek, mind a palesztinok jogos törekvéseit.

Obama elnök ugyanezeket hangsúlyozta Murszi egyiptomi elnökkel folytatott számos telefonbeszélgetése során, s nagyra értékeljük Murszi elnök személyes közreműködését és Egyiptom eddigi törekvéseit. Egyiptom, mint a régió vezetője és mint szomszédos ország, megteheti és egyben felelős is azért, hogy fenntartsa kritikus fontosságú, konstruktív szerepét a folyamatban. Holnap ezt az üzenetet viszem Kairóba. Abbasz elnökkel is konzultálni fogok Ramallahban.

A Miniszterelnök után hadd mondjam el én is, hogy mennyire örülök annak, hogy a Vaskupola rendszer ilyen jól működik. A tény, hogy mi is támogattuk, annak a jele, hogy Amerika tartósan elkötelezte magát Izrael biztonsága mellett, és elismeri Izrael önvédelemhez való jogát.

A védelem azonban sohasem tökéletes, s fáj a szívünk minden elveszett izraeli és palesztin életért, s mindazokért, akik megsebesültek vagy veszélyben és félelemben élnek. Tudom, hogy igen nehéz nap volt a mai, s őszinte részvétemet fejezem ki mindazoknak, akiknek szerettei meghaltak vagy megsebesültek. Csakis a biztonság és az igazságos és tartós béke jelenthet megoldást, s a jelen krízis egyértelműen e tágabban értelmezett cél sürgető voltára figyelmeztet bennünket.

Tehát a következő napokban az Egyesült Államok olyan megoldás érdekében dolgozik majd partnereivel itt, Izraelben és az egész térségben, mely növeli az izraeliek biztonságát, javítja a gázai lakosok életkörülményeit, s a régió minden lakosát érintő általánosabb érvényű béke felé halad.

Netanjahu miniszterelnök: Köszönöm!

Forrás: Remarks With Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu Before Their Meeting. Hillary Rodham Clinton | Secretary of State | Prime Minister’s Office | Jerusalem |November 20, 2012

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.