KONFERENCIA A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSRÓL—KATAR, DOHA

A következő két hét során a katari Dohában, az ENSZ Klímaváltozási Konferenciáján találkoznak a világ csúcsszintű döntéshozói. Az ENSZ 18. éghajlatváltozási keretegyezmény konferenciája várhatóan az üvegházi hatások csökkentésére és a globális hőmérséklet-emelkedést gátló intézkedések felgyorsítására összpontosít.

Az éghajlatváltozási keretegyezmény eredménye az 1997. évi kiotói jegyzőköny, ami az üvegházi hatások mérséklésére kötelezi az iparilag erősen fejlett országokat. A keretegyezménynek csaknem 200 kormány a részese. Közöttük van az Egyesült Államok is, a jegyzőkönyvet azonban nem ratifikálta, mert attól tart, hogy a gazdaság fejlődését gátolná a kormány által előírt károsanyag kibocsátás csökkentés.

Az Egyesült Államok azonban aktív szereplője a súlyos klímaváltozás megelőzésére irányuló nemzetközi mozgalomnak, s határozott lépéseket tesz mind hazai, mind nemzetközi téren. Az USA és más fejlett országok vezetői 2009-ben megállapodtak, hogy—részint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, részint a klímaváltozás hatásainak csökkentésében—közel 30 milliárd dollárral segítik a fejlődő országokat.

A Világbank e hónapban nyilvánosságra hozott kutatása értelmében megfelelő ellenlépések híján az évszázad végén 4°C-kal melegebb lesz a Föld. A jelentés szerint ilyen mérvű felmelegedés esetén katasztrofális eseményekre, például az sűrűn lakott, alacsonyan fekvő területek víz alá kerülésére, a mezőgazdasági termelés zavaraira, és a betegségek fokozottabb előfordulására kell számítani.

Turn Down the Heat (Csökkentsd a meleget) A Turn Down the Heat (Csökkentsd a meleget) c. jelentés szerint ezek a káros hatások nem következnek be, ha 2°C-nál tovább nem engedjük a melegedést.

A fejlődő országok számíthatnak a legsúlyosabb következményekre, ezért kötelezték el magukat az iparilag fejlett nemzetek a kibocsátott üvegházi gázok csökkentése mellett 2009-ben. A Külügyminisztérium novemberi jelentése szerint az Egyesült Államok „gyors startfinanszírozó” kampánya útján jelentős mértékben megemelte a fejlődő országok éghajlatváltozással kapcsolatos támogatását.

A 2009. évi döntés óta az USA 7,5 milliárd dollárral járult hozzá, hogy jelentős javulás következzen be számos területen, így:

• növekedett a tiszta energia támogatására fordított összeg,

• megemelkedett a multilaterális éghajlatváltozásokkal kapcsolatos alapoknak juttatott hozzájárulás,

• új programok keresik a fejlődő országokban tiszta energiát biztosító beruházási lehetőségeket.

Az egyik ilyen tiszta energia beruházásokat, így megújuló energiaforrásokat valamint a szállítási, mezőgazdasági és egyéb szektorok fokozottabb hatékonyságát ösztönző program a Clean Technology Fund (Tiszta Technológiai Alap). Segítségével a Közel-Keleten és Észak-Afrikában több napenergiát, Dél-Afrikában több szél-energiát használnak.

Az Egyesült Államok támogatja az ENSZ REDD programját is, amely az erdőirtás és erdőpusztulás következtében keletkező káros gázok csökkentésére irányul. A program abban segíti az országokat, hogy jobban irányítsák és felügyeljék az erdőket és nehezítsék az erdőirtást.

Az erdőtüzek, a pusztító fakitermelés és az erdők mezőgazdasági területté alakítása következtében keletkezik a teljes üvegházi gázmennyiség csaknem 20 százaléka, ami az ENSZ REDD program statisztikája szerint meghaladja a globális közlekedési szektor teljes kibocsátását.

Forrás: Talks on Global Climate Change Open in Doha, Qatar. By Charlene Porter | DOS Staff Writer | 27 November 2012

 

This entry was posted in Environment & Energy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.