CLINTON KÜLÜGYMINISZTER A TRANSZATLANTI KAPCSOLATOK EREJÉT DÍCSÉRI

Clinton külügyminiszter

Clinton külügyminiszter szerint az USA és Európa kapcsolata mindkét fél számára hasznos

Clinton külügyminiszter szerint az USA és európai partnerei között számos biztonsági és gazdasági kérdésben sokkal szorosabb kapcsolat van, mint eddig bármikor.

„Az utolsó négy év eredményeire támaszkodva tovább is kell haladnunk, mert komolyabb következményekkel járó és sok tekintetben sokkal nehezebb kihívások várnak ránk”—mondta Clinton az USA és Európa kapcsolatáról november 29-én a Brookings közpolitikai kutatóközpontban.

Számos témát érintő beszédében megemlítette, hogy a következő héten indul 38. európai útjára. Prágában az energiafüggetlenségről tárgyal majd magas rangú cseh tisztségviselőkkel, s az emberi jogok és a demokrácia ügyét igyekszik előmozdítani. Brüsszelben biztonsági ügyek széles skáláját fogja megtárgyalni NATO szövetségeseivel. Ugyancsak itt találkozik az Európai Unió tisztségviselőivel, akikkel az energiabiztonságról beszélnek. Brüsszelből Dublinba utazik, ahol EBESZ-es kollégáival a biztonság, a demokrácia és az emberi jogok terén elért európai és ázsiai haladást tekintik át.

A külügyminiszter azt mondta, hogy a transzatlanti kapcsolatok erőssége az elmúlt négy év során az afganisztáni konfliktus megoldására, a líbiai krízis befejezésére, az iráni nukleáris fegyverprogram megakadályozására és a közös stratégiai véderő fejlesztésére irányuló törekvésekben mutatkozott meg.

Szerinte a transzatlanti partnerség kritikus pontra ért, mivel a közös gazdasági érdekekre és a további közös boldogulás lehetőségeire irányuló döntéseket kell hozni. „A következő évek talán legfontosabb kérdése az, hogy gazdasági kapcsolatainkba fektetünk-e annyi energiát, mint biztonsági kapcsolatainkba fektettünk”—mondta.

Azt is kifejtette a Brookings konferencián, hogy az Atlanti-óceán mindkét partján fellendítené a gazdaságot és növelné a biztonságot egy átfogó USA-EU kereskedelmi egyezmény: „Ha dolgozunk rajta és jól tesszük a dolgunkat, egy piacokat nyitó és kereskedelmet liberalizáló egyezmény, mely munkahelyeket teremt és dollármilliárdokat hoz a gazdaságainkba, hatékonyan megerősíti globális versenyképességünket a következő évszázadra.”

Elismerte, hogy még nagyon sok a teendő, többek között a kereskedelmet és piaci hozzáférést régóta gátló tényezők terén. Az USA Kereskedelmi Minisztériuma szerint 2012 első kilenc hónapjában az USA és Európa közötti árukereskedelem meghaladta a 485 milliárd dollárt, s az USA Európába irányuló árexportja 200 milliárd dollárt tett ki.

Az év során az USA kereskedelmi képviselője, Ron Kirk és az EU kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht vezetésével egy munkacsoport foglalkozott a kereskedelmi javaslattal, s várhatóan egy 2012 decemberében vagy 2013 januárjában kiadott jelentés keretében hivatalos ajánlást tesznek a kereskedelmi tárgyalások megkezdésére.

A külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti gazdasági kapcsolatok erősítéséhez arra van szükség, hogy mindkét fél otthon is megszilárdítsa gazdasági bázisát. Amerika számára ez azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés érdekében nehéz döntéseket kell hoznia és áldoznia kell a versenyképesség fokozására. Ami Európát illeti, arra bíztatta a vezetőket, hogy politikájukkal hassanak az érdemleges és fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés irányába.

Forrás: Clinton Praises Strength of U.S.-European Relations. | By Merle David Kellerhals Jr. | DOS IIP Staff Writer | 29 November 2012

A beszéd teljes szövege angolul: Secretary Clinton on U.S.-Europe Global Partnership

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.