OBAMA ÉS KARZAI AFGÁN ELNÖK KULCSFONTOSSÁGÚ KÉRDÉSEKBEN EGYEZTEK MEG

Hamid Karzai afgán és Obama amerikai elnök (AP fotó)

Hamid Karzai afgán és Obama amerikai elnök újságírói kérdésekre válaszolnak 2013. január 11-én a Fehér Házban (AP fotó)

Az Obama amerikai és Hamid Karzai afgán elnök január 11-i találkozója után kiadott közös nyilatkozat szerint a tavasz folyamán Afganisztán teljes területén az afgán nemzeti erők veszik át a biztonsági feladatokat, míg az amerikaiak és a többi NATO szövetséges az afgán haderő kiképzését, tanácsadói és támogatói feladatok ellátását végzi majd.

A fehér házi megbeszélésüket követő sajtókonferencián Obama azt mondta, hogy az Egyesült Államok az „erős és szuverén Afganisztán” hosszú távú partnere lesz. „S a 2014-es év végéig lezárul az átmeneti korszak. Az afgánok viselnek felelősséget az egész országért és ez a háború érdemi módon ér véget.”

”Örömmel hallom az Elnöktől, hogy a nemzetközi erők—az amerikai katonák elhagyják az afgán falvakat, s a mi csapataink feladata lesz, hogy védelmet és biztonságot nyújtsanak az afgán lakosságnak”—mondta Karzai.

A közös nyilatkozat értelmében a biztonsági átmenet időszakában rendkívül fontos, hogy további felszereléseket és kiképzést biztosítsanak az afgánoknak.

Obama és Karzai elmondták, hogy elhárították az akadályokat a 2014 után is Afganisztánban maradó kislétszámú amerikai haderővel kapcsolatos kétoldalú tárgyalások elől. Obama ragaszkodott hozzá, hogy az Afganisztánban tartózkodó amerikai katonák megállapodásban rögzített jogi mentességet kapjanak az afgán törvények alól. Karzai azt mondta, hogy „az afgán néphez fordul s őket kéri majd, hogy biztosítsanak jogi immunitást az Afganisztánban tartózkodó amerikai katonáknak, de oly módon, hogy az afgán szuverenitás ne sérüljön.”

A közös nyilatkozat értelmében a két elnök elkötelezte magát a mellett, hogy az afgán foglyokat hazai fennhatóság alá helyezik, humánusan és törvényesen kezelik, s a veszélyes elemeket távol tartják a küzdelmektől.

GAZDASÁGI ÁTMENET

Obama és Karzai elmondása szerint az Egyesült Államok támogatni fogja Afganisztán gazdasági stratégiáját, amely az afgán intézmények vezetésére alkalmas humán erőforrások kifejlesztésére, s a magánszektoron, vállalkozókon és az ország gazdag természeti kincsein alapuló gazdasági növekedésre összpontosít.

A korrupcióval kapcsolatosan Karzai elmondta, hogy kormánya elért már bizonyos fejlődést e téren, de még sok a tennivaló.

„Igen egyértelmű és határozott voltam ez ügyben”—mondta Karzai. „A külföldről eredő, de Afganisztánban megjelenő korrupciót” csak nemzetközi partnereinkkel együtt tudjuk megfékezni.

A nyilatkozat értelmében az USA fejlesztési támogatásának legalább a fele az afgán kormány költségvetésének keretében érkezik majd az országba.

2014. ÉVI VÁLASZTÁSOK

Karzai megígérte, hogy a 2014. április 5-én tartandó elnökválasztás, valamint a tartományi tanácsi választások tisztességesek, szabadok és mindenki számára elérhetőek lesznek. Vége felé közeledik Karzai második választási ciklusa, s az alkotmány értelmében ő már nem indulhat újra. „Nyugdíjas elnök leszek, méghozzá nagyon boldog nyugdíjas elnök”—mondta magáról.

BÉKE ÉS KIEGYEZÉS

Obama és Karzai szerint a biztonsági eredmények mellett politikai fejlődésre is szükség van, s támogatni kívánják az afgán kormány és a tálibok közötti kiegyezést. Egyetértettek abban, hogy a tálibok irodát nyissanak Katarban, ahol a régió országainak, közöttük Pakisztánnak a támogatása mellett folyhatnak az afgán kormány és a tálibok közötti tárgyalások.

Obama kijelentette, hogy a táliboknak fel kell hagyniuk az erőszakkal, szakítaniuk kell az al-Kaidával, és el kell fogadniuk Afganisztán Alkotmányát.

Elmondta, hogy politikai és diplomáciai munka vár Afganisztánra és Pakisztánra, s az Egyesült Államok segíteni fogja a két szuverén állam közötti együttműködést. Hozzátette, hogy Pakisztán kezdi belátni, hogy ez az együttműködés a régió békéjét és stabilitását is szolgálja.

Karzai azzal a hírrel tér haza, hogy Amerika és Afganisztán immár együttműködő, szuverén, független partnerekként állnak egymás mellett.

Forrás: Obama, Afghanistan’s Karzai Reach Key Agreements. By Phillip Kurata | DOS Staff Writer | 11 January 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.