CLINTON KÜLÜGYMINISZTER GLOBÁLIS IFJÚSÁGI FÓRUMA

Clinton külügyminiszter integet a műholdas konferencia résztvevőinek (AP fotó)

Clinton külügyminiszter integet a műholdas konferencia résztvevőinek (AP fotó)

Hillary Rodham Clinton elmondta, hogy külügyminisztersége négy éve alatt Obama elnökkel együtt olyan világért dolgoztak, ahol a nemzetek nagyobb felelősséget vállalnak saját jövőjük alakításában. Ezt a külpolitikai stratégiát január 29-én magyarázta el, amikor műholdon keresztül a világ hat fontos városában élő fiatalokkal folytatott beszélgetést.

Clinton számos afrikai helyet nevezett meg, ahol ez a filozófia előmozdította a demokrácia ügyét. A 2012 szeptemberében tartott sikeres szomáliai választásra hivatkozott, amelyet azt követően tartottak, hogy az afrikai csapatok megtörték az al-Kaida támogatta csoportok erejét.

A távozó külügyminiszter említést tett a Ghánában és Malawiban beállt békés átmenetről. A lagoszi televízió stúdiójában összegyűlt fiataloknak a soron következő nigériai választások fontosságáról beszélt, s reményét fejezte ki, hogy a nyugat-afrikai országban mérsékelni tudják majd a korrupciót.

A világ számos országában viharos változás alatt áll a politikai rendszer. Ezzel kapcsolatosan Clinton azt mondta, hogy a változás sohasem könnyű, és soha nem előre meghatározott módon folyik. „Az embereknek maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a változás demokráciához, jóléthez és jobb lehetőségekhez vezessen”.

A külügyminiszter a világ hat különböző táján élő, jól tájékozott fiatalok toleranciájára apellált a különféle döntésekkel kapcsolatban, melyeket a változás alatt álló országoknak meg kell hozniuk. Ugyanennek kapcsán elítélte az szélsőségeket és az intoleranciát.

„Mindenkinek szembe kell szállnia azokkal, akik a demokrácia útjába állnak, legyenek akár külső, akár belső emberek, akik azt hiszik, hogy saját extrém szempontjaiknak kell érvényesülniük minden más ellenében. Mindenki álljon ki, mondja el a véleményét és azért dolgozzon, amit az emberek akarnak!”—mondta Clinton.

Sok országban folyamatos nehézségekkel küzdenek a fontos pozícióra vágyó nők. Amikor a New Delhi Televíziós Társaságnál (New Delhi Television Limited/NDTV) összegyűltek közül egy fiatalember erről kérdezett, a külügyminiszter elmondta, hogy „élete főügyének” tartja a nők ügyének jobbítását.

Az elmúlt hetekben, azt követően, hogy egy csapat férfi egy buszon brutálisan bántalmazott és megerőszakolt egy fiatal nőt, az indiai közvéleményt erősen foglalkoztatta a nők jogainak és egyenrangúságának a kérdése. Az áldozat belehalt sérüléseibe, s a történtek hatására tömegek vonultak az utcára, hogy a nők számára komolyabb védelmet s jogaik fokozottabb tiszteletben tartását követeljék. Clinton külügyminiszter megelégedésének adott hangot amiatt, hogy az indiai férfiak is ott tüntettek az indiai nők mellett.

„Ki tudja, mivel járulhatott volna hozzá (az áldozat) India jövőjéhez?”—kérdezte Clinton. „Ha korlátok közé szorítjuk a népesség felét, akkor valójában a nemzet  fejlődését gátoljuk”.

Hillary Clinton, aki február elsején fejezi be külügyminiszteri pályafutását, kifejezte abbéli reményét, hogy India a következő években komoly haladást ér el e téren.

Amikor a Japán Műsorszolgáltató Társaság (Japan Broadcasting Corporation /NHK) tokiói stúdiójában összegyűlt fiatalok a kelet-ázsiai politikáról kérdezték, Clinton elmondta, hogy az Egyesült Államok fejleszteni kívánja kapcsolatait Japánnal és Kínával. Ugyanakkor aggodalmának és sajnálatának adott hangot az új észak-koreai vezető ismételten nukleáris fegyverkísérlettel fenyegetődző, konfrontatív irányvonala miatt.  Az Obama kormány sajnálja, hogy a hosszú ideje elszigetelt ország fiatal vezetője nem próbál komolyabb lépéseket tenni annak érdekében, hogy országa bekerülhessen a világ közösségébe.

A NTN24 hálózatnál, Bogotában összegyűlt fiataloknak a külügyminiszter elmondta, hogy Obama elnök első kormányzati ideje alatt az Egyesült Államok produktív munkakapcsolatban állt a latin-amerikai kormányokkal. Azzal cáfolta az egyik fiatal állítását, miszerint Latin-Amerika nem igazán fontos a jelenlegi amerikai kormánynak, hogy az Egyesült Államok és Latin-Amerika gyakori ellentmondásokkal és konfliktusokkal fűtött együttműködése és párbeszéde nem kerül a címlapokra.

Az amerikai sajtóhoz hasonlóan a résztvevő fiatalok mind a hat csoportja nagyon kíváncsi volt arra, hogy Hillary Clintonnak mik a további tervei, s elképzelhető-e, hogy indul a 2016-os elnökválasztáson. A távozó külügyminiszter elmondta, hogy megpróbálja pótolni 20 év alváshiányát, s megírja az emlékiratait. A további politikai ambícióival kapcsolatban elterelte a szót, annyit azonban elmondott, hogy folytatja a nők jogaiért és törekvéseiért végzett munkáját.

Az említettek mellett a beiruti Közel-keleti Műsorszolgáltató Társaság (Middle East Broadcasting Corporation /MBC) és a londoni BBC is részt vett a programban.

Forrás: Clinton Focuses Global Dialogue on Democracy, Women’s Rights. Charlene Porter | DOS/IIP Staff Writer | 29 January 2013

Teljes beszéd: Secretary Clinton’s Interview at Global Town Hall

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.