JOHN KERRY: HAZATÉRÉS–EGY MÉRFÖLDKÖVEKKEL TELE NAP

John Kerry külügyminiszterJohn Kerry az Egyesült Államok 68. külügyminisztere

Csupa mérföldkő ez a mai nap! Új helyemen, amit most kezdek „anyahajónak” titulálni, megtudtam, hogy ez az ötezredik blogbejegyzés ezen az oldalon, s egyben a reményeim szerint számos jövőbeli lehetőség közül ez az első alkalom arra, hogy gondolataimat és a ránk váró kihívásokkal kapcsolatos véleményemet megosszam Önökkel.

Még egy „első” alkalom: most léphettem be először a Harry S. Truman épület kapuján úgy, hogy én vagyok a külügyminiszter.

Több szempontból olyan ez, mintha hazatérnék—s így nem volt mindenben igaza annak az amerikai írónak*, aki szerint „Nem térhetsz haza újra”.

Amikor a múlt héten elhagytam a Szenátust, azt mondtam, hogy a lelkemben van az az intézmény, s mindig ott is marad, de arra is büszke vagyok, hogy apámtól, Richardtól származó személyes kapcsolatok révén sok tekintetben a külszolgálat is a génjeimben van.

Az ő utazásai kapcsán testvéreimmel együtt saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy nap mint nap milyen áldozatot hoznak a Külügyminisztérium és az USAID munkatársai és családjaik—ha valaki külföldre kerül, szó szerint, vagy képletesen vele tart a család is. Ezért a „hazatérést” mindazon tapasztalat elismerésével kezdem, mely minden külügyminisztériumi szolgálat— nagy szakértelemmel végzett szolgálat— alapja.

A mai nap nem alkalmas a sok beszédre, de azt szeretném még most, a munkám megkezdése előtt elmondani, hogy nagyon hálás vagyok a Civil Szolgálat, a Külszolgálat és az USAID minden férfi- és nődolgozójának, akik olyan szívélyes fogadtatásban részesítették Teresát és engem. Izgatottan várom a munkát!

Az utóbbi hónapok nehézségei és az elmúlt napok ankarai eseményei fokozott figyelmet irányítanak a tengerentúli diplomáciai munka veszélyeire. Megígérem, hogy honfitársaimmal megértetem, hogy milyen áldozatokat hoznak, s országunk érdekében milyen veszélyeket vállalnak a Külügyminisztérium munkatársai. Örömmel várom, hogy támogathassam a munkájukat, mindent megtegyek a biztonságuk érdekében— s mindig tudni fogom, hogy honnan jöttem: az ő szintjükről.

*Thomas Wolfe

Forrás: Coming Home: A Day of Milestones | Posted by Secretary of State John Kerry | February 04, 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.