AZ USA ELÍTÉLI A SZÍRIAI ALEPPÓ ELLENI TÁMADÁSOKAT

Victoria Nuland szóvivő, USA Külügyminisztériuma, 2013. február 24.

Az Egyesült Államok kormánya a lehető leghatározottabban elítéli az Aleppó ellen irányuló sorozatos rakétatámadásokat. Legutóbb február 22-én, pénteken lőtték Scud rakétákkal a város egyik keleti kerületét, ahol több tucat ember vesztette életét. A pénteki támadást megelőző február 18-i, keddi támadás számos háztömböt rombolt le Aleppó Dzsabal Badr negyedében, s ártatlan civilek százait sebesítette meg. Ezek a támadások, s a többi atrocitás, például egy tábori kórház elleni támadás a hét elején, csak a legutóbbi bizonyítékok arra nézve, hogy a szír rezsim mennyire kegyetlen és mennyire nem törődik a szír emberekkel, akiket állítólag képvisel.

Az Asszád rezsim nem törvényes, és csak brutális erőszakkal marad uralmon. A Szíria messzi keleti részén fekvő Dayr az-Zawr városától a Jebel Akrad Földközi-tenger közelségében magasodó hegyeiig a szírek országszerte azt követelik, hogy Asszád és erőszak-kampányának alakítói álljanak félre, s engedjenek teret a teljes lakosság jogait biztosító, szír vezetéssel működő politikai átalakulásnak, s megkezdődhessen az ország újjáépítése. Az Egyesült Államok véleménye szerint semmi nem utal arra, hogy az agresszió ellen küzdő bátor szír nép elfogadná, hogy a rezsim jelenlegi vezetői, akinek oly sok szír vére szárad a kezén, részt vegyenek az átmeneti kormányzó hatóságban.

Az Egyesült Államok eddig 385 millió dollár értékű hozzájárulással segítette a hazájukból elmenekült és az erőszak miatt lakóhelyük országon belüli elhagyására kényszerült szíreket. Mivel a rezsim egyre több és több polgári lakosra sújt le, a szír aktivistákkal szoros együttműködésben növeltük a humanitárius segítséget, s más országokat is erre buzdítottunk. Segítettük a forradalomban létfontosságú szerepet játszó helyi közigazgatási tanácsok, a helyi forradalmi tanácsok és a koordinációs bizottságok szerveződését. Várakozással tekintünk a szírek legitim képviselőjének tekintett szíriai ellenzéki koalíció vezetőivel való közelgő találkozás elé, amelyen megbeszéljük, hogy az Egyesült Államok és a szír nép többi barátja hogyan tehetne még többet a politikai átalakulás érdekében, melyet a szír nép kíván és érdemel.

Forrás: U.S. Condemnation of Attacks on Aleppo, Syria. 24 February 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.