KERRY BERLINI FIATALOKKAL TALÁLKOZOTT

Kerry berlini fiatalokkal egy kávéházban

Kerry berlini fiatalokkal beszélget egy zsúfolásig telt kávéházban

2013. február 26.

John Kerry külügyminiszter magas rangú politikusokkal folytatott megbeszélései mellett időt szakított arra is, hogy berlini fiatalokkal találkozzon egy zsúfolásig megtelt internet kávézóban. A fiatalok tapssal fogadták a vendéget.

Kerry számára különlegesen fontos volt a német fiatalokkal való találkozás. Hangsúlyozta, hogy nem csak a világ vezetőivel kell beszélnie, hanem velük is, mert ők jelentik a jövőt.

Csodálattal beszélt arról, hogy Németország milyen jelentős szerepet játszik az Európai Unióban, amely összességében a világ legnagyobb gazdaságát tartja fenn. Hangot adott annak a reményének is, hogy Európa és az Egyesült Államok összekapcsolja gazdasági erejét.

„Európa és az Egyesült Államok egyesített ereje óriási lehetőségeket nyithat a munkahelyteremtésre, az erősebb gazdaság és mindkettejük számára jobb jövő kiépítésére”—mondta Kerry.

Elutasított minden olyan feltételezést, miszerint az Egyesült Államok fokozottabb figyelmet szentel Ázsiának, s eközben elfordul Európától. Szerinte éppen ellenkező a helyzet: az Egyesült Államoknak és Európának közösen kell dolgozniuk azon, hogy minden nemzet azonos kereskedelmi szabályokat alkalmazzon és fenntartsa a piacok tisztességét.

Az új külügyminiszter azt is elmondta, hogy az USA-nak és Európának továbbra is együttesen kell fellépniük a terrorista csoportok ellen, amelyek politikai és gazdasági tervek helyett csupán erőszakot hirdetnek.

Kerry szerint Németország és az Egyesült Államok igen sokat tehetnek a világ népeiért azzal, hogy megmutatják nekik „a jogokat, a nők jogait, az emberi és vallási jogokat, s mindezeket együttesen tiszteletben tartó szabad választás lehetőségét”.

A 21. század világában minden és minden probléma összefügg egymással, mondta, arra buzdítva a berlini fiatalokat, hogy tekintsék magukat világpolgárnak, akik másokkal együtt igazán nagy és komoly problémák megoldásán tudnak dolgozni.

A klímaváltozás kapcsán Kerry azt mondta, hogy az ilyen világméretű problémák kezeléséhez új lehetőségeket fognak teremteni az embereknek világszerte, s egységes és közös megközelítést kell találnunk a megoldásukhoz.

Kerry elmondta, hogy Obama elnök össze akar fogni Németországgal a klímaváltozás ellen, amiben segítséget jelentenének Németország kiváló műszaki mérnöki és innovációs eredményei. A két ország közösen tervezhet alternatív és megújuló energia előállítási módszereket, melyekre a világnak szüksége van ahhoz, hogy a fosszilis tüzelőanyag bázisról mielőbb alternatív energiára válthasson.

Beiktatása óta Berlin a második európai város, amelyet Kerry – egy londoni megálló után – meglátogat, s ide némi nosztalgiával érkezett. Gyerekként élt a német fővárosban, amikor apja az amerikai külügyminisztérium alkalmazottja volt. Európai útjának további állomásai Párizs, Róma és Ankara lesznek, majd tovább utazik Egyiptomba, Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emirátusba és Katarba.

Forrás: Kerry Meets Berlin Youth |DOS IIP | 26 February 2013

A beszélgetés átirata: Secretary Kerry at Youth Connect Forum in Berlin

 

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.