VÁLTOZÁS AZ AMERIKAI POLITIKÁBAN: KÖZVETLEN TÁMOGATÁST KAPNAK A SZÍR FELKELŐK

John Kerry külügyminiszter Moáz el-Hatíb szír ellenzéki vezérrel beszélget Rómában (AP fotó/2013. február 28)

John Kerry külügyminiszter Moáz el-Hatíb szír ellenzéki vezérrel beszélget Rómában (AP fotó/2013. február 28.)

Az Egyesült Államok változtatott Szíriával kapcsolatos politikáján, s első ízben határozott úgy, hogy közvetlenül a lázadóknak nyújt segítséget, akik a Bassár el-Asszád rezsim megdöntéséért harcolnak Damaszkuszban.

„E küzdelemben azoknak az oldalán kell állnunk, akik egy egységes Szíria felemelkedését kívánják, s demokráciát, emberi jogokat és igazságot akarnak”—mondta John Kerry külügyminiszter február 28-án egy Rómában rendezett nemzetközi konferencián. „Nem vállalhatjuk azt a kockázatot, hogy kegyetlen zsarnokok kezén pusztuljon vagy szélsőségesek befolyása alá kerüljön ez a Közel-Kelet szívében fekvő ország!” Kerry elmondta, hogy a segítség nem katonai jellegű lesz.

Tizenegy ország, közöttük Egyiptom, Törökország, néhány európai és öböl-menti ország képviselőivel együtt Moáz el-Hatíb, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője is részt vett a római konferencián. Mindnyájan az Asszád rezsim bukását kívánják, és a Szíriai Nemzeti Koalíciót tekintik a szír nép legitim képviselőjének.

Kerry bejelentése értelmében az USA újabb, 60 millió dollár értékű segélyét közvetlenül a szíriai ellenzék vezetőinek juttatják el, hogy erősítsék szervezeti kapacitásukat és higiéniai szolgáltatásokat, élelmiszerszállítást és orvosi ellátást biztosítsanak az ellenőrzésük alatt álló területeken.

Elmondta azt is, hogy a felkelők késedelem nélkül megkapják a pénzt, mivel egy részét már programba iktatták, s Asszád bukása érdekében a Kongresszus tagjai készek további összegek jóváhagyására is.

„Asszád ebből nem kerülhet ki győztesen!”—mondta Kerry.

Elmondta azt is, hogy a szíriai lázadókhoz juttatott amerikai hozzájárulás csak része annak a segélycsomagnak, amelyet a római konferencián részt vevő országok együttesen küldenek az Asszád ellen harcolóknak.

„A különböző országok a segítség különböző módjait választják”—mondta Kerry. „ Teljesen biztos vagyok abban, hogy e törekvések összességükben hozzájárulnak, hogy a szíriai ellenzék elérhesse célját.”

Washington 385 millió dollár értékű humanitárius segélyt juttatott a Szíriából elmenekülők vagy az országon belül otthonuk elhagyására kényszerülők számára, továbbá 50 millió dollár értékű kommunikációs és hírközlő berendezéseket adott a szír lázadóknak, hogy kapcsolatot tudjanak tartani egymással és üzenetüket országszerte terjeszthessék.

El-Hatíb szerint a lázadó koalíció nem hajlandó Szíriai területi egységének megbontásáról tárgyalni, s ellenezni fog minden olyan törekvést, amely az ország megosztására irányul.

„Itt és most mondom, Bassár Asszád, hogy most az egyszer viselkedj úgy, mint egy emberi lény! Hagyd abba az öldöklést és az emberek lemészárlását, gyermekeik bebörtönzését és megkínzását! Bassár Asszád, az ország érdekében életedben legalább egyszer bölcs döntést kell hoznod!”—tette hozzá.

A római értekezlet házigazdája, Giulio Terzi olasz külügyminiszter azt mondta, hogy a nemzetközi közösség nem tűrheti tovább, hogy az Asszád rezsim a szíreket gyilkolja. „Fel kell hagyniuk az erőszakkal! Szabadon kell engedniük a politikai foglyokat és Asszád távozásával utat kell nyitniuk a demokratikus, pluralista Szíria előtt”—mondta. „A szíriai nép sohasem fog magára maradni”.

Forrás: U.S. Shifts Policy on Syria, Announces Direct Support for Rebels. By Phillip Kurata | DOS IIP Staff Writer | 28 February 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.