OBAMA A PALESZTIN ÁLLAM SZÜKSÉGESSÉGÉRŐL BESZÉLT AZ IZRAELIEKNEK

Obama elnök, Netanjahu  miniszterelnök és James Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum igazgatója héber Biblia legkorábbi ismert emlékeit tartalmazó holt-tengeri tekercseket szemlélik (AP fotó)

Obama elnök, Netanjahu miniszterelnök és James Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum igazgatója héber Biblia legkorábbi ismert emlékeit tartalmazó holt-tengeri tekercseket szemlélik (AP fotó)

Az izraeli néphez szóló beszédében Obama elnök azt mondta, hogy nem maradnak magukra biztonsági problémáikkal, de az ország igazi biztonságához csak a béke vezethet, s a palesztinok önrendelkezéshez és igazságossághoz való jogát el kell ismerni.

Obama március 21-én a jeruzsálemi Nemzetközi Kongresszusi Központban beszélt. Főként izraeli fiatalokból álló hallgatóságának azt mondta, hogy országuk „válaszút előtt áll”: véglegesen valóra válthatják Izrael alapítóinak álmait, vagy azzal kell számolniuk, hogy országuk jövője egyre nagyobb veszélyben lesz.

A Jordán folyótól nyugatra fekvő területek demográfiai adatait figyelembe véve Izrael, mint zsidó és demokratikus állam, csakis egy független és élhető Palesztina megvalósulásával maradhat fenn és gyarapodhat.

Az izraeliek úgy építettek virágzó nemzetet és növekvő demokráciát ezen „a világtörténelem során oly sokszor központban álló keskeny földcsíkon”, hogy közben megbirkóztak a biztonságuk elleni könyörtelen támadásokkal is. Országuk „nem csak történelmen és hagyományokon alapul, hanem azon az egyszerű és mély gondolaton is, hogy az emberek megérdemlik, hogy szabadok lehessenek saját országukban”—mondta.

Az elnök arra kérte az izraelieket, hogy próbálják meg a palesztinok szemével nézni a világot, s azt mondta, hogy „sem a megszállás, sem a kiűzés nem jelent megoldást. Épp úgy, mint a saját hazájuk földjén államot építő izraelieknek, a palesztinoknak is joga van ahhoz, hogy saját földjükön saját, szabad népük lehessen.”

Azt mondta, hogy a tárgyalások egyértelműen két nép két államához vezetnek, ahol a palesztinok elismerik, hogy „Izrael zsidó állam, ahol az izraeliek joggal ragaszkodnak a biztonságukhoz, és az izraeliek felismerik, hogy a folyamatos telepépítések nem használnak a béke ügyének, s hogy a független Palesztinának élhető országnak kell lennie, valódi határokkal, melyeket ki kell jelölni.”

Obama az is mondta, hogy Izrael arab szomszédai sem folytathatják tovább a zsidó állam ostorozását, amivel a lehetőségek hiányáról, a kormány korrupt voltáról, avagy hibájáról akarják elterelni a figyelmet, s arra szólította fel őket, hogy tegyenek lépéseket az Izraellel való kapcsolat normalizálása érdekében.

Az elnök azt mondta, hogy az izraeliek „olyan szomszédok között élnek, akik közül sokan tagadják Izrael, mint nemzet létjogosultságát”, és gyermekeik „azzal a tudattal nőnek fel, hogy puszta mivoltukért gyűlölhetik őket olyanok, akikkel sohasem találkoztak.”

Ezért Izrael biztonságát nem lehet magától értetődőnek tekinteni. De Obama azt mondta (a hallgatóságnak), hogy amíg az Amerikai Egyesült Államok fennáll, nincsenek egyedül.

Gondolkozzanak azon, miképpen építhetnének kölcsönös bizalmat a szomszédokkal, kérte az elnök, s hozzátette, hogy bár látszatra egy világ választja el őket a palesztin, egyiptomi és más fiataloktól, a céljaik azonosak.

„Azt akarják, hogy önálló döntéseket hozhassanak, tanulhassanak, jó munkahelyet találjanak, a maguk módján imádhassák az Istent, megházasodjanak és neveljék a gyerekeiket”—mondta.

A békefolyamat „nem csak a vezetők terveiben indul el, hanem az emberek szívében is”, és a politikai vezetőket a kockázatok vállalására kell ösztökélni.

„Önöknek kell a kívánt változást megteremteni”—mondta Obama. „Különleges dolgokra képesek a hétköznapi emberek!”

Forrás: Obama Tells Israelis that Palestinians Deserve Statehood | By Stephen Kaufman | Staff Writer | 21 March 2013

A beszéd teljes szövege itt

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.