KERRY SZERINT TÖRÖKORSZÁG KULCSSZEREPET JÁTSZHAT AZ ÚJRAINDULÓ KÖZEL-KELETI BÉKEFOLYAMATBAN

Kerry külügyminiszter kezet ráz Ahmet Davutoğlu török külügyminiszterrel

Kerry külügyminiszter kezet ráz Ahmet Davutoğlu török külügyminiszterrel egy április 7-én tartott isztambuli sajtótájékoztatón (AP fotó)

Washington — John Kerry külügyminiszter szerint a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására vonatkozó márciusi török-izraeli megállapodással lehetségessé vált, hogy Törökország fontos szerepet játsszon az újrainduló közel-keleti békefolyamatban, különösen a Nyugati Part és Gáza gazdasági átalakulásában.

„Törökország és Izrael egyaránt fontos szövetségesei az Egyesült Államoknak, s azt reméljük, hogy az országaik közötti kapcsolatot normalizáló egyezmény utat nyit a fokozottabb együttműködés felé is”—mondta Kerry egy isztambuli  sajtótájékoztatón, amelyet Ahmet Davutoğlu török külügyminiszterrel együtt tartottak április 7-én.

Márciusban Obama elnök háromoldalú telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdoğan török és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökökkel. Megbeszélésük eredményeképpen döntöttek a két ország között 2010 óta minimális szinten működő diplomácia kapcsolatok teljes értékű visszaállításáról.

Kerry elmondta, hogy Törökország kulcsszerepet játszhat a Nyugati Part és Gáza gazdasági fejlődésében.

„A Nyugati Part és Gáza külön-külön és együtt is változásra szorul”– mondta. „Törökország talán a folyamat e részében tehetne sokat az átalakulásért, s nekünk is segíthetne a Nyugati Part gazdasági fejlesztésének előmozdításában.”

„Törökország minden tőle telhető támogatást meg fog adni, és az 1967-es határok alapján megpróbálunk hozzájárulni a megoldáshoz”—mondta Davutoğlu. „Izraelben, a Nyugati Parton és Gázában emelkednie kell az életszínvonalnak, s egyszer és mindenkorra meg kell szüntetni az embargókat.” Elmondta, hogy a török miniszterelnök várható gázai látogatása Törökország új, demokrácián és gazdasági függetlenségen alapuló Közel-Kelet-elképzelésének tudható be.

Szíriával kapcsolatban Kerry a szíriai menekültek megsegítésében játszott szerepéért és az Asszad-rezsimre gyakorolt folyamatos nyomásért dicsérte Törökországot.

„Törökország hihetetlenül nagylelkű a válság menekültjeivel, ezerszámra fogadta be őket, megnyitotta a határait, s minden lehetőt megtett az egyre növekvő humanitárius válság kezeléséért.  S az Egyesült Államok és Törökország tovább folytatják a Szíria békés átalakulásáért végzett közös munkát”—mondta Kerry.

A külügyminiszter elismeréssel szólt Törökország azon igyekezetéről, hogy a PKK kurd szeparatistákkal folytatott küzdelmének békésen vessen véget.

„Még igen komoly lépések vannak hátra, de a külügyminiszter és én bízunk abban, hogy a tartós béke minden török állampolgár életén javít majd”—mondta.

Arra bíztatta a török kormányt, hogy az új alkotmány-tervezet kialakítása során központi szerepet kapjon az egyetemes jogok és az alapvető szabadság védelme.

Forrás: Kerry Sees Key Role for Turkey in Renewed Mideast Peace Process | By Phillip Kurata | Staff Writer | 08 April 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.