A NATO SZÖVETSÉGESEK EGYSÉGESEK AFGANISZTÁN, SZÍRIA ÉS ÉSZAK-KOREA KÉRDÉSÉBEN

A NATO külügyminiszteri értekezletének résztvevői beszélgetnek, középen John Kerry, jobboldalt Rasmussen

A NATO külügyminiszteri értekezletének résztvevői beszélgetnek április 23-án Brüsszelben. Középen John Kerry amerikai külügyminiszter, jobboldalt Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár látható. (AP fotó)

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és NATO szövetségesei tökéletesen egyetértenek abban, hogy Afganisztán soha többé nem válhat a terroristák menedékévé, Bassár el-Aszad szíriai elnöknek meg kell válnia a hatalmától, és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak fel kell hagynia a provokációkkal.

„Minisztertársaimmal együtt ismételten kifejezésre juttattuk az afgán nép iránti elkötelezettségünket, és azt az eltökélt szándékunkat, hogy Afganisztán soha ne válhasson ismét a terroristák menedékévé”—mondta Kerry április 23-án Brüsszelben, a NATO külügyminiszteri értekezletén.

„Afganisztáni szerepvállalásunkat egységes elv vezérelte: együtt kezdjük, együtt is fejezzük be”—mondta.

Elmondása szerint 2014 után, amikor a szövetségesek már nem vesznek részt harci cselekményekben, a NATO továbbra is támogatja az afgán katonaságot, tanácsadói és kiképző szerepet lát el és részt vesz a terrorelhárításban.

A szíriai konfliktussal kapcsolatosan Kerry elmondta, hogy minden NATO szövetséges a politikai megoldást preferálja, azaz Bassár el-Aszad távozását a hatalomból, ami lehetővé tenné, hogy Szíria hozzáfoghasson saját jövője alakításához.

„A Damaszkusz külterületén folyó tömeggyilkosság tűrhetetlen! Mi mindannyian elköteleztük magunkat amellett, hogy Európában és máshol is közösen dolgozunk az extrémizmus kiirtásán”—mondta Kerry és hozzátette, hogy Szíriában katasztrofális méreteket ölt a humanitárius válság.

Elmondása szerint a NATO szövetségesek azt akarják, hogy Szíria olyan, nem szektariánus demokráciává váljon, ahol minden állampolgárt megillet emberi jogainak tiszteletben tartása, különös tekintettel a jövőjükért aggódó kisebbségekre. Mivel Szíria határos a NATO-tag Törökországgal, a szövetségesek egyetértenek a Szíriában tomboló válság átterjedése elleni Patriot rakéták Törökországi telepítésével.

A NATO konzultációk mellett John Kerry és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter külön is találkoztak a szír ügyben. Kerry elmondása szerint az Egyesült Államok és Oroszország egyetértenek abban, hogy Aszad távozása elkerülhetetlen, ennek módjáról és idejéről azonban eltér a véleményük. Kerry szerint Szíria jövőjét végső soron az ország belső erői fogják meghatározni.

„Adott Aszad és adott az ellenzék, s amíg ők nem jutnak valamiféle egyességre arról, hogy mit akarnak itt csinálni, a diplomáciának igen nehéz feladatot jelent ennek elérése.”—mondta.

Észak-Koreával kapcsolatban a NATO szövetségesek egyhangúlag a nemzetközi egyezmények megsértésének, a kelet-ázsiai stabilitás elleni fenyegetésnek, s a leszerelés elleni globális fenyegetésnek tartják Pyongyang provokációit, mondta Kerry. A NATO szövetségesek elkötelezettek a Koreai-félsziget békés nukleáris leszerelése mellett, s arra ösztönzik Észak-Koreát, hogy segítsen e cél elérésében.

Forrás: NATO Allies in Agreement on Afghanistan, Syria, North Korea | By Phillip Kurata | DOS Staff Writer | 23 April 2013

Teljes beszéd angolul: Kerry at NATO Headquarters in Brussels–Secretary of State John Kerry Press Availability | April 23, 2013 | NATO Headquarters | Brussels, Belgium

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.