KERRY A PALESZTINOKAT SEGÍTŐ 4 MILLIÁRD DOLLÁROS BEFEKTETÉSI TERVET ISMERTETETT

Washington – John Kerry külügyminiszter ismertette magáncégek 4 milliárd dolláros befektetési tervét a palesztin területeken, melynek célja, hogy hozzájáruljon az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához.

Május 26-án, a Világgazdasági Fórumon (WEF) tartott beszédében Kerry kifejtette, hogy három év alatt a befektetés akár 50 százalékkal növelheti Palesztina GDP-jét, a munkanélküliséget a mai 21 százalékról 8 százalékra csökkentheti, és akár 40 százalékkal növelheti az éves keresetek középértékét.

„Ez a palesztin gazdaságot érintő terv nagyobb, határozottabb és ambiciózusabb, mint bármely más, amit az Oslo óta eltelt majdnem húsz alatt javasoltak” – mondta Kerry. Az 1993-as oslói megállapodás biztosította a keretet az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásához.

Vezető üzletemberek, a korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair irányításával, annak lehetőségeit vizsgálják, hogyan fektethetnének be a turizmusba, az építőiparba, a kézműiparba, az építőanyagokba, az energiába, a mezőgazdaságba, valamint az információs és kommunikációs technológiába – mondta Kerry. A terv segítségével a mezőgazdasági termelés duplájára, vagy háromszorosára növekedhetne, megháromszorozódna a turizmust, és több mint 100 000 munkahelyet lehetne teremteni a lakásépítésben, mely legnagyobb részében energia-gazdaságos technológiát alkalmaznak majd – tette hozzá.

„Végső soron, ahogy javulnak a befektetési körülmények Ciszjordániában és Gázában, úgy növekszik majd annak lehetősége, hogy a Palesztin Hatóság pénzügyileg önfenntartó legyen, és ne kelljen oly nagymértékben külföldi segélyekre támaszkodnia.” – mondta Kerry.

A külügyminiszter kifejtette, hogy egy virágzó palesztin gazdaság biztosítja majd a gazdasági alapokat az izraeli és palesztin vezetők közötti béke-megállapodásra irányuló politikai tárgyalásokhoz. „Örömmel mondhatom, hogy mind Netanjahu [izraeli] miniszterelnök, mind Abbasz [palesztin] elnök támogatja ezt a kezdeményezést.” – mondta Kerry.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a konfliktus megoldása hatalmas nyereséget jelentene a régió számára mind politikailag, mind társadalmilag. „Erejükben megújulva Izrael és Palesztina, az új szomszédos államok akár a Közel-Kelet egy újabb technológiai, pénzügyi és turisztikai csomópontjává válhatnak. Izrael és Palesztina és Jordánia együtt nemzetközi pénzügyi központtá válhatnának, mely idevonzaná a cégeket, akik ma még egyszerűen nem vállalnák ezt a kockázatot.”

A külügyminiszter azt mondta, hogy a vállalkozások és a kormányok együttes bevonása a béke- és fejlesztési folyamatokba olyan új fejlesztési modellt hoz létre, amelyet alkalmazhatnának a Száhel-övezetben, a Maghreb országokban, az Arab-félszigeten és más helyeken is.

Kerry szerint a jó kormányzás, a biztonság és a gazdasági lehetőségek nem csak az izraeli-palesztin kérdés megoldásához szükségesek, hanem a jövő általános kihívásaira is választ adnak.

„Ez arról szól, hogy a fiatalok hatalmas népességének, mely egyre növekszik, van-e reménye arra, hogy valami jobb vár rá.” – mondta Kerry. „A köz- és magánszférának egyformán alapvető felelőssége, hogy választ adjanak erre a kihívásra. ”

Forrás: Kerry Unveils $4 Billion Investment Plan for Palestinians | DOS/IIP | 28 May 2013

This entry was posted in Economic Issues, Foreign Policy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.