LÉGITÁRSASÁGOK ÉS KORMÁNYHIVATALOK AZ EMBERKERESKEDELEM ELLEN

Egy JetBlue gép száll fel a John F. Kennedy repülőtérről  (AP fotó)

Egy JetBlue gép száll fel a John F. Kennedy repülőtérről (AP fotó)

Az amerikai kormánnyal kötött újkeltű partnerség keretében négy amerikai kereskedelmi légitársaság arra fogja kiképezni alkalmazottait, hogy mind repülés közben, mind a földön felismerjék az emberkereskedelemre utaló jeleket.

Ray LaHood közlekedésügyi miniszter és Kevin K. McAleenan, az amerikai Vám- és Határőrség megbízott helyettes vezetője június 6-án Washingtonban egy sajtókonferencián jelentették be az új partnerséget. Richard Anderson, a Delta légitársaság vezetője és Robert Land, a JetBlue légitársaság egyik alelnöke is csatlakozott hozzájuk.

Az önkéntes együttműködés keretében az Allegiant Air és a North American Airlines társaságok is megtanítják alkalmazottaikat az emberkereskedelemre utaló jelek felismerésére.

„Nem engedhetjük meg, hogy az amerikai közlekedési rendszert ilyen bűncselekményekhez használhassák”—mondta LaHood a Közlekedésügyi Minisztérium aznapi sajtóközleménye szerint. „A mai bejelentéssel azt üzenjük minden esetleges emberkereskedőnek, hogy figyelni fogjuk, utazzon akár úton, akár sínen, akár a levegőben.”

„Így közösen tudatosíthatjuk és figyelemmel kísérhetjük az ilyen cselekményeket”—mondta LaHood.

A sajtóközlemény szerint a Közlekedésügyi és a Belbiztonsági Minisztérium kifejlesztett egy Blue Lightning Initiative (Kék Villám Iniciatíva) elnevezésű tréning-programot, amely segíti alkalmazottaikat az emberkereskedelemre utaló jelek és a lehetséges áldozatok felismerésében. Önkéntes alapon az amerikai kereskedelmi légitársaságok és alkalmazottaik is igénybe vehetik, hogy a gyanús eseteket azonosíthassák és értesítsék a szövetségi hatóságokat.

A Közlekedésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet az emberkereskedelemre, s hogy az amerikai közlekedési rendszert ne használhassák ilyen célra. A partnerség is erre szolgál. A légitársaságok csatlakozásra szólítása mellett a minisztériumok 2012 októberében az Amtrak amerikai vasúttársaságot is bevonták, hogy a vasúti dolgozók is megtanulják, hogy gyanú esetén mi a teendőjük. Az Amtrak olyan rendszert dolgoz ki, amellyel mind a húszezer alkalmazottját kiképezheti.

A Közlekedésügyi Minisztérium már kiképezte a több mint 55 ezer alkalmazottját a gyanús jelek felismerésére és jelentésére, s mindenféle közlekedési és szállítási ágazat képviselőivel is dolgozik az ilyen bűncselekmények kiküszöbölésén.

Obama elnök 2012 márciusában az emberkereskedelem megszüntetésére irányuló erőfeszítések megkettőzésére utasította a kormányt. A Clinton Global Initiative (Clinton Globális Kezdeményezése) gyűlésen mondott beszédében az elnök megerősítette, hogy Amerika elkötelezte magát az emberkereskedelem elleni globális küzdelem vezetése mellett, amit mai korunk egyik legnagyobb emberi jogi cselekedetének nevezett, s számos további kezdeményezést is bejelentett.

„Az USA Közlekedésügyi Minisztériuma örömmel üdvözli a ma bejelentettekhez hasonló partnerségeket, amelyek segítségével egységes, nemzet frontot építhetünk ki e veszély ellen”—írja a minisztérium sajtóközleménye.

További információkért a Közlekedésügyi Minisztérium emberkereskedelemmel foglalkozó honlapját keresse fel. Ezen a Belbiztonsági Minisztérium DHS Blue Kampánya is megtalálható.

Forrás: Airlines, U.S. Agencies Partner to Combat Human Trafficking. DOS IIP, 06 June 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.