OBAMA AMERIKAI ÉS XI KÍNAI ELNÖK TALÁLKOZÓJA

Obama amerikai és Xi kínai elnök állva beszélgetnek

Obama amerikai és Xi kínai elnök találkozója, 2013. június 7, Rancho Mirage, Kalifornia (Fotó: Pete Souza, Fehér Ház)

Június 8-án Obama amerikai és Xi kínai elnök számos kérdésre kitérő tárgyalást folytatott, amelyről közösen tájékoztatták a sajtó képviselőit. Az alábbiakban az amerikai elnök szavait idézzük:

„Nos, szerintem Xi elnök igen jól összefoglalta az érintett kérdéseket. Beszéltünk néhány igen specifikus témáról, Xi elnök például megemlítette a haderők közötti kommunikáció fontosságát. Gazdasági és stratégiai kérdésekről eddig is folytattunk magas szintű tárgyalásokat, de a haderőink között nem mindig volt hatékony kapcsolat, s amikor ilyen sok minden történik körülöttünk a világban, igen fontos, hogy mind politikai, mind katonai téren megértsük egymás stratégiai célkitűzéseit. Ez például olyan konkrét előrelépés, amely előmozdíthatja az Egyesült Államok és Kína közötti új típusú kapcsolatokat.

Ezért lépéseket teszünk majd az eszmecserék intézményesítésére és szabályozására. Általánosabban véve Xi elnök abban látta megbeszélésünk lényegét, hogy megosztottuk egymással az országaink jövőjére vonatkozó elképzeléseinket, s egyetértettünk abban, hogy népeink jólétére és biztonságára vonatkozó céljainkat együttműködéssel inkább elérhetjük, mint konfliktusokkal.

Hangsúlyoztam Xi elnöknek, hogy az Egyesült Államoknak nagyon komoly érdeke, hogy Kínában folytatódjon a békés fejlődés, mivel Kína sikeressége előmozdítja a világ gazdaságát, s lehetővé teszi, hogy Kína egyenlő partnerként dolgozhasson velünk olyan globális problémák terén, amelyeket egymagában egy ország sem tud megoldani.

Így például egyetlen ország sem képes arra, hogy egyedül szembeszálljon a klímaváltozással. Ez olyan kérdés, amellyel közösen kell foglalkoznunk. Kína a legnagyobb ország, s fejlődése ütemében egyre inkább nő a szénkibocsátása, hacsak nem találunk zöld növekedést elősegítő új mechanizmusokat. A világon az Egyesült Államokban a legnagyobb az egy főre eső szénlábnyom—a további növekedés érdekében le kell csökkentenünk a szénkibocsátás szintjét. A gyakorlat síkján ezért keresni fogjuk a zöld technológiák specifikus kiépítésére, kutatására és fejlesztésére, valamint a tudósaink közötti együttműködésre szolgáló lehetőségeket, hogy így, együtt, még további gyarapodásunk és fejlődésünk ellenére is hozzájárulhassunk a fenntartható bolygó megvalósításához.

Még sokat kell tennünk ahhoz, hogy a tényleges tettek síkjára tereljük mindazt, amiről itt általánosságban megegyeztünk, s ehhez még további tárgyalásokra lesz szükség, nem csak ma vagy holnap, de az eljövendő hetek, hónapok és évek során is. Nagyon bíztatónak találom, hogy Xi elnökkel együtt mindketten felismertük, hogy az amerikai-kínai viszony új szintre emelése páratlan lehetőség a kezünkben, s elkötelezetten mindent meg fogok tenni azért, hogy ne mulasszuk el.”

Forrás: Remarks by President Obama and President Xi Jinping of the People’s Republic of China After Bilateral Meeting | Sunnylands Retreat, Rancho Mirage, California | June 08, 2013

 

This entry was posted in Environment & Energy, Foreign Policy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.