KÖSZÖNET A KÜLFÖLDI CSEREDIÁKOKAT BEFOGADÓ CSALÁDOKNAK

Thaiföldi cserediák és vendéglátó családja (apa, anya, fiú) a konyhaasztalnál

Thaiföldi cserediák és vendéglátó családja (AP fotó)

A szerző Ann Stock oktatási és kulturális ügyekkel foglalkozó helyettes külügyi államtitkár | 2013. június 13.

„A világ térképe nem csak egy nagy poszter a falon. Olyan embereket jelképez, akiket a gyerekeink megszerettek, s akik olyan országokból valók, amelyekről a gyerekeink másként talán sohasem hallottak volna”—válaszolja a texasi San Antonióban élő Strain család arra a kérdésünkre, hogy számukra mit jelent befogadó családnak lenni.

A nyár beköszöntével szeretnénk most köszönetet mondani azoknak a befogadó családoknak, akik nagylelkűen otthon helyett otthont adtak több mint 50 ország közel kétezer középiskolásának, akik a Külügyminisztérium idei csereprogramjában vettek részt.

Úgy kell tekintenünk ezekre a családokra, mint civil diplomatákra, akik idejüket, energiájukat, otthonukat és támogatásukat adják más országok tehetséges fiataljainak. Életre szóló kapcsolatokat építenek ki azzal, hogy megosztják kultúrájukat, értékeiket és napi életüket.

A következő hetekben abban az örömben lesz részem, hogy láthatom a csereprogramunkban résztvevők arcát és meghallgathatom a történeteiket, mielőtt felszállnak a hazafelé induló gépre. Ez a kedvenc időszakom! Megcsodálom, hogy mennyit nőttek és változtak. Az ideérkezésükkor félénk és ideges cserediákok a jövő bátor, ékesszóló, független vezetőivé értek. Feladatok elé állították magukat, tartós barátságokat kötöttek, önkéntes munkával segítették a közösségüket, s amerikai társaikkal megosztották hazájukat és kultúrájukat.

Hallunk vendéglátó családokról, akik életükben először vitték el őket horgászni, akik segítettek nekik beilleszkedni az iskolai focicsapatba, önállóságra tanították a fogyatékkal élő diákokat, elvitték őket templomaikba és mecsetjeikbe, hogy megosszák velük saját hagyományaikat, s esetleg azt is megmutatták, hogy hogyan kell hóembert építeni. S még ennél is fontosabb volt az a nem csupán vendégeknek, de új családtagoknak kijáró ösztönzés és gondoskodás, amellyel a befogadó családok lehetővé tették, hogy cserediákjaink egész évben jó teljesítményt nyújtsanak.

Bámulatra méltó a Külügyminisztérium cserediákjaiban rejlő ígéret, s mindaz, amit vendéglátóiknak és saját hazájuknak nyújthatnak. Tény, hogy nehezebb elnyerni egy külügyminisztérium szponzorálta ösztöndíjat, mint bejutni a legjobb egyetemek valamelyikére. Ezek a diákok a jövő vezetői! Amit ebben a fogékony és formáló korban tanulnak a fiatalok, megváltoztatja az életüket, s amit hazaérkezésük után elérnek, otthoni közösségük javára szolgál, s másokkal is megérteti, hogy milyen Amerika valójában. Mindez lehetetlen lenne a befogadó amerikai családok nagylelkű támogatása nélkül.

Külügyminisztériumi családunk köszönetét tolmácsolom a szerte az Egyesült Államokban élő befogadó családoknak.

Forrás: A Message to American International Exchange Host Families: Thank You

 

 

This entry was posted in Foreign Policy, Society & Values and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.