OBAMA AZ AMERIKAI NUKLEÁRIS ARZENÁL TOVÁBBI CSÖKKENTÉSÉT JAVASOLJA

A nukleáris  elrettenés követelményeinek felülvizsgálatát követően Obama a nukleáris fegyverzet további csökkentését javasolta (AP fotó)

A nukleáris elrettenés követelményeinek felülvizsgálatát követően Obama a nukleáris fegyverzet további csökkentését javasolta (AP fotó)

Washington — Obama elnök újabb lépéseket kíván tenni Oroszországgal a telepített nukleáris fegyverek számának csökkentése terén és túl szeretne lépni a két országnak a hidegháború idején kialakított nukleáris pozícióin.

Berlinben június 19-én mondott beszédében Obama jelezte, hogy hosszú távú célja továbbra is az atomfegyver-mentes világ megteremtése, amint azt 2009-ben Prágában bejelentette, s hogy az új 2011-es START egyezmény következtében már mindkét ország jó úton halad afelé, hogy a telepített nukleáris fegyverek száma a legalacsonyabbra csökkenjen az 1950-es évek óta.

„Egy átfogó felülvizsgálat után úgy ítélem meg, hogy akkor is fenntartható Amerika és szövetségeseink biztonsága, valamint az erős, hiteles stratégiai elrettentés, ha az új START egyezményben foglaltaknál még nagyobb mértékben, egyharmadával csökkentjük telepített stratégiai nukleáris fegyverzetünket” – mondta az Elnök.

Obama elmondta, hogy amellett, hogy Oroszországot a csökkentésekre irányuló tárgyalásokra hívja, a NATO tagokkal is dolgozni fog azon, hogy „jelentősen redukálják az amerikai és orosz taktikai fegyverek számát Európában”.

Elmondása szerint 2016-ban csúcstalálkozót rendeznek az Egyesült Államokban, hogy áttekintsék a világszerte fellelhető  nukleáris anyagok biztonságba helyezésére irányuló erőfeszításeket, s kormánya igyekszik majd megszerezni  az Átfogó Atomcsend Szerződés ratifikálásához szükséges támogatást.

Azt is elmondta, hogy felhívást fog intézni minden országhoz, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy, az atomfegyverekhez szükséges hasadóanyagok gyártását leállító egyezményről.

„Ezek azok a lépések, amelyeket egy békés, igazságos világ megteremésért tehetünk”—mondta Obama.

A Fehér Ház június 19-én kiadott tájékoztatója szerint az Elnök javaslatai „egy konkrét lépéssorozat legújabb részei a Prágában meghirdetett terv megvalósítása és az atomfegyverek nélküli békés és biztonságos világ megteremtésének hosszú távú célja felé”.

Obama utasítására az amerikai nemzetbiztonsági hivatalok részletes elemzést készítettek a nukleáris elrettentés követelményeiről, hogy az USA atompolitikáját összehangolhassák a „21. századi biztonság atmoszférájával”.

Az Elnök új iránymutatása alapján az Egyesült Államok felismerte, hogy a meglepetésszerű, bénító atomtámadás esélye rendkívül csekély, és nukleáris fegyverek használatát csak szélsőséges esetekben, az Egyesült Államok vagy szövetségesei, illetve partnerei létérdekeinek védelmére teszi megfontolás tárgyává.

Obama egyúttal a Védelmi Minisztériumot is utasította, hogy erősítse meg az Egyesült Államok nem-nukleáris képességeit és csökkentse a nem-nukleáris támadások elrettentésére használt atomfegyverek szerepét.

Mindaddig, amíg léteznek atomfegyverek—írja a tájékoztató—az Egyesült Államok fenn fog tartani egy „biztos, biztonságos és hatékony” arzenált, hogy elrettentse a támadásokat, és garantálja saját, valamint szövetségesei és partnerei védelmét.

A tájékoztató szerint az elnöki útmutató „fenntartja a stratégiai stabilitást Oroszországgal és Kínával, megerősíti a regionális elrettentést, megnyugtatja az USA szövetségeseit és partnereit, egyúttal megalapozza az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokat arról, hogy hogyan tudjuk kölcsönösen és igazolhatóan csökkenteni stratégiai és nem-stratégiai fegyverkészleteinket, s hogyan tudunk eleget tenni az atomsorompó-egyezmény keretében vállalt kötelezettségeinknek”.

Thomas Countryman nemzetközi biztonságért és leszerelésért felelős külügyi államtitkár a George Washington Egyetem Elliott Külügyi Iskolájában „meglehetősen imponálónak” nevezte azt a fejlődést, amit az Egyesült Államok és Oroszország elért az atomfegyverkészleteik csökkentése terén.

Június 18-án mondott beszédében Countryman azt mondta, hogy „az Egyesült Államok és Oroszország fegyverkészleteinek csúcsértékéhez képest 80 százalékos a csökkentés”.

Az államtitkár figyelmeztetett arra, hogy a teljes atomfegyver-mentesség elérésére irányuló elnöki cél megvalósítására alkalmas „gyors megoldás nincs”, de az Egyesült Államok „reális úton, lépésről lépésre halad a nukleáris leszerelés felé”.

Forrás: Obama Proposes Further Cuts in U.S. Nuclear Weapons Stockpile. By Stephen Kaufman |DOS Staff Writer | 19 June 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.