OBAMA AZ AFRIKAI ELEKTROMOS HÁLÓZAT JELENTŐS BŐVÍTÉSÉRŐL

Obama fokváros egyetemén a pódiumon állva beszél

„Fény ott, ahol jelenleg sötét van, energia, mely kiemelheti az embereket a nyomorból—ez maga a lehetőség”—mondta Obama, amikor bejelentette a Power Africa kezdeményezést. (AP fotó)

Washington—Obama elnök június 30-án jelentős kezdeményezést jelentett be arról, hogy duplájára növelik az elektromos hálózatot a szubszaharai Afrikában. Az Egyesült Államok a következő 5 év során 7 milliárd dollár értékű befektetéssel támogatja a fejlesztést.

A cél az—mondta Obama—hogy árammal lássák el afrikaiak millióit, javítva ezzel életkörülményeiket és megélhetési viszonyaikat.

„Büszkén jelentem ma be ezt az új kezdeményezést. Foglalkoztunk már a mezőgazdasággal, foglalkoztunk az egészségüggyel. Most az elektromos áramról beszélünk, a Power Africa kezdeményezésről, amellyel kétszeresére növeljük szubszaharai Afrika áramellátását”—mondta Obama a dél-afrikai Fokváros egyetemén.

Az Elnök elmondta, hogy az Egyesült Államok az afrikai országokkal közösen új energiaforrásokat fog kifejleszteni. Szerinte Amerika olyan partnerséget képzel el Afrikával, mely beindítja a megvalósítható növekedést.

„Nem csak a városokban, hanem a falvakban és a farmokon is több háztartást vonunk majd be”—mondta. „Olyanok felé is kiterjesztjük a lehetőséget, akik jelenleg az elektromos hálózaton kívül élnek.”

„Fény ott, ahol jelenleg sötét van, energia, mely kiemelheti az embereket a nyomorból—ez maga a lehetőség.”

Az Elnök, aki Szenegált és Tanzániát is érintő egyhetes látogatást tett Afrikában, a fokvárosi egyetemen mintegy 1100 ember előtt beszélt először a Power Africa kezdeményezésről.

Gayle Smith elnöki tanácsadó szerint a szubszaharai afrikaiak több mint kétharmada, ebből a vidékiek 85 százaléka áramellátás nélkül él. A Fehér Ház közlése szerint az Egyesült Államok és magánszektorbeli partnerei az első fázisban hat ország—Etiópia, Ghána, Kenya, Libéria, Nigéria és Tanzánia—áramszolgáltatásának fejlesztésére összpontosítanak majd.

A Power Africa Ugandával és Mozambikkal is együttműködik a kőolaj- és földgáz-erőforrás gazdálkodás terén.

A Fehér Ház szerint a Power Africa keretében amerikai kormányzati eszközök széles skálája–például a politikával és szabályozással kapcsolatos bevált módszerek átadása, az előzetes megvalósíthatósági támogatás és kapacitásépítés, hosszú távú finanszírozás, biztosítás, garanciák, hitelminőség-javítás és technikai segítség–támogatja majd az afrikai energia-szektor beruházásait.

A Fehér Ház közleménye szerint a magánszektor óriásai—a General Electric, a Symbion Power, a Heirs Holdings, az Aldwych International, a Harith General Partners, a Husk Power Systems és az African Finance Corporation—várhatóan további 9 milliárd dollárnyi kezdeti kötelezettséget vállalnak; ezzel több mint 8000 megawatt új villamosenergia-termelés kiépítését segítik elő szubszaharai Afrikában.

A Nemzetközi Energia Ügynökség becslése szerint több mint 300 milliárd dollárnyi befektetés szükséges ahhoz, hogy 2030-ig szubszaharai Afrika egész területén biztosítsák az áramellátást. „A Power Africa ígéretét csak nagyobb magánszektori segítséggel lehet megvalósítani”—tette hozzá a Fehér Ház.

Obama elmondta, hogy az USA fokozni fogja az élelmezési és egészségügyi programok hozzáférhetőségét kontinens-szerte, hogy csökkentse a számos afrikai területet sújtó nyomort és betegségeket.

Fokvárosban Obama, Michelle asszony és lányaik, Malia és Sasha ellátogattak a Robben-szigeti börtönbe, ahol az apartheid idején egy apró cellában raboskodott Dél-Afrika korábbi elnöke, a jelenleg beteg, 94 éves Nelson Mandela. Ahmed Kathrada dél-afrikai köztársasági politikus vezette végig az Elnököt és családját a börtönkomplexumon. Ő maga is apartheid-ellenes aktivista volt és közel húsz évet töltött ebben a börtönben. Akkor is ő kalauzolta Obamát, amikor az 2006-ban először látogatott a Robben-szigetre.

Obama a következőket írta a börtön vendégkönyvébe: „Családommal együtt mély alázattal állunk e helyen, ahol ilyen bátor emberek néztek szembe az igazságtalansággal, s akik nem voltak hajlandóak engedni. A világ hálás Robben-sziget hőseinek, akik arra emlékeztetnek, hogy sem a bilincsek, sem a cellák nem bánhatnak el az emberi lélek erejével.”

A Robben-szigeti börtön után Desmond Tutu érsek HIV alapítványának ifjúsági központjába látogatott Obama, hogy felhívja a figyelmet az afrikai HIV/AIDS elleni küzdelem fontosságára és a PEPFAR (U.S. President’s Emergency Plan for AIDS Relief) keretében nyújtott amerikai hozzájárulásra.

Forrás: Obama Unveils Massive Electric Power Initiative for Africa | By Merle David Kellerhals Jr. | DOS Staff Writer | 30 June 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.