KERRY KÜLÜGYMINISZTER ÉS ASHTON EU FŐKÉPVISELŐ KÖZÖS NYILATKOZATA EGYIPTOMRÓL

Amerikai Külügyminisztérium, Szóvivői Iroda, 2013. augusztus 7.

Egyiptom demokratikus átalakulása érdekében az Egyesült Államok és az Európai Unió két magas rangú képviselője, Bill Burns külügyminiszter-helyettes és Bernardino Leon, a dél-mediterrán térségért felelős különleges képviselő az elmúlt hét során intenzíven igyekeztek elérni, hogy a kormány és az ellenzéki pártok induljanak el a tényleges megbékélés irányába, közösen gondolják át az alkotmánymódosításokat, s a lehető leggyorsabban készítsék elő a parlamenti és elnökválasztásokat. Törekvéseikhez komoly segítséget nyújtottak az Egyesült Arab Emirátusból és Katarból érkezett magas rangú tisztségviselők is.

Mivel tudjuk, hogy szerepünk korlátozott, ugyanakkor mélységesen aggódunk Egyiptom jövője miatt, s mind a miatt, ami ezekben a kritikus időkben kockán forog, számos gyakorlati lehetőséget javasoltunk a jelenlegi feszültség csillapítására, s az egyiptomiak között meginduló tényleges politikai párbeszéd feltételeinek megteremtésére. Ezek között szerepelt egy sor visszafogott bizalomnövelő lépés, például az erőszakot elítélő és a politikai nézeteltérések békés megoldását támogató nyilatkozatok; a kompromisszumokkal járó és széles politikai részvételt igénylő lényegi tárgyalások iránti elkötelezettség; a nyilvánosság előtti beszédekben és a médiában folyó uszítás megszüntetése; a Rabaa al-Adawiya és a Nahda téren folyó tüntetések csökkentésére és a feszültség enyhítésére tett lépések; a politikai foglyok szabadon engedési eljárásának azonnali megindítása. Ezek az elgondolások még most is a felek rendelkezésére állnak, s mi minden szinten továbbra is fenntartjuk a napi kapcsolatot.

Bár újabb heves összecsapásokra eddig nem került sor, továbbra is aggasztónak tartjuk, hogy a kormány és az ellenzéki vezetők még nem tudták megoldani ezt a veszélyes patthelyzetet, és nem egyeztek meg konkrét bizalomépítő intézkedések bevezetéséről. Elsősorban az egyiptomi kormány kötelessége, hogy állampolgárai biztonsága és jóléte érdekében megindítsa ezt a folyamatot. A helyzet továbbra is igen bizonytalan, ami nem csak további vérontáshoz és Egyiptom polarizálódásához vezethet, de gátolhatja az ország sikeres átalakulásához elengedhetetlenül szükséges gazdasági fellendülést is. Most nem a felelősöket kell keresni, hanem olyan lépéseket kell tenni, amelyek segítenek párbeszédet indítani és előmozdítják a demokratikus átalakulást!

Mi továbbra is készen állunk arra, hogy minden tőlünk telhető módon segítsünk. Eid al-Fitr szent ünnepe közeledtével itt a kezdeményezés, a jövőbe tekintés és a nagylelkűség ideje—olyan pillanat, mely összehozza az embereket, s amelyben minden egyiptominak át kell gondolnia, hogy mi forog kockán, s mit nyerhet a valódi megbékéléssel. A választás csakis az egyiptomiakon áll, s semmiképpen sem egyszerű és könnyű, de ha meghozzák a nehéz, de pozitív döntéseket, Európában és Amerikában mindig elkötelezett partnerekre találnak.

Itt és most ismételten megerősítjük, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió továbbra is mélységesen elkötelezett egy erős, demokratikus, befogadó és gazdaságilag virágzó Egyiptom mellett. Tudjuk, hogy sok probléma vár majd megoldásra, de hisszük, hogy az egyiptomiak sokra képesek. Meggyőződésünk, hogy egy sikeres demokratikus átalakulás útján Egyiptom—mint már eseménydús és dicsőséges történelme során annyiszor—jobb jövő felé vezetheti a térség többi országát.

Mindketten teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy e történelmi pillanatban csakis az egyiptomiak hozhatják meg a jövőjüket formáló döntéseket. Mi az alapvető demokratikus értékeket támogatjuk, s nem valamely adott személyt vagy pártot. Határozottan ellenezzük az erőszakot, támogatjuk az erőszakmentes tiltakozáshoz való jogot, és tudatában vagyunk annak, hogy Egyiptom csak olyan békés politikai folyamat útján indulhat fejlődésnek, amelyben minden versenytárs egyenlő helyzetből indulhat.

Forrás: Joint Statement on Egypt by Kerry, EU’s Ashton | 07 August 2013

 

This entry was posted in Foreign Policy and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.