AZ AMERIKÁBAN BESZÉLT NYELVEK ÚJ, INTERAKTÍV TÉRKÉPE

AZ USA interaktív nyelvhasználati térképe, pontokkal jelölve az azonos nyelvet beszélők elhelyezkedését

Az USA statisztikai hivatala, a U.S. Census Bureau augusztus 6-án kiadott egy interaktív online térképet, mely az otthonokban Amerika-szerte beszélt sokféle nyelv mellett részletes jelentést ad az angol nyelvtudás szintjéről és az idegen nyelveket beszélők növekvő számáról is. (U.S. Census Bureau)

Az USA statisztikai hivatala, a U.S. Census Bureau 2011 Language Mapper elnevezésű interaktív online térképe az Egyesült Államokban beszélt nyelveket mutatja.

Az USA statisztikai hivatala, a U.S. Census Bureau augusztus 6-án kiadott egy interaktív online térképet, mely az otthonokban Amerika-szerte beszélt sokféle nyelv mellett részletes jelentést ad az angol nyelvtudás szintjéről és az idegen nyelveket beszélők növekvő számáról is.

A térképet és a Language Use in the United States: 2011 c. jelentést a Commerce Department, az amerikai Kereskedelmi Minisztérium blog-posztja ugyanazon a napon ismertette. A Census Bureau is ehhez a minisztériumhoz tartozik.

A jelentés szerint a spanyol és a kínai a két leggyakrabban használt nem-angol nyelv, és az USA lakosságának nagy része beszél angolul.

„A tanulmány bizonyítja, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a nem-angol nyelvek”—mondta Camille Ryan, a jelentés szerzője, aki statisztikus a Census Bureau oktatási és a társadalmi rétegződéssel foglalkozó osztályán.

„Míg egyre többen vannak, akik otthon más nyelven beszélnek, az angolul tudó lakosság százalékos aránya nem változott”.

A „2011 Language Mapper” elnevezésű térkép megmutatja, hogy hol élnek a nem-angol nyelven beszélők—pontok jelölik, hogy hányan használják a 15 különböző nyelv valamelyikét. Minden nyelvnél megjelöli, hogy hol koncentrálódnak azok, akik szerint saját angol beszédtudásuk nem éri el az „igen jó” szintet, ami az angol nyelvismeret egyik fokmérője. A felhasznált adatok a 2007-től 2011-ig folytatott amerikai társadalmi felmérés (American Community Survey) eredményei.

Az interaktív térképen a következő nyelvek szerepelnek: spanyol, francia, francia kreol, olasz, portugál, német, orosz, lengyel, perzsa, kínai, japán, koreai, vietnámi, tagalog és arab. Ha az egyiket kiválasztja valaki a menüből, az egész országot mutató sűrűségi térképhez jut, amelyen minden egyes pont olyan helyet jelöl, ahol körülbelül százan mondták, hogy otthon az adott nyelvet beszélik. A pontok sűrűsége megmutatja, hogy a lakosság e része hol koncentrálódik.

A térkép használói kisebb földrajzi egységekre is zoomolhatnak, ahol minden pont 10 embert jelöl. A nyilatkozókat védő titoktartás érdekében a pontokat a népszámlálási körzeten belül véletlenszerűen kiválasztott helyekre tették.

A NEM-ANGOL NYELVEN BESZÉLŐK NÖVEKVŐ SZÁMA

A tanulmány meghatározott társadalmi és demográfiai jellemzők alapján részletesebb felmérést ad az otthon nem angol nyelven beszélőkről és angol beszédkészségükről. Eszerint az otthon más nyelvet használó, 5 éves vagy annál idősebb amerikai lakosok több mint fele (58 százaléka) „igen jó” szinten beszél angolul is.

Az amerikai társadalmi felmérésből származó adatok az egész országra, az egyes államokra, a nagyvárosokra és a kistelepülésekre nézve egyaránt elérhetőek.

A jelentés azt mutatja, hogy a 2000. évi 8,1 százalékról 2007-re 8,7 százalékra nőtt azok aránya, akik nem beszélik „igen jó” szinten az angolt, a 8,7 százalékos szint azonban 2011-ig változatlan maradt. Az otthonukban nem angol nyelven beszélők százaléka a 2000-es 17,9 százalékról 2007-re 19,7 százalékra nőtt, s továbbiakban is növekedett: 2011-ben 20,8 százalék volt.

2011-ben 60,6 millióan voltak azok, akik otthon nem angolul beszélnek, s ezek csaknem kétharmada (37,6 millió) spanyolulajkú.

Az általános trendet tükrözi, hogy az otthon spanyolul beszélők száma a 2005-ös 12 százalékról 2011-re 12,9 százalékra nőtt. Az azonban már nem követi a trendet, hogy ezek körében ugyanezen időszak alatt 5,7 százalékról 5,6 százalékra csökkent azok aránya, akik nem beszélnek „igen jó” szinten angolul.

A nem-angol nyelven beszélők arányának jelenlegi növekedése három évtizedes tendencia folytatása. 1980 és 2010 között a nem-angol nyelven beszélők aránya 158 százalékra emelkedett.

A 17 leggyakrabban használt nyelv esetében a legnagyobb százalékos ugrást a vietnámi nyelvet beszélők meghétszereződése jelenti, míg a legnagyobb számbeli növekedést a spanyol nyelven beszélők érték el (25,9 millió). Ugyanebben az időszakban viszont az olaszul, németül, lengyelül, jiddisül vagy görögül beszélők száma csökkent.

TOVÁBBI ÉRDEKES ADATOK

Az angol és a spanyol mellett 2011-ben hat olyan nyelv volt, amelyet legalább egymillió ember beszél otthon: kínai (2,9 millió), tagalog (1,6 millió), vietnámi (1,4 millió), francia (1,3 millió), német (1,1 millió), koreai (1,1 millió).

Kalifornia 44 százalékától West-Virginia 2 százalékáig igen eltérő képet mutatott az egyes államokban az otthon nem angolul beszélők gyakorisága.

A városok között a texasi Laredóban a legmagasabb az 5 éves és annál idősebb, otthon nem angolul beszélő lakosok százalékos aránya (92 százalék).

A nyugati, a déli és az észak-keleti régiók városaiban és kisebb településein általában magasabb az otthon nem angol nyelven beszélők száma, míg a közép-nyugati területen—Illinois kivételével—alacsonyabb.

A spanyolajkúak között a külföldön született és állampolgárságot nyert lakosok 45 százaléka beszélte „igen jó” szinten az angol nyelvet, míg a külföldön született és állampolgárságot nem nyert lakosoknak csupán 23 százaléka. Nagyobb valószínűséggel beszélnek „igen jó” szinten azok, akik az USA-ban születtek, legalább főiskolai diplomát szereztek, vagy nem éltek nyomorban.

A francia- és németajkúak legalább 80 százaléka „igen jól” beszél angolul, míg a koreaiak, kínaiak vagy vietnámiak 50 százaléka sem éri el ezt a szintet. A spanyolajkúaknál ez az arány 56 százalék.

AZ AMERIKAI TÁRSADALMI FELMÉRÉS (AMERICAN COMMUNITY SURVEY)

Az adatokat szolgáltató amerikai társadalmi felmérés sokféle fontos statisztikát készít az Egyesült Államok összes településén élőkről és lakáskörülményeikről. A felmérések eredményét a város- és falutervezőktől a lakásépítőkön át a kiskereskedőkig mindenki használja. Ez az egyetlen olyan forrás, amelynek 40 feldolgozott témaköre alapján még a legkisebb településeken is lehet iskoláztatással, foglalkozással, nyelvvel, származással és lakhatási költségekkel kapcsolatos becsléseket készíteni.

Amióta Thomas Jefferson 1970-ben, külügyminiszter korában elrendelte az első amerikai népszámlálást,  részletekbe menő adatokat gyűjtöttek az ország lakosságáról. A foglalkozással és a gazdasággal kapcsolatos kérdések 20 évvel később, James Madison elnök idején kerültek bele, aki szerint ezek az információk lehetővé teszik, hogy a Kongresszus a társadalom sajátosságaihoz igazítsa a közjogi intézkedéseket, s segítségükkel Amerika az évtizedek során követhesse a társadalom fejlődését.

A 2011 Language Mapper térkép és a Language Use in the United States: 2011 jelentés (PDF, 1,39 MB) elérhető a U.S. Census Bureau oldalán.

Forrás: New Interactive Map Shows Languages Spoken in America | DOS/IIP | 08 August 2013

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.