CHICAGO, ILLINOIS: VILÁGVÁROS A NAGY TAVAK VIDÉKÉN

Chicago pamphlet cover with a photo of the city

Letölthető angol nyelvű pamflet (PDF, 1.4MB)

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa, Chicago az amerikai Közép-Nyugat nem-hivatalos fővárosa. Létét az országot hatalmas gyárrá fejlesztő ipari forradalomnak köszönheti, melynek idején a városias településeken szívesen fogadták a bevándorlókat. A huszadik század elején az afroamerikai lakosok blues-zenéje híressé tette a várost.

Régen és most

Az európai kereskedők és telepesek érkezése előtt Chicago környékén elsősorban a Potawatomi törzs tagjai éltek. 1674-ben francia jezsuita hittérítők, valamint Louis Jolie és Père Marquette felfedezők töltötték a telet a későbbi metropolisz helyén. Az 1780-as években az afrikai és francia gyökerű Jean Baptiste Point du Sable lett az első itteni nem-indián lakos. 1833-ban Chicago kettőszáz-lakosú városkává szerveződött.

A Michigan-tó partján elterülő, csatornákon és vízi-utakon keresztül a Mississippi-folyóhoz is kapcsolódó város az Egyesült Államok keleti része és a folyamatosan fejlődő nyugati települések közötti kereskedelmi és szállítási csomópont, s hamarosan a világ leggyorsabb ütemben növekedő városa lett.

A város történetének mérföldkövei:

• 1837—Chicagót városként jegyzik be.

• 1848—Megnyílik a világ legrégebbi tőzsdei és határidős ügyletekkel foglalkozó szervezete, a Chicagói Kereskedelmi Bizottság.

• 1871—Százakat megöl, s mintegy 9 négyzetkilométernyi területet lepusztít a nagy chicagói tűzvész, de nyomában nagyméretű újjáépítési kampány indul, melynek során acélkereteket és síküvegeket használnak.

• 1872—A chicagói Montgomery Ward & Company megalapítja az első csomagküldő vállalkozást.

• 1884—Megépül a világ első felhőkarcolója, a Home Insurance Building Company épülete.

• 1893—A Chicagói Világvásáron bemutatkozik a világ első óriáskereke.

• 1929—A maffia-erőszak egyik leghírhedtebb példája lett az Al Capone részvételével folyó Valentin-napi mészárlás.

• 1956—Megjelenik a chicagói székhelyű Zenith Electronics újdonsága, az első vezeték nélküli TV távirányító.

• 1983—A chicagóiak megválasztják az első afroamerikai polgármestert, Harold Washingtont.

• 1992—A chicagói Carol Moseley lesz az USA első női szenátora.

Felhőkarcolók, sport, hírességek

Ma Chicago arról is híres, hogy itt élt Obama elnök, aki közösségszervezőként kezdte politikai pályafutását és a South Shore negyedet képviselte Illinois állam Szenátusában, amíg 2004-ben be nem választották az USA Szenátusába. Itt vált híressé Oprah Winfrey televíziós műsorvezető is.

Chicagóban van a világ néhány leghíresebb sportcsapata és sportolója. Michael Jordan és csapata, a Chicago Bulls 1991 és 1998 között hat NBA (National Basketball Association/Nemzeti Kosárlabda Szövetség) bajnoki győzelmet szerzett. A városban két vezető profi baseball csapat van (a Chicago White Socks és a Chicago Cubs), az NFL (National Football League/Nemzeti Amerikai Futball Liga) Chicago Bears csapata, az NHL (National Hockey League/Nemzeti Jégkorong Liga) Chicago Blackhawks csapata, és a profi futball ligába tartozó Chicago Fire.

Chicagóban van az Egyesült Államok mindkét legmagasabb felhőkarcolója, a Willis Tower (korábbi nevén Sears Tower) és a Trump International Hotel and Tower. Százhárom emeletével és 2231 lépcsőjével a 442 méter magas Willis Tower a nyugati félteke legmagasabb épülete.

A legtöbb helyi legenda szerint a „szeles város” becenév a politikusok hangos és látványos vitáira utal, amelyek során „nagy felhajtást csapnak”. A város lakói is nagyon szeretnek otthonukkal dicsekedni és nagy hűhót csapni körülötte. Leginkább az itteni, magas falú edényben sütött, gazdagon megszórt vastag „deep dish pizza” különlegességgel, az olasz marhahúsos szendviccsel és hot dog specialitásukkal büszkélkednek.

Az emberek

Chicago sokszínű város: lakosainak 45 százaléka fehér, 32,9 százaléka afroamerikai és 28,9 százalék spanyol anyanyelvűnek, avagy latin-amerikainak vallja magát. New York és Atlanta után ebben a városban él a legtöbb afroamerikai. A dél-ázsiai lakosok számát tekintve szintén harmadik helyen áll az USA városai között—csupán New York és San Francisco előzi meg. Az itt élő lengyel bevándorlók alkotják a Lengyelország területén kívül élő legnagyobb lélekszámú lengyel népcsoportot. Dinamikus ír közössége is van, akik közül sokan a város tűzoltóságánál és rendőrségénél dolgoznak, s több mint 150 éve jelen vannak a város politikai vezetésében is.

A vidék

Chicago a Michigan-tó dél-nyugati sarkánál, sík és termékeny talajon fekszik, amely valaha a Michigan-tó őskori elődje, a Chicago-tó feneke volt. A tó jelenleg bolygónk legnagyobb édesvizű tava, amely a Föld édesvízkészletének 20 százalékát tartalmazza.

A belvároson is keresztülfolyó, 251 km hosszú Chicago-folyó eredetileg a Michigan-tóba ömlött. Az 1900-as években a mérnökök egy zsilipsorral megfordították a folyás irányát, hogy a lakosság számára jobb higiénés körülményeket biztosítsanak. Szent Patrick tiszteletére minden év március 17-én zöldre festik a folyó vizét.

Az éghajlat

Chicagóban határozottan elkülönülnek az évszakok, azonban általában nincs szélsőséges hideg vagy meleg. Látogatásra a tavasz és az ősz a legkellemesebb. Az átlaghőmérséklet a januári -6 C˚és a júliusi 22 C˚ között váltakozik.

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.