BOSTON, MASSACHUSETTS: A SOK „ELSŐ…” VÁROSA

Boston látképe a víz felől nézve ©Shutterstock.comAz amerikai forradalomban játszott kulcsszerepéről és kitűnő oktatási intézményeiről ismert Boston Massachusetts állam fővárosa és New England politikai, kereskedelmi és pénzügyi központja. Boston és környéke, az ún. Greater Boston az USA tizedik legnagyobb metropolisza.

Fedezze fel a történelmi városrészeket, ahol egykori amerikai hazafiak otthonai álltak, s ahol bevándorlók generációi találtak szíves fogadtatásra!  Kószáljon Boston vöröstéglás „szabadság útján”, a Freedom Trailen, s a smaragd nyakékről elnevezett Emerald Necklace-en, azaz zöld parkok során, közöttük a híres Boston Common közparkban is! A város élen áll az innováció terén, így gazdag múltja viruló jelennel párosul.

Régen és most

Az európai gyarmatosítás előtt a Massachusetts nevű algonkin indián törzs élt a Boston környéki területeken—innen ered az állam elnevezése.

Az Európát vallási okok miatt elhagyók 1620 körül érkeztek először Massachusettsbe és a Cape Cod-öböl területére, a zarándokok ekkor alapították Plymoutht. Az 1630-as évben a Puritánok néven ismert csoport John Winthrop vezetésével a Shawmut-félszigetre ment, és megalapította Boston városát. Kikötője gazdaggá és népessé tette a várost, amely a 18. század közepéig Brit-Észak-Amerika legnagyobb települése volt.

Boston--Letölthető pamflet angol nyelven

Boston--Letölthető pamflet angol nyelven

Bostonból indult az amerikai függetlenségi háború. A telepesek és a brit erők közötti feszültség az 1770-ben kirobbant bostoni mészárláshoz, az 1773-as bostoni teadélutánhoz, és az 1774-es Intolerable Acts, azaz az „elfogadhatatlan” cselekedetekre vonatkozó brit büntetőtörvény bevezetéséhez vezetett. Ez utóbbi megfosztotta Massachusettset önkormányzati jogától, és katonai törvényt léptetett életbe. A Boston elleni lépések, amit a britek elrettentő példának szántak a többi gyarmat számára, inkább felháborodást, ellenállást és szolidaritást váltottak ki. Amikor a britek 1775-ben a városon kívül megpróbálták rátenni a kezüket a gyarmati katonai készletekre, a gyarmati hadsereg feltartóztatta őket, s megindult a függetlenségi háború.

Néhány fontos dátum:

1632—Boston a Massachusetts-öböl területén kialakult kolónia fővárosa lesz

1635—Megnyílik Amerika első nyilvános iskolája, a Boston Latin School.

1704—Megjelenik Amerika első, rendszeres időközönként publikált újságja, a Boston News-letter.

1706—Bostonban megszületik Benjamin Franklin amerikai tudós, feltaláló, diplomata, humorista és államférfi.

1775—Az újonnan megalakult amerikai gyarmati hadsereg a bostoni Bunker Hill mellett szembeszegül a brit csapatokkal.

1848—A Boston Public Library a világ első közpénzből támogatott ingyenes városi könyvtára lesz.

1876—Alexander Graham Bell bemutatja az első telefont.

1897—Bostonban megnyílik Észak-Amerika első földalatti metró-rendszere.

1897—Először futják a Boston Marathont, a világ első évente megrendezett futóversenyét.

1917— A Boston környéki Brookline-ban, megszületik John F. Kennedy, akit 1960-ban elnökké választanak.

1955—Martin Luther King polgárjogi vezető teológiai doktorátust szerez a Boston Egyetemen.

2013— Robbantások árnyékolják be a Boston Marathont: hárman életüket vesztik, 264 ember megsebesül.

„Amerika Athénje”

Boston történelmében és jelentőségében lényeges szerepet játszik az oktatás. A cambridge-i városrészben van a Harvard University, amely Amerika legkorábbi felsőoktatási intézménye és a világ egyik legrangosabb egyeteme, de rajta kívül még további 66 főiskola és egyetem található Bostonban és környékén, közöttük a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Boston College.

Boston divatos városrészei, mint például Beacon Hill sorházai és gázvilágítású macskaköves utcái szöges ellentétben állnak a Newbury Street modern bevásárlónegyedével, vagy a USS Constitution hadihajónak otthont adó Charlestown vízparti résszel. Bostonban híresek a tengeri ételek, mint például a sűrű kagylóleves (clam chowder) és a homártekercs. Az 1826-ban megnyitott Ye Olde Union Oyster House Amerika egyik legrégebbi étterme, a Cheers című 1980-as TV-shownak pedig a Bull and Finch Pub szolgált mintául.

A Good Will Hunting című film, Robert Parker Spenser című népszerű mistery sorozata, s más filmek miatt a bostoni emberek, a kultúrájuk és lakónegyedeik bevonultak a popkultúrába. A sportrajongók élvezni fogják a Boston Red Sox otthonát, a Fenway Parkot. Ezt 1912-ben nyitották, a legrégebbi amerikai profi sportlétesítmény.

A lakosság

Mivel Boston volt New England legfőbb kikötővárosa, a világ minden részéről folyamatosan érkeztek ide a bevándorlók.

A 2010. évi népszámlálás szerint Boston lakosságának 53,9 százaléka fehér, 24,4 százaléka afroamerikai, 17,5 százaléka spanyol anyanyelvű, avagy latin-amerikai, és 8,9 százaléka ázsiai. A 2012. évi becslés szerint a városnak 636.479 lakosa van.

A vidék

Az egybefüggő amerikai államok területén Boston az egyetlen óceánparti főváros. A Charles-folyó és a természetes kikötőt alkotó Massachusetts-öböl formálta félszigeten alapított város 300 év alatt síkká vált, a hegyekkel töltötték fel a mocsarakat és árterületeket.

Az éghajlat

New England telei hidegek, de óceánfronti elhelyezkedése miatt Boston éghajlata enyhébb a beljebb eső szárazföldi részekénél. Január a leghidegebb hónap -2C˚, július pedig a legmelegebb hónap 23C˚ átlaghőmérséklettel. A bostoniak decembertől márciusig számíthatnak havazásra. A csapadék nagy része a „nor’easters”-nek nevezett part-menti viharok következménye.

America’s City of Firsts | IIP/DOS | 29 August 2013

 

This entry was posted in Society & Values and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.